Satelitski posnetki domnevnega grobišča v vasi Manhuš. Foto: Reuters
Satelitski posnetki domnevnega grobišča v vasi Manhuš. Foto: Reuters

Putin je razglasil, da je Mariupolj po dveh mesecih obleganja "osvobojen". Putin je napovedal odlikovanje udeleženih ruskih sil.

Več sto ukrajinskih borcev je sicer še vedno zabarikadiranih v jeklarni Azovstal, po trditvah ukrajinske strani so med njimi tudi številni civilisti.

Ruski predsednik je predtem preklical načrte o zavzetju jeklarne Azovstal v Mariupolju. Ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju je na srečanju v televizijskem prenosu ukazal, naj jeklarne ne zavzamejo, ampak naj jo "varno blokirajo".

"Moramo razmisliti o ohranitvi življenja in zdravja naših vojakov in poveljnikov," je dejal. Kot navaja BBC, je dejal, naj ruske sile zaprejo jeklarno, da iz "nje ne bo mogla niti muha".

Ukrajinska vojska je popoldne sporočila, da so ruske sile poskušale vdreti v pristanišče in jeklarno Azovstal v mestu Mariupolj.

Satelitski posnetki naj bi razkrili množično grobišče v Mariupolju

Satelitski posnetki ameriškega zasebnega podjetja Maxar Technologies naj bi medtem pokazali na množično grobišče v bližini obleganega mesta Mariupolj. Na grobišču naj bi bilo več kot 200 grobov. Grobišče naj bi ležalo ob obstoječem pokopališču v vasi Manhuš.

Maxar Technologies trdi, da pregled satelitskih slik od sredine marca do sredine aprila kaže, da se je širitev pokopališča začela med 23. in 26. marcem.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajina: Ruske sile zavzele 42 vasi v Donecku

Pomočnica vodje kabineta ukrajinskega predsednika Zelenskega Olena Simonenko je sporočila, da so ruske sile v četrtek zavzele 42 vasi v vzhodni pokrajini Doneck. "To se je zgodilo danes in morda jih bodo naše sile jutri osvojile nazaj," je dodala.

Ukrajina poziva k humanitarnemu koridorju

Ukrajinska podpredsednica Irina Vereščuk je po Putinovi odločitvi, naj ruske enote ne zavzamejo Azovstala, pozvala Rusijo, naj takoj dovoli humanitarni koridor, da bi lahko civilisti zapustili jeklarno. "Tam je okoli 1000 civilistov in 500 ranjenih vojakov. Danes jih je treba odpeljati iz Azovstala," je sporočila prek družbenih omrežij. V sredo je poveljnik marincev, ki je v jeklarni, BBC-ju poslal sporočilo, da so ranjeni vojaki ujeti in da "gnijejo", saj so brez zdravil in drugih zalog. Ob tem je pozval, naj njegove može evakuirajo v tretjo državo.
Predtem je sporočila, da so v sredo iz Mariupolja skozi humanitarni koridor odpeljali štirje avtobusi. Noč so evakuiranci preživeli v Berdjansku, zdaj pa jih pričakujejo v Zaporožju, je še dejala in napovedala, da se bo evakuacija žensk, otrok in starejših nadaljevala danes.

Pedro Sanchez in Mette Frederiksen med obiskom Borodjanke. Foto: Reuters
Pedro Sanchez in Mette Frederiksen med obiskom Borodjanke. Foto: Reuters

Voditelja Španije in Danske med obiskom Ukrajine napovedala pošiljke orožja

Sanchez in Frederiksen sta v Kijevu obiskala ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in napovedala nove zaloge orožja za Ukrajino.

Španija je Ukrajini poslala novo pošiljko 200 ton streliva in vojaške opreme, s čimer je podvojila količino poslane vojaške pomoči od začetka ruske invazije, je v Kijevu dejal Pedro Sanchez.

Iz Španije je že izplula ladja španske mornarice z opremo, ki je namenjena na Poljsko, od koder bodo opremo dostavili Ukrajini. Po njegovih besedah je v pošiljki 30 tovornjakov, nekaj težkih transportnih vozil in 10 majhnih vozil, natovorjenih z vojaško opremo.

Španski premier je še napovedal, da bo njegova država zaprosila Mednarodno kazensko sodišče, naj razišče domnevne ruske vojne zločine v Ukrajini, tja pa nameravajo poslati tudi svoje preiskovalce vojnih zločinov. Sanchez je napovedal tudi vnovično odprtje veleposlaništva v Kijevu, kar naj bi se zgodilo v nekaj dneh.

