Nekaj dni star prizor iz obleganega Mariupolja. Foto: EPA
Nekaj dni star prizor iz obleganega Mariupolja. Foto: EPA

V Mariupolju naj bi se še naprej nadaljevali siloviti spopadi, ruskim silam pa za zdaj ni uspelo popolnoma zavzeti mesta, je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Oleksander Motuzjanik in pri tem pohvalil taktike, ki si jih poslužujejo ukrajinski vojaki, poroča španska tiskovna agencija EFE.

"Ruska vojska nenehno pošilja dodatne enote za napad na mesto, za zdaj pa aktivni boji potekajo v bližini tovarne Iljič in na območju pristanišča," je še dodal.

Medtem pa ruske sile trdijo, da že več dni popolnoma nadzirajo pristanišče, nedavno pa naj bi prevzeli nadzor tudi nad jeklarno, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po navedbah Rusije naj bi se v Mariupolju vdalo več kot 1000 vojakov. Ukrajinsta stran trdi, da se bitka za Mauripolj, kjer je ujetih približno 100.000 civilistov, nadaljuje. Ameriški inštitut ISW predvideva, da bodo ruske sile nadzor nad Mariupoljem na jugu države verjetno prevzele v prihodnjem tednu.

Guverner harkovske regije Oleg Sinegubov je medtem dejal, da so bili v ruskem obstreljevanju ubiti štirje civilisti, deset je ranjenih. V Harkovu so od začetka invazije 24. februarja umrli najmanj 503 civilisti, je dodal. Eksplozije je bilo slišati tudi v prestolnici Kijev, pa tudi v mestu Herson.

Po humanitarnih koridorjih je v četrtek iz obleganih ukrajinskih mest uspelo pobegniti 2550 civilistom, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. V Zaporožje na jugu države je prispelo 2300 ljudi, od tega 290 prebivalcev Mariupolja, je dejala.

Ruska vojska krepi napade na vzhodu države

Rusija napoveduje pogostejše napade na Kijev

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da bodo okrepili pogostost in intenzivnost napadov na Kijev in okolico kot odgovor na napade ukrajinskih sil na rusko ozemlje v bližini meje z Ukrajino.

"Število in obseg raketnih napadov na objekte v Kijevu se bosta povečala kot odgovor na vse teroristične napade in sabotaže, ki jih na ruskem ozemlju izvaja nacionalistični režim v Kijevu," je sporočil predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Sporočil je tudi, da je ruska vojska uničila tovarno Vizar na obrobju Kijeva, kjer naj bi uničila delavnice za proizvodnjo in popravilo raketnih sistemov zemlja-zrak dolgega in srednjega dosega. Konašenkov je sporočil tudi, da naj bi ruski sistemi za zračno obrambo sestrelili ukrajinski helikopter Mi-8, s katerim so ukrajinske sile v četrtek domnevno napadle naselje Klimovo v ruski regiji Brjansk.

Razdejanje v vasi Termahivka severno od Kijeva. Foto: EPA
Razdejanje v vasi Termahivka severno od Kijeva. Foto: EPA

Ukrajinski tožilec: V napadu na konvoj na vzhodu Ukrajine ubitih več civilistov

V ruskem napadu na avtobuse, ki so prevažali civiliste iz razdejanega vzhoda države, je bilo v četrtek ubitih sedem ljudi, 27 pa ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. "14. aprila so ruski vojaki streljali na evakuacijske avtobuse s civilisti v vasi Borova blizu mesta Izjum. Po zadnjih podatkih je umrlo sedem ljudi, še 27 je bilo ranjenih," je v izjavi na družbenih omrežjih zapisal urad ukrajinskega generalnega tožilca.

Ukrajina je napovedala vzpostavitev devetih evakuacijskih koridorjev na vzhodu države, o katerih naj bi se dogovorila tudi z rusko vojsko.

Ukrajinska vojska je sporočila, da so ruske sile usmerile napade na mesti Popasna in Rubižne v pokrajinah Doneck in Lugansk, a so v zadnjih 24 urah odbili osem napadov, pri tem pa uničili tudi več ruske opreme.

