Rusija je po sklenitvi dogovora julija lani deblokirala ukrajinska pristanišča v Črnem morju. Foto: Reuters
Rusija je po sklenitvi dogovora julija lani deblokirala ukrajinska pristanišča v Črnem morju. Foto: Reuters

Rusija bi lahko zaradi dejanj ZDA odstopila od moratorija na namestitev raket srednjega in krajšega dosega, je sporočil visoki ruski diplomat.

Vladimir Jermakov, vodja oddelka za neširjenje jedrskega orožja pri zunanjem ministrstvu, je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da bo Moskva ocenila domet raket ameriške izdelave, ki lahko dosežejo azijsko-pacifiško regijo.

"Toda že zdaj lahko z gotovostjo trdimo, da destabilizirajoči ameriški vojaški program in njihovi zavezniki delajo naš moratorij vse bolj krhek – tako v azijsko-pacifiški regiji kot v Evropi," je dejal Jermakov.

Rusija grozi, da ne bo podaljšala sporazuma za izvoz žita

Moskva grozi tudi z odstopom od dogovora za izvoz ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč.

"Zaradi terorističnih napadov režima v Kijevu je ogroženo ponovno podaljšanje dogovora o izvozu žita po 18. maju," je v ponedeljek zvečer sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Rusija je Ukrajino obtožila, da je marca in aprila z brezpilotnimi letalniki napadla oporišče ruske črnomorske flote na zasedenem polotoku Krim, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Kijevu se doslej na obtožbe niso odzvali.

Rusija je že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu o žitu, ki je bil sredi marca podaljšan za 60 dni. V Moskvi namreč menijo, da se olajšanje sankcij za ruski izvoz gnojil, ki je prav tako predvideno v sporazumu, ne izvaja v zadostni meri.

Srečanje Lavrova in Guterresa na sedežu Združenih narodov. Foto: Reuters
Srečanje Lavrova in Guterresa na sedežu Združenih narodov. Foto: Reuters

Guterres Lavrovu predstavil predloge za izboljšanje

Sporazum, ki sta ga obe strani dosegli ob posredovanju Združenih narodov in Turčije, je sicer ključnega pomena pri preprečevanju humanitarnih kriz v državah v razvoju in ohranjanju cen hrane na globalni ravni.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je medtem na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v New Yorku v ponedeljek predstavil načrt za nadaljnje podaljšanje izvoza ukrajinskega žita.

Lavrovu je "predal pismo za predsednika Vladimirja Putina, v katerem je predstavljen tudi predlog za izboljšanje, podaljšanje in razširitev" sporazuma, je dejal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a.

Rusija nezadovoljna z izvozom gnojil

Podobno pismo so Združeni narodi poslali še preostalima podpisnicama, Ukrajini in Turčiji. Guterres je ob tem dejal, da se je "seznanil s pomisleki, ki jih je izrazila Rusija" v zvezi z gnojili.

"Preučili bomo ideje, ki nam jih v pismu predstavlja generalni sekretar," je dejal Lavrov v komentarju, ki ga je objavilo rusko zunanje ministrstvo. Dodal, da "do zdaj niso opazili velikega napredka".

Črnomorsko pobudo za izvoz žita sta Rusija in Ukrajina sklenili julija lani ob posredovanju Združenih narodov in Turčije. Sporazum je omogočil izvoz žita iz Ukrajine, potem ko je zastal zaradi ruske invazije, in pomagal znižati cene hrane po svetu.

Rusija je v zameno dobila pravico do izvoza gnojil brez zahodnih sankcij, a Moskva ocenjuje, da se ta dogovor, ki naj bi veljal tri leta, ne spoštuje, ter da države, ki so uvedle sankcije proti Moskvi, ne storijo dovolj, da bi omilile omejitve ruskega izvoza, zlasti gnojil.