Posledice nočnega napada na Harkov. Foto: Reuters
Posledice nočnega napada na Harkov. Foto: Reuters

Ruska vojska je ponoči z raketami in brezpilotniki še naprej obstreljevala cilje v Ukrajini. Tarča napada je bilo med drugim mesto Harkov na vzhodu Ukrajine, kjer je raketa zadela in uničila restavracijo. Topniška granata je ubila 57-letno žensko in poškodovala njenega moža.

Uradniki so sporočili, da so bili med 19 ranjenimi v Harkovu štirje otroci, vključno s trimesečnim dojenčkom.

Iz Hersona na jugu države medtem lokalne oblasti poročajo o izstrelku, ki je ubil voznika taksija in ranil dva potnika.

V Kramatorsku pa so ruske sile zadele stanovanjsko stavbo in ubile domačinko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajini je uspelo prestreči 26 od 28 ruskih brezpilotnih letalnikov iranske izdelave v pokrajinah Odesa, Harkov, Dnipropetrovsk in Zaporožje, je na Telegramu zapisal poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk.

Oleščuk je povedal še, da je Rusija v napadih uporabila tri manevrirne rakete Kh-22, protiradarsko raketo, ki je bila izstreljena iz Črnega morja, predelano protiletalsko raketo S-200 in skupno 28 brezpilotnih letalnikov tipa šahed.

Ponoči so o eksplozijah poročali tudi v mestu Dnipro na jugu Ukrajine, podatkov o žrtvah ali škodi ni bilo.

Uničena hiša v Zaporožju. Foto: Reuters
Uničena hiša v Zaporožju. Foto: Reuters

Guverner pokrajine Zaporožje je na Telegramu sporočil, da sta bili v napadu na stanovanjsko sosesko v regionalnem glavnem mestu ranjeni dve ženski. Guverner Odese Oleg Kiper je povedal, da je Rusija zjutraj izvedla ločen raketni napad, vendar ni bilo poročil o poškodovanih. Cilja ni navedel.

Ruske sile uporabile novo vrsto bombe

Vodja harkovske regionalne policije Volodimir Timoško je dejal, da je Moskva morda uporabila novo vrsto vodene bombe, ki jo je opisal kot UMPB D-30. "To je nekaj med vodenimi letalskimi bombami, ki so jih Rusi uporabljali pred kratkim, in raketo," je dejal Timoško na kraju napada.

Tudi regionalni guverner Oleg Sinehubov meni, da je Moskva morda uporabila novo vrsto bombe: "Zdi se, da so se Rusi odločili preizkusiti svoje modificirane bombe na prebivalcih hiš."

Deloma so bile uničene dve stanovanjski stavbi in zdravstvena ustanova, skupaj pa je bilo poškodovanih 14 stavb, vključno s šolo, je sporočil Sinehubov na družbenem omrežju Telegram.

Rusija redno izvaja nočne zračne napade na Ukrajino, v zadnjih nekaj tednih pa je napade še okrepila in v povračilo za ukrajinsko bombardiranje ruskih obmejnih regij napadala ključno infrastrukturo, vključno z elektrarnami.

Predsednik Volodimir Zelenski je ob tem ukrajinske zaveznike večkrat pozval, naj pospešijo dobavo vojaških letal in sistemov za okrepitev ukrajinske zračne obrambe.