Sergej Šojgu. Foto: Reuters
Sergej Šojgu. Foto: Reuters

"V preteklih treh dneh je ukrajinski režim sprožil dolgo napovedovano ofenzivo na različnih sektorjih fronte," je dejal Šojgu. Dodal je, da so "sovražnika ustavili", ukrajinska stran pa naj bi pri tem utrpela "precejšnje in neprimerljive izgube".

Po njegovih besedah je imela v Ukrajini v treh dneh 3715 mrvih in ranjenih vojakov, izgubila pa je tudi 52 tankov in 207 oklepnih vozil. Reuters, ki ni mogel neodvisno preveriti teh trditev, poroča, da ni jasno, kako bi lahko Rusija imela tako natančne podatke o številu ukrajinskih žrtev, Šojgu pa izjave ni podkrepil z dokazi.

Šojgu je dejal tudi, da je bilo v odbijanju ukrajinske ofenzive ubitih 71 ruskih vojakov, 210 naj bi jih bilo ranjenih. Rusija naj bi izgubila 15 tankov in devet oklepnih vozil.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo se ni odzvalo na Reutersovo prošnjo za odziv, pa tudi običajno ne objavlja obsega svojih izgub.

Šojgujevo oceno ukrajinskih izgub pa je že zavrnil vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Izjavo ministra je označil za "preprosto divjo in absurdno znanstveno fantastiko". Velik uspeh, o katerem govori Moskva, pa naj bi se izkazal kot "pokol".

Vodja Wagnerja Prigožin. Foto: Reuters
Vodja Wagnerja Prigožin. Foto: Reuters

Velik del Donecka je od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov. Je ena od štirih vzhodnih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija nezakonito priključila septembra lani, skupaj z Luganskom, Zaporožjem in Hersonom.

Za zdaj še ni jasno, ali domnevni ukrajinski napadi pomenijo, da se je začela ukrajinska protiofenziva, ki jo Kijev načrtuje več mesecev. Oblasti v Kijevu so medtem večkrat posvarile pred javnimi špekulacijami o ofenzivi, češ da bi to lahko pomagalo ruskim silam. "Načrti ljubijo tišino. Začetek ne bo objavljen," je v nedeljo sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Ukrajinske sile napredovale v okolici Bahmuta

Kijev medtem poroča o napredku ukrajinskih sil na območju Bahmuta. Namestnica obrambnega ministra Hana Maljar je sporočila, da so dosegli napredek v bližnjih krajih Orihovo-Vasulivka, Paraskovivka, Ivanivske in Kliščivka.

Prevzem nadzora nad delom naselja Berhivka severno od Bahmuta je potrdil tudi Prigožin in obtožil rusko vojsko, da zapušča položaje v mestu.

Zračni napadi na mesta po Ukrajini

Po Ukrajini so ponoči znova zatulile sirene, ki svarijo pred ruskimi zračnimi napadi. Zračna obramba v Kijevu je po poročanju BBC-ja sestrelila vseh približno 20 izstrelkov. O žrtvah za zdaj ne poročajo.

Obstreljevanje Belgoroda

Ruske lokalne oblasti v pokrajini Belgorod ob meji z Ukrajino so medtem prebivalce pozvale, naj zaradi obstreljevanja poiščejo zatočišče v kleteh.