Posledice napada v Lisičansku. Foto: Reuters
Posledice napada v Lisičansku. Foto: Reuters

Ruski reševalci so sporočili, da so vso noč iskali žrtve pod ruševinami pekarne. Deset ljudi so rešili izpod ruševin.

Na podlagi informacij s policije sta ruski tiskovni agenciji TASS in RIA Novosti poročali, da bi bilo lahko pod ruševinami do 40 ljudi.

V Moskvi trdijo, da so ukrajinske sile za napad na stavbo, v kateri je bila priljubljena pekarna, v soboto popoldne uporabile zahodno orožje. Izrazili so pričakovanje, da ga bodo mednarodne organizacije "hitro in brezpogojno" obsodile.

Informacijski center Lugansk, ki je pod ruskim nadzorom, je sporočil, da je Ukrajina obstreljevala pekarno z uporabo ameriškega raketnega sistema HIMARS.

Mesto Lisičansk v pokrajini Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki je imelo pred vojno okoli 110.000 prebivalcev, je po hudih bojih poleti leta 2022 padlo pod ruski nadzor. Odtlej se frontna črta na območju ni bistveno premaknila, so se pa napadi z obeh strani v zadnjih mesecih okrepili. Glede na ukrajinske podatke je v Lisičansku ostala le približno desetina nekdanjih prebivalcev.

Zelenski na fronti v Zaporožju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je obiskal ukrajinske vojake, ki se bojujejo na fronti v bližini vasi Robotine v Zaporožju, ki jo je ukrajinska vojska osvobodila lani poleti, v zadnjih tednih pa je območje znova tarča silovitih ruskih napadov.

Nadzor nad vasjo Robotine je Ukrajina znova vzpostavila avgusta lani, kar so označili za enega večjih uspehov protiofenzive po ruski invaziji februarja 2022. Območje pa je v zadnjih tednih znova prizorišče intenzivnih vojaških spopadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Govoril sem z vojaki v pokrajini Zaporožje, v vasi Robotine, se jim zahvalil in jim predal državna odlikovanja," je na družbenih omrežjih sporočil Zelenski in dodal, da je počaščen, da je lahko obiskal fronto.

Na družbenem omrežju Facebook se je pojavil tudi videoposnetek, ki prikazuje Zelenskega, kako čestita vojakom. "Zahvaljujem se vam, da ste del te težke in odločilne misije in da se borite proti sovražniku, ki ga bomo premagali," je Zelenski dejal vojakom.

Odkar je ukrajinska vojska pridobila nadzor nad širšim območjem v bližini vasi Robotine, se je ukrajinsko napredovanje na frontah precej upočasnilo, še navaja AFP.