Vladimir Putin. Foto: EPA
Vladimir Putin. Foto: EPA

Rusija je pripravljena iskati načine za nemoten izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, je Putin zagotovil Macronu in Scholzu, so sporočili iz Kremlja.

"Povečanje dobav ruskih gnojil in kmetijskih proizvodov bo tudi pomagalo zmanjšati napetosti na svetovnem prehranskem trgu, kar bo seveda zahtevalo umik relevantnih sankcij," je ruski predsednik sporočil voditeljema dveh največjih evropskih gospodarstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Scholz in Macron sta Putina med 80-minutnim telefonskim pogovorom pozvala k razglasitvi premirja in umiku ruskih sil iz Ukrajine. Prav tako sta ga pozvala k neposrednim pogajanjem z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in k izpustitvi 2500 ukrajinskih borcev, ki so jih zajele ruske sile ob koncu bitke za Mariupolj.

Do telefonskega pogovora voditeljev treh držav je prišlo na prošnjo Macrona in Scholza, so sporočili iz urada nemškega kanclerja.

Putin se je o možnosti za rusko deblokado izvoza žita iz ukrajinskih pristanišč v petek pogovarjal še z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, v četrtek pa z italijanskim premierjem Mariem Draghijem.

Ruska invazija v Ukrajini in vrsta mednarodnih sankcij proti Rusiji sta močno otežili ali celo prekinili dobavo gnojil, pšenice in drugega blaga iz obeh držav, zaradi česar so se zvišale cene hrane in goriva, zlasti v državah v razvoju.

Dodatne težave na svetovnem prehranskem trgu je povzročila še ruska blokada ukrajinskih pristanišč, za kar pa v Moskvi krivijo ukrajinsko stran, ki naj bi minirala vode v Črnem morju in s tem onemogočila varno plovbo civilnim ladjam.

Putin je Macrona in Scholza še opozoril na nevarnosti okrepljenih dobav orožja Ukrajini, češ da bi te lahko še dodatno destabilizirale razmere in poglobile humanitarno krizo na vzhodu Ukrajine.

Prebivalci mesta Slovjansk v Donecku, kamor naj bi se približevala ruska vojska, čakajo na avtobuse za evakuacijo. Foto: Reuters
Prebivalci mesta Slovjansk v Donecku, kamor naj bi se približevala ruska vojska, čakajo na avtobuse za evakuacijo. Foto: Reuters

Zelenski: Doneški bazen bo ukrajinski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru opozoril, da so razmere v Donecku in Lugansku "izredno težke", saj so ruske sile na območje napotile "maksimalne kapacitete topništva in rezerv", a obljublja, da bo Doneški bazen (Donbas) ostal ukrajinski, poroča Guardian.

"Dogajajo se raketni in letalski napadi – vse. Svojo zemljo ščitimo na način, ki nam ga dopuščajo trenutni obrambni viri. Delamo vse, da jih povečamo, in povečali jih bomo," je dejal. "Če okupatorji mislijo, da bosta Liman ali Severodoneck njihova, se motijo. Donbas bo ukrajinski," je še zatrdil.

Zelenski: Storili bomo vse za obrambo Doneškega bazena

Ukrajinske sile bi se lahko umaknile

Ruska vojska je v Doneškem bazenu okrepila ofenzivo, zato naj bi ukrajinske sile začele razmišljati o strateškem umiku na nekaterih frontnih črtah v vzhodni regiji, da bi se izognile obkolitvi.

Guverner pokrajine Lugansk Sergij Gajdaj je dejal, da je v mestu Severodonetsk dovolj sredstev za obrambo, vendar bi lahko prišlo do taktičnega umika ukrajinske vojske, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ocenjuje še, da je v Lugansku okoli 10.000 pripadnikov ruskih sil, še poroča Guardian.

Mesto je skoraj popolnoma obkoljeno z ruskimi enotami, so v petek sporočile ukrajinske oblasti. Medtem Moskva trdi, da je to mesto že obkolila. V mestu je poškodovanih 90 odstotkov stavb, 60 odstotkov pa jih bo treba v celoti obnoviti.

Putin po telefonu s Scholzem in Macronom
Rusija uspešno preizkusila novo hipersonično raketo

Rusija je uspešno opravila poskusno izstrelitev hipersonične vodene rakete tipa cirkon. Izstrelek je zadel tarčo na oddaljenosti okoli 1000 kilometrov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo še posnetek izstrelitve rakete iz vojne ladje v Barentsovem morju, ki naj bi zadela tarčo v Belem morju.

Prvo izstrelitev rakete tipa cirkon je ruska vojska opravila oktobra 2020. Odtlej je bilo opravljenih več izstrelitev z ladij in podmornic ruske mornarice.

Rusija je aprila preizkusila tudi novo medcelinsko balistično raketo tipa sarmat. Raketa, ki je lahko opremljena z jedrskimi bojnimi konicami, bo močno okrepila ruski jedrski potencial.

