Foto: Reuters
Foto: Reuters

Strjuk je pred tem izjavil, da sta dve tretjini Severodonecka obdani z ruskimi silami, 90 odstotkov stavb pa je poškodovanih ali porušenih.

Že dopoldne je guverner Luganska Sergij Gajdaj sporočil, da je del Severodonecka že pod ruskim nadzorom. "Rusi napredujejo proti središču Severodonecka. Spopadi se nadaljujejo. Razmere so zelo kritične," je na Telegramu sporočil Gajdaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je dejal, ruska vojska "nenehno obstreljuje celotno območje".

Mednarodna agencija za pomoč Norveški svet za begunce (NRC) opozarja, da postajajo humanitarne razmere v mestu vse bolj katastrofalne. "Bojimo se, da je v mestu v navzkrižnem ognju še vedno do 12.000 civilistov, ki nimajo zadostnega dostopa do vode, hrane, zdravil ali elektrike," je opozoril generalni sekretar NRC-ja Jan Egeland. Gajdaj je predtem za BBC dejal, da bi lahko bilo v mestu do 15.000 civilistov.

V sodelovanju z lokalnimi partnerji je NRC prejšnji teden civilistom, ki so ostali na tem območju, razdelil hrano in higienske pripomočke. Toda zaradi vse močnejših spopadov je zdaj takšna dostava nemogoča, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Lesjaku se je iztekel mandat, v Kijev se v kratkem vrača veleposlanik Mencin

Prevzem nadzora nad Luganskom?

Severodoneck je najvzhodnejše mesto v Ukrajini, ki je še vedno v ukrajinskih rokah. Če bi ga Rusija zavzela, bi dejansko prevzela nadzor nad Luganskom, eno od dveh vzhodnih regij, ki sestavljata Doneški bazen oziroma Donbas.

Po navedbah generalštaba ukrajinske vojske ruske sile izvajajo ofenzivo na območju mest Severodoneck in Toškivka. O ruskih kopenskih napadih poročajo tudi z območja Bahmuta na zahodu, kjer so ruske sile napadle vasi Zolote, Komišuvaha, Berestove, Pokrovske in Dolomitne.

Ukrajinski generalštab je poročal, da je bilo ponoči na drugih delih bojišča precej mirneje, občasni spopadi pa so potekali na območju okoli Slovjanska, ključnega preostalega središča Kijevu zvestih enot v Doneškem bazenu.

Po besedah vodje ukrajinske vojaške uprave v Donecku Pavla Kirilenka je ponoči raketa zadela šolo in sedem stanovanjskih stavb v Slovjansku. Kirilenko je dejal, da so bili v incidentu ubiti trije ljudje, šest pa je bilo ranjenih.

Sodišče v osrednji Ukrajini je danes na enajst let in pol zapora obsodilo ruska vojaka. Odločilo je, da sta Aleksander Bobikin in Aleksander Ivanov kriva "kršenja zakonov in običajev vojne", ker sta v prvih dneh ruske invazije z raketnimi izstrelki obstreljevala dve vasi na območju Harkova na severovzhodu države, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Interfax, ki navaja, da sta oba priznala krivdo in se pokesala za svoje dejanje.

 Irina Venediktova. Foto: Reuters
Irina Venediktova. Foto: Reuters

Glavna ukrajinska tožilka Irina Venediktova je na novinarski konferenci na mednarodnem sodišču v Hagu dejala, da je Ukrajina doslej identificirala več kot 600 ruskih osumljencev za vojne zločine, proti 80 je začela sodne postopke. Po njenih besedah so med osumljenci tudi "vojaki z najvišjim činom, politiki in propagandni agenti." Ob tem je dodala, da so se mednarodnim preiskovalcem v Ukrajini pridružili še estonski, latvijski in slovaški strokovnjaki, navaja BBC.

Iz Mariupolja v Rusijo odplula prva tovorna ladja

Medtem je iz ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupolj, ki so ga zasedle ruske sile, v mesto Rostov na Donu v Rusiji odplula prva tovorna ladja, je povedal vodja separatistične ljudske republike Doneck Denis Pušilin.

"Danes je pristanišče zapustilo 2500 ton valjane pločevine, namenjene v Rostov," je na Telegramu zapisal Pušilin. Pri tem je dodal, da je to zelo pomembno pristanišče ob Azovskem morju in edino, kjer je mogoče pretovarjati vse vrste blaga, tudi pozimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Naznanil je še, da bodo nekatere ladje v pristanišču prešle pod pristojnost samooklicane separatistične ljudske republike Doneck in jih bodo preimenovali.

Preden je Rusija 24. februarja začela ofenzivo, je bilo pristanišče Mariupolj drugo najprometnejše pristanišče v Ukrajini. Uporabljali so ga predvsem za izvoz ogromne pridelave ukrajinskega žita, ki je zaradi vojne v državi zdaj blokirana.

Rusija je sicer prejšnji teden sporočila, da se bo pristanišče znova odprlo, potem ko je vojska razminirala 1,5 milijona kvadratnih metrov veliko območje ob pristanišču.

Ruske sile so po večtedenskem uničujočem obleganju, zaradi katerega je mesto ostalo v ruševinah, v začetku tega meseca prevzele popoln nadzor nad Mariupoljem, potem ko so se vdale še zadnje ukrajinske sile, ki so se zadrževale v jeklarni Azovstal.

Jeklarna Azovstal v Mariupolju. Foto: EPA
Jeklarna Azovstal v Mariupolju. Foto: EPA

Rusija pravi, da bo trupla vojakov iz Azovstala izročila Ukrajini

Po navedbah ruske vojske je bilo v podzemnih predorih Azovstala odkritih več kot 150 trupel ukrajinskih borcev. Rusija je sporočila, da bo trupla izročila Ukrajini.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove enote v tovarni odkrile "152 trupel skrajnežev in vojakov ukrajinskih oboroženih sil". Trupla so bila shranjena v zabojniku brez delujočega hlajenja, je povedal tiskovni predstavnik ministrstva Igor Konašenkov.

Pod trupli so našli mine, s katerimi naj bi zabojnik po navodilih Kijeva verjetno razstrelili, da bi očrnili Rusijo, je zatrdil po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Ukrajinsko vodstvo doslej ni zaprosilo za prenos mrtvih, je povedal in pojasnil, da namerava ruska stran trupla ukrajinskih borcev in vojakov izročiti predstavnikom v Ukrajini.

Rusija je sporočila, da namerava borce, ki so se vdali in so jih prepeljali na ozemlje pod njenim nadzorom, postaviti pred sodišče. Oblasti v samooklicani separatistični republiki Doneck pa so nakazale, da bi lahko vojake iz Azovstala doletela smrtna kazen.

Najhujši boji trenutno na severovzhodu Ukrajine