Zrušeni odsek stanovanjskega bloka v Belgorodu, ki ga je zadela ukrajinska raketa. Foto: Reuters
Zrušeni odsek stanovanjskega bloka v Belgorodu, ki ga je zadela ukrajinska raketa. Foto: Reuters

Rusija je v petek začela nov napad na severno ukrajinsko Harkovsko oblast in s tem skuša odpreti novo frontno črto. Moskva je v soboto sporočila, da je zavzela pet vasi, medtem ko je Kijev to zanikal in zatrdil, da se bori za nadzor naselij. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je od sobote osvojilo še štiri vasi.

Načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je sporočil, da se ukrajinske sile v Harkovski oblasti spoprijemajo s težkimi razmerami, vendar delajo vse v svoji moči, da bi zadržale položaje.

"Enote obrambnih sil se srdito bojujejo, poskusi ruskih napadalcev, da bi prebili našo obrambo, so bili ustavljeni," je na družbenem omrežju Telegram zapisal Sirski. "Razmere so težke, vendar obrambne sile Ukrajine delajo vse, da bi obdržale položaje ter sovražniku povzročile škodo," je dodal.

Po navedbah neodvisne organizacije DeepState postajajo razmere na severu Harkovske oblasti "vse bolj zapletene". Organizacija navaja, da Moskva postopoma namešča več vojakov na ukrajinsko ozemlje in v skupinah vztrajno napreduje proti naseljenim območjem.

Z obmejnih območij Harkovske oblasti, ki je v zadnjih dneh tarča ruske kopenske ofenzive, so ukrajinske oblasti evakuirale več kot 4000 ljudi, je sporočil tamkajšnji guverner Oleg Sinegubov.

"Ruska vojska je v preteklem dnevu napadla 27 naselij v Harkovski oblasti, pri čemer so bili ubiti trije ljudje, pet pa ranjenih," je še dejal Sinegubov. Po jutranjih ruskih zračnih napadih na mesto Vovčansk je bilo uničenih in poškodovanih več deset hiš in stanovanjskih objektov, je na družbenem omrežju Telegam sporočila ukrajinska državna služba za izredne razmere.

Ruske sile naj bi obstreljevale tudi mesto Harkov. Župan Igor Terehov je sporočil, da je bilo v soboto zvečer streljanje slišati tudi v predmestju. Generalštab ukrajinske vojske je navedel, da so ruske sile v soboto napadale na vseh delih fronte, skupno naj bi bilo 155 napadov.

Fotografija uničenih vozil v Belgorodu, ki jo je na Telegramu delil guverner Vjačeslav Gladkov. Foto: Reuters
Fotografija uničenih vozil v Belgorodu, ki jo je na Telegramu delil guverner Vjačeslav Gladkov. Foto: Reuters

V obstreljevanju Belgoroda umrlo 7 ljudi

Iz ruske Belgoroške oblasti blizu meje z Ukrajino poročajo o novih raketnih napadih ukrajinskih sil. V mestu Belgorod se je po ukrajinskem raketnem napadu zrušil celoten del večnadstropnega stanovanjskega bloka, pri čemer je umrlo sedem ljudi, 15 pa je bilo ranjenih, so sporočili ruski uradniki.

Stavbo so zadeli deli rakete točka-u, ki jo je izstrelila Ukrajina in so jo sestrelili ruski sistemi zračne obrambe, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Po navedbah ministrstva je Ukrajina napad izvedla z raketami točka-u, RM-70 vampir in olkha.

Posnetki s prizorišča, ki jih je objavil guverner regije Vjačeslav Gladkov, kažejo, da se je zrušilo vsaj 10 nadstropij stavbe. "Mesto Belgorod in Belgorodsko oblast so oborožene sile Ukrajine močno obstreljevale," je dejal Gladkov.

"Zrušil se je celoten odsek desetnadstropne stavbe," je Reutersu povedala priča, ki je želela ostati anonimna. "Vidim več žrtev. Gasilci se prebijajo čez ruševine."

Ukrajinska pravda je poročala, da je ukrajinska obveščevalna agencija z brezpilotnimi letalniki napadla vojaške cilje v Volgogradu, Kalugu in Lipecki oblasti. Ena od tarč naj bi bila naftna rafinerija v Volgogradu, ki naj bi v napadu zagorela.

Ukrajina trdi, da napadi niso usmerjeni na civiliste, temveč proti ruski vojaški, energetski in prometni infrastrukturi, da bi spodkopali vojaška prizadevanja Moskve proti Ukrajini in odgovorili na ruske napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Ruska vojska okrepila napade na Harkov