Ukrajinski vojak 30. mehanizirane brigade ob protiletalskem topu ZU-23-2 v Doneški oblasti. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak 30. mehanizirane brigade ob protiletalskem topu ZU-23-2 v Doneški oblasti. Foto: Reuters

Skupno so ruske sile proti Ukrajini izstrelile 21 brezpilotnih letalnikov, pri čemer jih je zračna obramba 19 sestrelila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba 19 letalnikov sestrelila nad oblastmi Herson, Mikolajiv, Dnipropetrovsk, Kirovograd, Hmeljnicki in Lvov, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

"Ponoči je sovražnik napadel energetski objekt v osrednji regiji. Nekaj opreme je bilo poškodovane," je medtem sporočilo ukrajinsko ministrstvo za energijo in dodalo, da so bili na kraj dogodka napoteni policisti in reševalci. Energetski objekti so bili poškodovani tudi v napadu na Lvovsko oblast, dva človeka sta bila ranjena.

Rusija je v zadnjih mesecih okrepila napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Predsednik države Volodimir Zelenski je pred kratkim opozoril, da so ruski napadi prepolovili zmogljivost proizvodnje elektrike v Ukrajini v primerjavi z letom prej. Zaveznice je znova pozval, naj okrepijo dobavo sistemov zračne obrambe.

Ukrajinski energetski uradniki pa so opozorili, da bodo v prihodnjih tednih verjetno sledili novi izredni izpadi elektrike. Predvidevajo, da bodo popravila poškodovanih elektrarn trajala več let in stala več milijonov dolarjev.

Požar na rezervoarju za skladiščenje nafte po napadu brezpilotnega letalnika v mestu Azov v Rostovski oblasti na jugu Rusije. Foto: Reuters
Požar na rezervoarju za skladiščenje nafte po napadu brezpilotnega letalnika v mestu Azov v Rostovski oblasti na jugu Rusije. Foto: Reuters

V ruskem naftnem skladišču še vedno divja požar

Po napadu z brezpilotnim letalom, ki ga je po navedbah ukrajinskega obveščevalnega vira izvedla ukrajinska varnostna služba (SBU), je zgodaj v torek v mestu Azov v Rostovski oblasti v Rusiji zagorelo več rezervoarjev za skladiščenje nafte.

Guverner Vasilij Golubev je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da reševalnim službam do torka popoldne ni uspelo pogasiti plamenov. Azov ima dva terminala za naftne derivate, DonTerminal in Azovproduct, ki sta v obdobju od januarja do maja 2024 skupaj pretovorila približno 220.000 ton goriva za izvoz.

Ukrajina je večkrat zagovarjala napade na rusko energetsko, vojaško in prometno infrastrukturo, saj naj bi s tem spodkopavala vojna prizadevanja Moskve.