Danska premierka Mette Frederiksen pa je napovedala, da bo njena država Ukrajini namenila dodatno vojaško pomoč v vrednosti 90 milijonov dolarjev in podprla nadaljnje sankcije proti Rusiji. Skupna vojaška pomoč Danske Ukrajini znaša približno 146 milijonov dolarjev.

Voditelja Danske in Španije sta predtem obiskala mesto Borodjanka, kjer so v sredo zvečer našli trupla devetih civilistov, pri nekaterih so bili vidni znaki mučenja. "Šokiran sem, da vidim grozodejstva Putinove vojne na ulicah Borodjanke," je tvitnil Sanchez ob objavi posnetka z obiska v mestu.

Biden napovedal za 800 milijonov dolarjev vojaške pomoči

Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da je odobril dodatnih 800 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini. Skliceval se je na "kritično okno" v vojni, ko Rusija postavlja temelje za naslednjo fazo vojne. Nova pošiljka orožja vsebuje težko topništvo, 144.000 nabojev in taktična brezpilotna letala.

Biden je ob tem kongres opozoril, da bo v prihodnje moral potrditi dodatno pomoč, saj je doslej potrjenih 13,6 milijarde dolarjev vojaške in humanitarne pomoči Ukrajini že skoraj izčrpanih.

Notranje razseljenih je 7,7 milijona prebivalcev Ukrajine. Na fotografiji zatočišče na stadionu v mestu Lvov. Foto: EPA
Notranje razseljenih je 7,7 milijona prebivalcev Ukrajine. Na fotografiji zatočišče na stadionu v mestu Lvov. Foto: EPA

Washington bo olajšal vstop ukrajinskim beguncem

ZDA prav tako nameravajo olajšati postopke za vstop ukrajinskih beguncev v državo. Washington bo hkrati skušal zapreti neformalno pot za vstop prebežnikom čez južno mejo z Mehiko. Od ponedeljka naprej ZDA tako ne bodo več rutinsko dovoljevale vstopa v državo vsem, ki se pojavijo na južni meji s prošnjo za azil. To pot je poleg beguncev iz Srednje in Južne Amerike doslej ubralo več tisoč Ukrajincev in beguncev iz drugih delov sveta.

ZDA nameravajo sprejeti do 100.000 beguncev iz Ukrajine, doslej pa jih je po uradnih podatkih od začetka ruske vojne 24. februarja prišlo 15.000, večina čez mejo z Mehiko. Sredstva za ukrajinske begunce bodo lahko prispevali cerkve in druge organizacije ter posamezniki.

Župan Harkova: Ruske enote besno bombardirajo mesto

O močnem obstreljevanju poročajo iz mesta Kramatorsk v Doneškem bazenu in iz Harkova. Župan Harkova Igor Terehov je sporočil, da je mesto danes tarča ostrega bombardiranja. "Velike eksplozije, Ruska federacija besno bombardira mesto," je dejal v televizijskem nagovoru. Po njegovih besedah je v mestu ostalo milijon prebivalcev, približno 30 odstotkov prebivalcev, večina med njimi so ženske, otroci in starejši, je zapustilo mesto.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske enote ponoči zadele 1001 vojaško točko, med njimi 162 strelskih točk. Ob tem so sporočili, da so ruske sile in proruski separatisti prevzeli nadzor na Kremino na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinski vojaki na položajih blizu Harkova. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki na položajih blizu Harkova. Foto: Reuters

Zelenski o "bolečih sankcijah" proti Moskvi

Zelenski je v srednem večernem nagovoru dejal tudi, da se mu zdi, da so zahodne zaveznice začele razumeti nujnost po takojšnji dobavi orožja, ki bo Ukrajini omogočilo obrambo pred ruskimi silami. Zelenski je dejal, da EU načrtuje šesti sveženj sankcij proti Rusiji. Kot je dejal, je imel s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom zelo temeljite pogovore o obrambnih in finančnih zadevah, pa tudi sankcijah. "Še posebej sankcijah, ki bodo zagotovile omejitve na ruski energetski sektor, bančni sektor, izvoz, uvoz in transport." Znova je tudi pozval k popolnemu embargu na ruske naftne zaloge. Z Michelom sta govorila tudi o prehranski in energetski krizi v Evropi in možnosti ponovnega izvoza ukrajinskih kmetijskih proizvodov in blokadi Rusije glede njenega izsiljevanja Evrope. "Ne more biti pravice brez miru," je še dejal Zelenski in dodal, da bodo ruski poveljniki odgovarjali za vojne zločine. "Vsak priimek, vsak naslov, vsak bančni račun – vse bomo našli."