Rusija je od začetka vojne v Ukrajini 24. februarja že večkrat uporabila hipersonične rakete.

Satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar Techonologies kažejo na položaje topništva pri mestu Liman. Foto: Reuters
Satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar Techonologies kažejo na položaje topništva pri mestu Liman. Foto: Reuters

Ruske sile osvojile Liman

Ruska vojska je medtem potrdila, da je zavzela strateško mesto Liman na vzhodu Ukrajine, ki leži na poti do mest Slovjansk in Kramatorsk, ki sta še vedno pod nadzorom Kijeva. Rusija izvaja tudi silovite raketne napade na mesti Bahmut in Soledar v pokrajini Doneck, je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Njegovo osvojitev so že v četrtek razglasili proruski separatisti v pokrajini Lugansk, medtem ko je generalštab ukrajinske vojske v zadnjem poročilu navedel, da se boji okoli mesta nadaljujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Liman je strateško pomembno železniško križišče in omogoča dostop do mostov čez reko Siverski Donec. "V prihodnjih dneh bodo ruske enote na tem območju verjetno dale prednost prečkanju reke. Za zdaj pa glavna prizadevanja Rusije verjetno ostajajo 40 km vzhodno, okoli mesta Severodoneck, vendar bi zavzetje mostov Limana Rusiji dalo prednost v morebitni naslednji fazi ofenzive na Donbas, ko bo verjetno poskušala napredovati proti ključnima ukrajinskima mestoma globlje v pokrajini Doneck, Slovjansku in Kramatorsku," pa je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Ruske sile sicer skušajo obkoliti mesti Severodoneck, kjer je po trditvah ukrajinskih oblasti uničenih 90 odstotkov stanovanjskih zgradb, ter Lisičansk, kjer prav tako potekajo srditi boji. Guverner Sergij Gajdaj ocenjuje, da je na območju Luganska 10.000 ruskih vojakov. Če bosta padli omenjeni mesti, bo imela ruska vojska nadzor nad skoraj celotno pokrajino Lugansk. Vodja samooklicane ljudske republike Doneck Denis Pušilin je v četrtek napovedal, da bodo na območju Doneškega bazena, če ga ruske sile zasedejo, izvedli referendum o priključitvi.

Porošenko trdi, da so mu preprečili izstop iz Ukrajine

Nekdanji predsednik Ukrajine in vodja največje opozicijske stranke Petro Porošenko trdi, da so mu preprečili izstop iz države. Ukrajinsko državo je obtožil kršenja t. i. političnega premirja v državi, ki velja od začetka vojne.

Porošenko je bil namenjen v Litvo, kjer naj bi se kot član ukrajinske delegacije udeležil srečanja parlamentarne skupščine Nata. Porošenko bi se v Vilni predvidoma srečal tudi s tamkajšnjim predsednikom Gitanasom Nausedo in s skupino evropskih poslancev. Iz Litve naj bi nato potoval v nizozemski Rotterdam, kjer naj bi se udeležil kongresa Evropske ljudske stranke.

Petro Porošenko med intervjujem v Kijevu v začetku marca letos. Foto: EPA
Petro Porošenko med intervjujem v Kijevu v začetku marca letos. Foto: EPA

Od začetka vojne v Ukrajini sicer moški, stari od 18 do 60 let, praviloma ne smejo oditi iz države, saj morajo biti na voljo za vpoklic v vojsko. Porošenkov urad sicer trdi, da je imel nekdanji predsednik pri sebi vsa potrebna uradna dovoljenja, da zapusti državo.

Porošenko je Ukrajino vodil med letoma 2014 in 2019. Vodi največjo opozicijsko stranko Evropska solidarnost in velja za največjega tekmeca Zelenskega ter je hkrati en izmed najbogatejših Ukrajincev.

Politično premirje in prepoved enajstih strank

Od 24. februarja, ko je Rusija vdrla v Ukrajino, so se razprtije na ukrajinski politični sceni ustavile, saj se je večina političnih sil združila v obrambo države. Prepovedanih pa je bilo enajst strank, ki veljajo za proruske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

56-letni Porošenko je decembra lani zapustil državo, a se je po mesecu dni vrnil v Kijev, kjer mu je zaradi obtožb veleizdaje grozil pripor. Vendar pa je sodišče v Kijevu zahtevo za pripor januarja zavrnilo.

Ukrajinske oblasti sicer preiskujejo več deset domnevnih kaznivih dejanj, v katera bi lahko bil vpleten Porošenko. Med drugim je obtožen, da je med letoma 2014 in 2015 pomagal separatističnima ljudskima republikama Doneck in Lugansk pri prodaji premoga Kijevu v vrednosti 54 milijonov dolarjev.

Porošenko se je sicer od začetka ruske invazije Ukrajine 24. februarja redno pojavljal v mednarodnih medijih, kjer je komentiral dogajanje v Ukrajini.

Kako deluje Putinova vojska Wagner?