Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Putin je obiskal poveljstvo ruskih oboroženih sil v Rostovu na Donu, potem ko je v četrtek končal svoj uradni obisk v Kazahstanu," je pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Štab sta skupaj s predsednikom obiskala tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu in načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov. To je bil njegov drugi obisk štaba v manj kot mesecu dni, med obiskom pa si je ogledal vojaško opremo in se seznanil s potekom vojaških operacij v Ukrajini. Kijev medtem poroča o novih napadih na Krim.

Rostov na Donu, mesto na jugu Rusije blizu meje z Ukrajino, je postalo operativno središče ruskih oboroženih sil v Ukrajini. Putin sicer redko potuje na območja, blizu katerih poteka ruska ofenziva v Ukrajini, je pa štab v mestu Rostov na Donu obiskal že konec oktobra.

Njegov obisk poteka v času novih ukrajinskih napadov na polotok Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 enostransko priključila. Ukrajinska vojska je namreč danes sporočila, da je z brezpilotnimi letali napadla in poškodovala dve ruski ladji na Krimu, ki naj bi prevažali oklepna vozila.

Po poročanju proukrajinskega kanala na Telegramu, imenovanega Krimski veter, pa naj bi v ločenem napadu ukrajinska raketa danes zadela eno od ruskih vojašnic na Krimu.

Rusi krepijo napade na Avdijivko

Od sredine oktobra potekajo spopadi v razdejanem mestu Avdijivka, to je znano po koksarni in položaju, ki predstavlja prehod v mesto Doneck 20 kilometrov vzhodneje.

Kot poroča Reuters, je Oleksandr Borodin, tiskovni uradnik tretje ločene ukrajinske jurišne brigade, v četrtek dejal, da ruske sile na območju izvajajo obsežne pehotne napade, hkrati pa skušajo čim manj uporabljati opremo. Borodin je za tiskovno hišo Espreso TV dejal, da ni dramatične statistike uničevanja sovražnikove opreme, ker jo uporabljajo veliko manj, predvsem na daljavo. "Toda njihovi premiki so zdaj precej gosti. Ne napreduje samo pehota, ampak tudi vzporedno delovanje topništva, brezpilotnih letal, letalstva, prav tako zračno bombardiranje in še več."

Ruske sile, je povedal za Espreso, niso mogle hitro obnoviti zalog, ukrajinski obrambni položaji pa so bili trdni. "Vse to se je začelo po dogodkih v Izraelu," je dejal. "Morda verjamejo, da je najboljši čas za napredovanje, a resnejših uspehov nimajo."

Vitalij Barabaš, vodja vojaške uprave Avdijivke, je za Espreso povedal, da ruske sile obstreljujejo mesto "24 ur na dan", vendar so mokra tla zaradi večdnevnega dežja zadrževala njihove enote. "Ko se zemlja posuši, bodo zagotovo napredovali."

Ukrajinski generalštab je v svojem večernem poročilu dejal, da so njegove sile odvrnile 11 napadov blizu Avdijivke, 15 v bližnjem sektorju Marijinka in 22 bolj severovzhodno v Bahmutu, ki so ga Rusi zavzeli maja. Severneje blizu Kupjanska, kjer so bile dejavne ruske sile, pa so odbili šest napadov.

Ruska stran je danes sporočila, da so ukrajinske sile obstreljevale mesto Skadovsk na južnem območju regije Herson, ki ga zasedajo Rusi, pri čemer je bilo več mrtvih in ranjenih.

Rusko obrambno ministrstvo je zjutraj poročalo o napadu dveh ukrajinskih brezpilotnih letalnikov na Krim, pri čemer naj bi ju zračna obramba sestrelila, še en ukrajinski letalnik pa naj bi ruska zračna obramba sestrelila v regiji Tula. Ministrstvo o morebitnih žrtvah ali škodi na infrastrukturi ni poročalo.