Ukrajinska delegacija pripravljena oditi v Mariupolj na pogajanja glede evakuacij

Ukrajinska stran je sporočila, da je pripravljena na iskanje diplomatskih možnosti za končanje blokade Mariupolja in evakuacijo civilistov. Predlagala je "poseben krog" pogajanj z Rusijo v Mariupolju. Ukrajinski pogajalec in svetovalec predsednika Mihajlo Podoljak je v sredo zvečer napisal, da je Ukrajina pripravljena na brezpogojna pogajanja v Maripolju. "Da. Brez vsakega pogoja. Pripravljeni smo na 'poseben krog pogajanj' v Mariupolju. Ena na ena. Dva na dva. Da rešimo naše fante, Azov, vojsko, civiliste, otroke, žive in ranjene. Vse. Ker so naši. Ker so v mojem srcu. Za vedno," je zapisal na Twitterju.

Rdeči križ zavrača očitke Ukrajine, da sodeluje z Rusijo

Mednarodni odbor Rdečega križa je zavrnil očitke ukrajinske varuhinje človekovih pravic, ki je v sredo v televizijskem nastopu to organizacijo obtožila sodelovanja z Rusijo. Ljudmila Denisova je obsodila napoved Mednarodnega odbora Rdečega križa o načrtovanem odprtju urada te organizacije v južnoruski pokrajini Rostov. Naloga te bi bila oskrba ukrajinskih beguncev, za katere Denisova trdi, da so bili tja poslani prisilno. "Mednarodni odbor Rdečega križa ne izpolnjuje svojega mandata, o tem sem prepričana," je v gostovanju na ukrajinski televiziji sporočila Denisova.

Visoki predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksej Poliščuk je za agencijo Tass dejal, da bo Moskva končala vojaško operacijo, ko bo Nato prenehal uporabljati ukrajinsko ozemlje za grožnje Rusiji. "Posebna vojaška operacija se bo končala, ko bodo izpolnjeni njeni cilji. Med njimi je zaščita miroljubnega prebivalstva v Doneškem bazenu, demilitarizacija in denacifikacija Ukrajine in tudi prekinitev groženj Rusiji, ki prihajajo z ukrajinskega ozemlja, potem ko so ga zasedle Natove države." Pri tem, kot navaja BBC, ni pojasnil, kako Nato grozi Rusiji z ukrajinskega ozemlja.

Guterres bi se ločeno sestal z Zelenskim in Putinom

Potem ko so pogajanja med ukrajinsko in rusko stranjo zastala, je zdaj prizadevanja za premirje okrepil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Kot je sporočil tiskovni predstavnik Svetovne organizacije, je Guterres poslal ločeni pismi stalnima misijama Rusije in Ukrajine pri Združenih narodih. V njih je predsednika Putina prosil, naj ga sprejme v Moskvi, in predsednika Zelenskega, da ga sprejme v Kijevu na pogovorih, kako končati nasilje. Po predaji pisem za zdaj ni bilo še nobenega odziva.

Ukrajino je zapustilo že več kot pet milijonov Ukrajincev. Prizor je z Medyke na Poljskem. Foto: Reuters
Ukrajino je zapustilo že več kot pet milijonov Ukrajincev. Prizor je z Medyke na Poljskem. Foto: Reuters

Bojkot Rusije na zasedanju G20

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je v sredo v skladu z napovedmi odkorakala iz sobe, ko se je za nastop na zasedanju skupine ekonomsko najpomembnejših držav G20 ob robu spomladanskih zasedanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu, sicer na daljavo, napovedal ruski predstavnik.

Srečanje so zapustili tudi člani britanske in kanadske delegacije, francoski finančni minister Bruno Le Maire pa je Rusom že prej priporočil, naj se ne udeležijo zasedanja, ker vojna ni skladna z mednarodnim sodelovanjem, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnica kanadskega premierja Chrystia Freeland je tvitnila fotografijo odhoda in pripisala, da svetovne demokracije ne bodo mirno sprejemale nadaljevanja ruske agresije in vojnih zločinov. AFP dodaja, da so se izklopile še nekatere druge delegacije, ki so sodelovale na daljavo.

Zasedanje IMF-a in Svetovne banke ter drugi sestanki finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic mednarodnih finančnih ustanov zaradi covida-19 potekajo hibridno. Nekateri so v Washingtonu navzoči fizično, drugi pa se oglašajo po videopovezavah.

Rusija prepovedala vstop Kamali Harris in Marku Zuckerbergu

Moskva je razširila prepoved vstopa ameriškim uradnikom na podpredsednico ZDA Kamalo Harris in 28 drugih ameriških uradnikov, poslovnežev in novinarjev.

Na seznamu sankcij, ki ga je objavilo rusko zunanje ministrstvo, so med drugimi tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, namestnica obrambne ministrice Kathleen Hicks in tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.