Satelitski posnetek pristanišča v Feodosiji po ukrajinskem napadu konec lanskega leta. Foto: Reuters
Satelitski posnetek pristanišča v Feodosiji po ukrajinskem napadu konec lanskega leta. Foto: Reuters

Ministrstvo ni navedlo, ali so bile žrtve in ali je nastala škoda.

Na ukrajinskih in ruskih družbenih omrežjih so medtem zakrožile objave o močnih eksplozijah v okolici mesta Feodosija na jugovzhodu Krimskega polotoka. Eksplozije na območju pristanišča in skladišča nafte naj bi odjeknile okoli druge ure zjutraj po krajevnem času.

Cestni promet v bližini Feodosije je bil precej omejen, so predtem sporočile ruske oblasti na Krimu. Promet na mostu, ki polotok povezuje z rusko celino, je bil nekaj ur ustavljen.

Moskva uporablja svojo floto v Črnem morju za napade dolgega dosega. Ukrajina je z zračnimi in pomorskimi napadi z brezpilotniki izvedla niz napadov na Krim, kjer ima sedež ruska črnomorska flota, in povzročila znatno škodo. Krimski polotok, ki ga je Rusija okupirala leta 2014, je postal eno od ključnih prizorišč dvoletne vojne, od koder Moskva s svojo floto izvaja napade dolgega dosega.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je ukrajinskim vojakom uspelo spodkopati moč ruske pomorske flote v Črnem morju, kar bi po njegovih besedah ob večji podpori zaveznikov lahko privedlo do končne zmage nad Rusijo.

V Odesi ubiti trije otroci

Posledice sobotnih napadov na Odeso. Foto: Reuters
Posledice sobotnih napadov na Odeso. Foto: Reuters

Ukrajina je sporočila, da se je število žrtev sobotnih ruskih napadov z brezpilotniki na pristaniško mesto Odesa na jugu države povzpelo na deset.

Kot je na Telegramu sporočil guverner Odese Oleg Kiper, so izpod ruševin stavbe, ki jo je v noči na soboto zadel letalnik, izvlekli trupli ženske in osemmesečnega dojenčka. Število ubitih otrok v napadu na Odeso se je tako povečalo na tri.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadih znova pozval zaveznice, naj Kijevu zagotovijo več sistemov zračne obrambe.

Pistorius: Objava posnetka nemških častnikov je del hibridne vojne

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je objavo posnetka pogovora med častnikoma nemških zračnih sil glede podpore Ukrajini na ruskih družbenih omrežjih označil za "hibridni napad". To je del informacijske vojne, ki jo vodi Putin, je danes v Berlinu dejal Pistorius in dodal, da je to poskus "destabilizacije" Nemčije.

"Gre za delitev. Gre za spodkopavanje naše enotnosti. In v skladu s tem bi se morali odzvati še posebej umirjeno, vendar nič manj odločno," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Pistorius. Pomembno je, da "ne nasedamo Putinovim trikom", je menil. Po njegovih besedah skuša ruski predsednik povzročiti razkol v notranji politiki, Pistorius pa je izrazil upanje, da mu to ne bo uspelo.