Izmenjava ujetnikov?

Po podatkih ukrajinskih oboroženih sil je v regiji Herson na jugu Ukrajine prišlo do izmenjave ruskih in ukrajinskih ujetnikov. Na družbenih omrežjih so zapisali, da so v vasi Posad-Pokrovske po intenzivnih pogajanjih štiri ruske ujetnike zamenjali za pet ukrajinskih vojakov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru zatrdil, da bodo Ukrajinci "branili vsak meter svoje dežele", rusko invazijo pa označil za "nesmiselno in samomorilsko". "Zdržali smo že 50 dni ruske invazije, čeprav so nam napadalci dali največ pet dni," je dejal. "A niso nas poznali, niso vedeli, kako pogumni smo Ukrajinci, kako cenimo svobodo. 50 dni obrambe je dosežek, dosežek milijonov Ukrajincev," je dejal Zelenski, ki je ob tem kritiziral tudi premile zahodne sankcije proti Moskvi.

Uničen ruski tank v Termahivki. Foto: Reuters
Uničen ruski tank v Termahivki. Foto: Reuters

Moskvo naj bi zadeli dve ukrajinski raketi

Še vedno pa odmeva potop ruske raketne križarke Moskva v Črnem morju, ki so jo po navedbah Kijeva zadele ukrajinske rakete. Kremelj je potrdil izgubo, a zatrdil, da je ladja potonila v neurju, medtem ko so jo vlekli na varno. Celotno posadko so evakuirali na bližnje ruske ladje v Črnem morju.

Iz ameriškega obrambnega ministrstva so sporočili, da je izguba raketne križarke velik udarec za rusko floto. Moskva, vodilna ladja ruske flote v Črnem morju, je bila namreč ključen del ruskih prizadevanj za mornariško prevlado v Črnem morju, njena izguba pa bo imela posledice za ruske zmogljivosti, je dejal tiskovni predstavnik ameriškega ministrstva John Kirby.

Potem ko v četrtek ZDA še niso mogle potrditi, zakaj natančno je ladja potonila, je neimenovani visoki predstavnik obrambnega ministrstva ocenil, da je Moskva potonila, potem ko sta jo zadeli dve ukrajinski protiladijski raketi vrste neptun.

Nekateri analitiki ugibajo, da se je ruska križarka potopila z jedrskim orožjem.

Raketa neptun je ukrajinskega izvora in zahodna vojaška pomoč naj pri potopitvi ponosa ruske mornarice ne bi igrala vloge. Kljub temu pa ima več milijard dolarjev pomoči v orožju, ki jih je Zahod namenil Ukrajini, hude posledice za rusko vojsko, ki se je morala odreči poskusu zavzetja Kijeva in se zdaj osredotoča na vzhod Ukrajine.

Sorodna novica Andrej Androjna: "Če bi križarka prejela zadetek, bi bila to sramota za rusko mornarico"

Moskva Washington poziva, naj preneha oboroževati Ukrajino

Ameriški analitiki v tem kontekstu razumejo diplomatsko noto, ki jo je ameriški vladi posredovalo rusko veleposlaništvo v Washingtonu. Rusija obtožuje ZDA, da s pošiljanjem orožja Ukrajini prilivajo bencina na ogenj vojne, ki so jo same sprožile.

"ZDA in njene zaveznike pozivamo, naj takoj prenehajo z neodgovorno militarizacijo Ukrajine, ki zajema nepredvidljive posledice za regionalno in mednarodno varnost," piše v noti, ki jo med drugimi objavlja časopis Washington Post.

Ruska diplomatska nota je bila poslana v torek, ko je predsednik ZDA Joe Biden odobril nov 800 milijonov dolarjev vreden paket pomoči v orožju Ukrajini. S tem se je vojaška pomoč ZDA napadeni državi povečala na 3,2 milijarde dolarjev. Biden je pomoč javno potrdil v sredo, vendar so nepotrjene novice o tem krožile že prej.

Biden je naznanil, da je pomoč namenjena obrambi pred širjenjem ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine. Rusija je v noti kot posebej občutljiva sredstva, ki jih ZDA namenjajo Ukrajini, opredelila sisteme za izstreljevanje raket.

