Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na dnevnem redu je tudi nadaljnja pomoč Ukrajini, uradno pa naj bi tudi zagnali misijo urjenja ukrajinskih vojakov, ki bo potekala na ozemlju EU-ja.

Misija EUMAM Ukrajina bo zagotovila urjenje tako na ravni posameznikov kot tudi enot do ravni brigade, uriti nameravajo tudi posebne enote. Obenem bo zagotavljala usklajevanje aktivnosti držav članic, ki že usposabljajo ukrajinske vojake.

Po besedah Tanje Fajon bo v misiji sodelovala tudi Slovenija. "Po mojih informacijah ne gre za to, da bi misijo gostili v Sloveniji, to bo verjetno na Poljskem in še kje. Verjetno pa lahko s kakšnimi svojimi predstavniki sodelujemo pri urjenju. Tu ne gre za pošiljanje neke vojaške opreme, ampak res za pomoč," je pojasnila. Dogovor bo sklenjen znotraj Evropske unije, je še poudarila.

Ministri imajo danes na dnevnem redu še dogajanje na Zahodnem Balkanu. "Pomembno bo, da danes ministre spet opozorim in prepričam, kako ne smemo pozabiti držav Zahodnega Balkana, da so razmere napete tudi v luči vojne v Ukrajini in da mora tudi zato Evropska unija do konca leta podeliti status kandidatke Bosni in Hercegovini, ker je to pomembno simbolično sporočilo državi," je povedala ministrica.

Glede podelitve statusa kandidatke BiH-u je dejala, da bo Slovenija previdna, dokler ne bo zadnje zelene luči. "Imam občutek, da je podpora vedno večja, da so praktično zelo redke države, ki še izražajo zadržke," je povedala.

Po njenih besedah mora BiH v tem trenutku pokazati iskren napor, kako namerava nadaljevati po poti k Evropski uniji. Volitve je izpeljal solidno, zdaj se oblikuje nova vlada, je še povedala ministrica in dodala, da mora nadaljevati sprejemanje vseh nujnih zakonov.

Ministrica Tanja Fajon je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov poudarila, da ne sme priti do dodatne eskalacije razmer na Kosovu. "Zadeve nas skrbijo, trenutno je mirno, ni pa nujno, da bi dolgo tako," je povedala.

Slovenija bo po njenih besedah zelo intenzivno sodelovala neposredno na Kosovu, pa tudi v pogovorih s Srbijo. Enako velja tudi pri vprašanju o brezvizumskem režimu za prebivalce Kosova.

Spomnila je, da je na zunanjem ministrstvu imenovala posebnega odposlanca za Zahodni Balkan Anžeja Frangeša, ki zelo intenzivno sodeluje tudi z drugimi odposlanci na Balkanu. Z nemškim kolegom je tako obiskal Kosovo, da bi se skušala pogovarjati in iskati rešitev, tako da je Slovenija tu zelo dejavna, je dejala ministrica.

Že pred zasedanjem so se ministri članic EU-ja, pristojni za zunanje zadeve, sestali z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko. Slovenska zunanja ministrica je pred srečanjem v izjavi za STA napovedala, da bo ponovila podporo Slovenije beloruski opoziciji, javnosti in civilni družbi.