Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajinski predstavniki pravijo, da ni ostala v mestu niti ena stavba nedotaknjena, Avdijivka pa predstavlja vstopno točko do Donecka, regionalnega centra, oddaljenega 20 kilometrov.

Po dveh dneh neurja in sneženju na jugu države se napovedujejo dodatne padavine na vzhodu, kar dela teren neprimernega za vojaške premike.

Sergij Cehoski, ukrajinski častnik v Avdijivki, je dejal, da so ruske sile začele obstreljevati mesto iz Donecka. Pojasnil je, da je zdaj vreme neprimerno za napredovanje ruskih sil, a ko bodo tla zmrznila in se utrdila, bo poskus novega napada spet mogoč.

Da ruske sile zaradi vremenskih razmer zdaj ne morejo napredovati, je dejal tudi tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Volodimir Fitio.

Velik del spopadov v zadnjem tednu je osredotočen na industrijsko cono zunaj središča mesta.
Po neuradnih poročilih naj bi ruske sile nekoliko napredovale na severu Avdijivke. V mestu ostaja manj kot 1500 prebivalcev od 32.000, kolikor jih je tam živelo pred vojno.

Ukrajinska vojska je junija sprožila svojo ofenzivo, a je dosegla le omejen napredek tako na vzhodu kot na jugu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je sicer zavrnil tezo, da je vojna v patpoložaju.

Novi ruski zračni napadi

Ruska vojska je ponoči iz zraka spet napadla Ukrajino. Po navedbah ukrajinske vojske je njena zračna obramba prestregla vseh 21 brezpilotnih letalnikov tipa šahed in dve od treh manevrirnih raket.

Ukrajinske sile so napad nad južno in osrednjo Ukrajino odbile s pomočjo letal in sistemov zračne obrambe. Raketa, ki jim je ni uspelo prestreči, naj ne bi zadela tarče.

Obrambno ministrstvo v Moskvi pa je sporočilo, da je ruska zračna obramba ob 7.30 po krajevnem času nad glavnim mestom sestrelila ukrajinski letalnik. Župan Sergej Sobjanin je povedal, da pri tem ni bilo poškodovanih, prav tako pa naj ne bi nastala materialna škoda, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Kot je v dnevnem poročilu navedel ukrajinski generalštab, se nadaljujejo boji vzdolž frontne črte, ki pa ostaja nespremenjena. Medtem ko ruske sile krepijo pritisk na Avdijivko, ukrajinska vojska še naprej vztraja na levem bregu Dnepra v pokrajini Herson.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska ob podpori bojnih letal in topništva prevzela nadzor nad vasjo Hromove na obrobju mesta Bahmut v ukrajinski regiji Doneck. Gre za majhno vas zahodno od Bahmuta, ki je pred rusko ofenzivo na Ukrajino štela nekaj deset hiš, poroča francoska tiskovna agencija AFP.