ZDA sicer v Ukrajino po novem med drugim pošiljajo havbice in oklepna vozila ter helikopterje, brezpilotna letala ter več protitankovskih in protiletalskih raket.

Rusija v noti obtožuje zaveznike, da kršijo stroga pravila okrog prenosov orožja na območja spopadov in zanemarjajo nevarnost, da to orožje pade v roke radikalnim nacionalistom, skrajnežem in banditom v Ukrajini.

Prav tako obtožuje zvezo Nato, da pritiska na Ukrajino, naj odstopi od pogajanj z Rusijo, da nadaljuje s prelivanjem krvi.

Še vedno odmeva potopitev ruske križarke Moskva

Onemogočen izvoz ukrajinskih žit

Namestnik ukrajinskega ministra za gospodarstvo Taras Kačka pa je opozoril, da se Ukrajinci spopadajo s hudim pomanjkanjem hrane, saj ruske ladje zapirajo ukrajinska pristanišča in trgovino v Črnem morju. Spomnil je na besede generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, da bo zaradi vojne v Ukrajini lačna petina svetovnega prebivalstva. Ruske ladje namreč Kijevu preprečujejo izvoz koruze, pšenice in rastlinskega olja.

Rusija obljublja spoštovanje zavez o izvozu

Medtem je namestnik ruskega veleposlanika pri ZN-u Dmitrij Poljanski prek aplikacije Telegram sporočil, da bo Rusija kljub sankcijam Zahoda spoštovala mednarodne zaveze o izvozu poljskih pridelkov, gnojil in energije.

"V teh kritičnih trenutkih razvite države niso oklevale z enostranskimi in edinstvenimi sankcijami proti ruski industriji, trgovanju, prevozništvu in finančnim dobavnim verigam," je dejal Poljanski.

Po njegovih besedah je to močno poslabšalo obstoječe negativne trende v svetovni prehranski verigi, na energetskem in gospodarskem trgu. "To je bila izključno njihova odločitev, ki se jo enostavno lahko spremeni oziroma prekliče," je poudaril.

Po njegovem mnenju je zelo malo industrijskih držav razmislilo o svetovnih posledicah teh odločitev oziroma o kumulativnem vplivu na potrošnike, države in povezano industrijo.

"Glede na rusko in belorusko vlogo v dobavni verigi agroživilskih izdelkov ne gre drugače, kot da to vpliva prehransko verigo naših partnerjev," je dejal in znova poudaril, da to ni bila njihova odločitev. "Rusija bo kot odgovoren udeleženec svetovnega prehranskega trga spoštovala mednarodne zaveze, kar se tiče izvoza kmetijskih izdelkov, gnojil, goriv in drugih ključnih dobrin," je zagotovil.

Rusija bo izgnala 18 diplomatov EU-ja

Ruske oblasti so sporočile, da je bilo 18 diplomatov misije EU-ja v Rusiji razglašenih za "persona non grata" in bodo v kratkem morali zapustiti državo. Hkrati so Bruselj obtožili, da je odgovoren za uničevanje arhitekture dvostranskega dialoga in sodelovanja, ki je nastajalo desetletja.

EU se je na odločitev Rusije že odzval in jo označil za neupravičeno. Tiskovni predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko EU-ja Peter Stano je sporočil, da EU obžaluje neutemeljeno odločitev Rusije o izgonu diplomatov, saj da so zadevni diplomati EU-ja vestno opravljali svoje naloge v okviru dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in ob njenem doslednem spoštovanju.

Prav tako je dodal, da za odločitev ruskih oblasti ne vidi nobenega razloga, razen tega, da gre za čisti povračilni ukrep, Rusija pa da bo s svojim ravnanjem še poglobila svojo mednarodno izolacijo.

Ruske oblasti so ukrep sprejele po tem, ko je EU 5. aprila 19 ruskih diplomatov prav tako razglasil za t. i. nezaželene osebe in odredil, da morajo zapustiti Unijo.

Ruska vojska doživela velik udarec z uničenjem bojne ladje Moskva