Razdejanje po napadu na zgradbe v Vinici. Foto: Reuters
Razdejanje po napadu na zgradbe v Vinici. Foto: Reuters

Število žrtev četrtkovega napada ruskih sil na kraj Vinica se je povzpelo na 23. Med njimi so tudi trije otroci. Najmlajša žrtev je štiriletna deklica, ki je bila med napadom zunaj z materjo. Mama je preživela, vendar je po operaciji v kritičnem stanju, je povedal predstavnik oblasti v Vinici Sergij Borzov.

Urad ukrajinskega predsednika je danes sporočil, da še zmeraj pogrešajo 18 ljudi, 73 pa se jih zdravi v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski reševalci odstranjujejo ruševine, v operaciji pa po njihovih navedbah sodeluje več kot štiristo ljudi.

Spominjanje žrtev napada. Foto: Reuters
Spominjanje žrtev napada. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad z manevrirnimi raketami na relativno varno območje v osrednji Ukrajini, daleč stran od frontnih črt, v četrtek označil za "odkrito dejanje terorizma".

Ruske rakete so zadele sedemnadstropno zgradbo s pisarnami in uradi, pa tudi več stanovanjskih zgradb v Vinici. Na fotografijah je videti tudi številne zoglenele avtomobile.

Rusija: Cilj napada srečanje vojske in dobaviteljev orožja

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je bil cilj napada na Vinico z natančnimi raketami tipa kalibr zgradba, v kateri so se poveljniki ukrajinske vojske sestali s predstavniki tujih dobaviteljev orožja.

Ruske sile so pri tem "ubile vse udeležence" srečanja, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Rusija vztrajno zavrača ukrajinske navedbe, da napada civilne cilje, in trdi, da so cilj njihovih napadov v Ukrajini vojaške tarče.

Zajeti Britanec umrl v priporu

Britanec Paul Urey, ki so ga aprila zajele proruske sile v Ukrajini, je v priporu umrl. Proruski separatisti so Britanca, ki naj bi bil humanitarni delavec, obtožili, da je plačanec in da je sodeloval ne le v spopadih v Ukrajini, temveč tudi v Afganistanu, Iraku in Libiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Paul Urey. Foto: Reuters
Paul Urey. Foto: Reuters

Britanec je umrl 10. julija, je na Telegramu zapisala predstavnica samooklicane Ljudske republike Doneck Darja Morozova. Dodal je, da je trpel za številnimi kroničnimi boleznimi in da je bil v depresiji. "Kljub resnosti domnevnega kaznivega dejanja je bila Ureyju zagotovljena ustrezna zdravstvena pomoč," je zatrdila.

Urey je bil bolnik s sladkorno boleznijo tipa 1 in je potreboval redne odmerke inzulina. Morozova je obtožila Mednarodni odbor Rdečega križa, da Ureyju ni želel zagotoviti potrebnih zdravil.

Hkrati je dejala, da je Britanec sodeloval v spopadih v Ukrajini in da je pred ujetjem aprila novačil in usposabljal plačance.

Nevladne organizacije so Britanca opisovale kot humanitarnega delavca, ki je v Ukrajini delal kot prostovoljec. Proruski separatisti vztrajajo, da je bil profesionalni vojak in da je sodeloval v spopadih v Afganistanu, Iraku, Libiji in Ukrajini.

Proruski separatisti so zajeli številne tuje državljane, ki jih opisujejo kot plačance. Med njimi sta tudi Britanca Aiden Aslin in Shaun Pinner, ki so ju junija separatistične oblasti v Donecku obsodile na smrt.