Rusija je na vajah uporabila tudi strateški bombnik Tu-95MS. Foto: Reuters
Rusija je na vajah uporabila tudi strateški bombnik Tu-95MS. Foto: Reuters

Ruski predsednik je od daleč nadziral letne vojaške vaje "grom", na katerih so preverili pripravljenost na ruskih jedrskih sil. Kot je mu je na vajah dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, so vadili "izvedbo obsežnega jedrskega napada strateških ofenzivnih sil kot odgovor na sovražnikov jedrski napad". "Naloge, predvidene med usposabljanjem sil strateškega odvračanja, so bile v celoti opravljene, vse rakete so dosegle svoje cilje," so koncu vaj sporočili iz Kremlja.

Iz Pentagona so sporočili, da so jih je Moskva dan prej obvestila o vajah. V tem času potekajo tudi vaje zveze Nato v Evropi, kjer preizkušajo ameriške jedrske sile.

Moskva je v zadnjih dneh Ukrajino večkrat obtožila, da bi lahko uporabila umazano bombo, kar je danes ponovil tudi Putin na srečanju z vodji obveščevalnih služb nekadnjih sovjetskih republik in ob tem dejal, da v svetu velika nevarnost konflikta.

Putin je v govoru na vrhu obveščevalcev ZDA obtožil, da koristijo Ukrajino kot "rušilnega ovna" proti Rusiji in Belorusiji. Posvaril je pred nevarnostjo t. i. barvnih revolucij v državah članicah skupnosti in izrazil prepričanje, da svet "pred našimi očmi" postaja multipolaren. V tem kontekstu je poudaril, da nekateri v mednarodni skupnosti tega niso pripravljeni sprejeti in neimenovane države obtožil uvajanja enostranskih sankcij in sabotiranja plinovodov v Baltskem morju.

Ruski predsednik je ponovil obtožbe, ki jih je na račun Ukrajine izrezekl obrambni minister Šojgu. Foto: Reuters
Ruski predsednik je ponovil obtožbe, ki jih je na račun Ukrajine izrezekl obrambni minister Šojgu. Foto: Reuters

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v preteklih dneh opravil več pogovorov s kolegi iz ZDA, Velike Britanije, Francije in Turčije, s katerimi je govoril o razmerah v Ukrajini in izrazil skrb, da bi Ukrajina lahko uporabila umazano bombo. Nazadnje je danes o tem govoril s s kitajskim kolegom Wei Fenghejem in kasneje še v telefonskem pogovoru z indijskim kolegom Rajnathem Singhom.

Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes na novinarski konferenci ponovil, da ima Rusija zanesljive informacije, ki potrjujejo, da se Ukrajina prijavlja na uporabo umazane bombe. "Svetovno skupnost bomo še naprej odločno obveščali o naših stališčih in jo spodbujali k aktivnim ukrepom za preprečevanje takšnega neodgovornega ravnanja," je še dodal.

V odzivih so ZDA, Velika Britanija in Francija že soglasno zavrnile ruske obtožbe.
V tej luči je sicer Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) v torek sporočila, da bo v prihodnjih dneh na zahtevo Kijeva pregledala dve jedrski lokaciji v Ukrajini in preverila morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti.

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Običajno je sestavljena iz eksploziva in radioaktivnega materiala, ki je lahko v obliki majhnih kroglic ali prahu. Namen je razširitev jedrskega materiala, zaradi česar je predvsem nevarna za civiliste. Cilj je z radioaktivnimi delci onesnažiti zgradbe in okolico ter prebivalce izpostaviti sevanju.

Jurij Sobolevski, ukrajinski predstavnik hersonskih oblasti, je zapisal, da ruske sile izvajajo pritisk na civiliste, da se morajo evakuirati. Foto: Reuters
Jurij Sobolevski, ukrajinski predstavnik hersonskih oblasti, je zapisal, da ruske sile izvajajo pritisk na civiliste, da se morajo evakuirati. Foto: Reuters

Svarilo pred veliko bitko za Herson

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Oleksij Arestovič je sporočil, da se v mestu Herson, kjer ruske okupacijske oblasti evakuirajo civilno prebivalstvo, pripravlja teren za eno največjih bitk v vojni za Ukrajino.

Proruske oblasti zasedenega in priključenega Hersona v zadnjih dneh civilne prebivalce mesta evakuirajo na vzhodni breg reke Dneper.

Ruska vojska medtem utrjuje svoje položaje na zahodnem bregu reke, ukrajinske sile pa severno od mesta Herson izvajajo protiofenzivo.

"Glede Hersona je vse jasno. Ruske sile tam krepijo svoje sile. To pomeni, da nihče ni pripravljen na umik. Nasprotno, za Herson bo potekala ena najtežjih bitk," je v videoposnetku posvaril Oleksij Arestovič.

Pokrajina Herson naj bi bila izmed vseh od Rusije priključenih ozemelj strateško najpomembnejša. Kopenski dostop do polotoka Krim je namreč dostopen samo prek pokrajine, mesto Herson s predvojno populacijo 300.000 ljudi, leži pa na ustju reke Dneper, ki deli ozemlje Ukrajine na polovici.

Novi napadi in spopadi

Ukrajinske oblasti medtem poročajo o novih ruskih zračnih napadih, v obstreljevanju mesta Dnipro sta bila ubita dva človeka. Ruska vojska je okrepila napade na mesti Bahmut in Avdijivka v pokrajini Doneck, pri čemer je bil ubit en civilist, je sporočil ukrajinski guverner Pavlo Kirilenko. Ruske in ukrajinske sile so se v četrtek obstreljevale na območjih vzhodno, zahodno in severno od Hersona, pa je navedel proruski kanal Rybar na Telegramu.

Rusija izvedla jedrske vaje