Slovjansk in Kramatorsk sta edini preostali večji mesti v regiji Doneck, ki sta še v rokah ukrajinskih sil. Foto: EPA
Slovjansk in Kramatorsk sta edini preostali večji mesti v regiji Doneck, ki sta še v rokah ukrajinskih sil. Foto: EPA

Kot so še sporočili iz Kremlja, naj bi ruske sile in njihovi separatistični zavezniki v Ukrajini prevzeli popoln nadzor tudi nad več manjšimi kraji v okolici Lisičanska, kot so Belogorovka, Novodružesk, Malorjazanceve in Bila Hora.

Ukrajinska stran padca Lisičanska sprva ni potrdila, češ da je stanje napeto. Popoldne pa so vendarle potrdili, da so se ukrajinske sile umaknile iz mesta.

Zavzetje pokrajine Lugansk bi Rusijo približalo cilju nadzora nad celotno regijo Doneškega bazena (Donbas), ki vključuje še pokrajino Doneck.

Rusija zavzela celotno Lugansko oblast

Ruske sile zdaj usmerjene na Slovjansk

Župan mesta Slovjansk v regiji Donbas Vadim Liak je že sporočil, da so deli mesta v plamenih. Umrlo naj bi najmanj šest ljudi, še najmanj 15 je ranjenih.

Slovjansk ima sicer okoli 125.000 prebivalcev in leži ob strateško pomembni avtocesti M03.

Napadi se vrstijo tudi na Kramatorsk južno od Slovjanska.

Ukrajinske sile napadle okupirani Melitopol

Ukrajinske sile so medtem napadle rusko oporišče v ukrajinskem mestu Melitopol pod ruskim nadzorom. O žrtvah ne poročajo, je pa bilo poškodovanih nekaj hiš.

Ukrajinska vojska je rusko oporišče na območju letališča v Melitopolu napadla z več kot 30 izstrelki, je sporočil izgnani ukrajinski župan Melitopola Ivan Fedorov. "Ukrajinske oborožene sile delajo vse, da se v Melitopol vrneta mirno življenje in ukrajinska državnost. Vse, kar napadalci lahko storijo, je, da pobegnejo iz našega mesta," je dejal v videonagovoru na Facebooku.

Ruske sile so ukrajinsko mesto Melitopol zavzele 1. marca. Foto: EPA
Ruske sile so ukrajinsko mesto Melitopol zavzele 1. marca. Foto: EPA

Napad je potrdil tudi vodja ruskih okupacijskih oblasti pokrajine Zaporožje Evgenij Balicki. "Izstrelki so padli na območje letališča. Žrtev ni bilo," je sporočil prek aplikacije Telegram in dodal, da je bilo poškodovanih nekaj hiš v bližini letališča.

Ruske sile so po intenzivnih spopadih mesto Melitopol v pokrajini Zaporožje zajele 1. marca, približno teden dni po začetku napada na Ukrajino 24. februarja.

Rusija odgovornost za napad na Belgorod pripisala Ukrajini

V ruskem mestu Belgorod blizu meje z Ukrajino je medtem odjeknilo več eksplozij. Umrli so najmanj trije ljudje, je sporočil lokalni guverner Vjačeslav Gladkov. Še najmanj trije so ranjeni, med njimi desetletni deček.

V eksplozijah je bilo poškodovanih 11 blokov in 39 hiš, med temi je bilo pet popolnoma zrušenih. Ruske oblasti incident še preiskujejo, za zdaj kaže, da naj bi sistem zračne obrambe deloval. Ukrajina se na poročila za zdaj ni odzvala, neodvisno pa jih ni mogoče preveriti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je pozneje sporočil, da je ruska zračna obramba sestrelila tri rakete Točka-U, ki so jih na mesto Belgorod izstrelili "ukrajinski nacionalisti". Potem ko so bile ukrajinske rakete uničene, naj bi ostanki ene od njih padli na stanovanjsko hišo. Poleg tega naj bi Rusi sestrelili še dva ukrajinska letalnika TU-143, opremljena z razstrelivom, katerih tarča je bilo mesto Kursk, prav tako blizu meje z Ukrajino.

Mesto Belgorod s 400.000 prebivalci leži okoli 40 kilometrov od meje z Ukrajino. Odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, je ruska stran že večkrat poročala o napadih na to in druga mesta vzdolž meje. Ukrajina odgovornosti zanje doslej ni prevzela, jih je pa med drugim označila kot maščevanje in "karmo" za rusko invazijo.

Lukašenko: Beloruska obramba prestregla izstrelke iz Ukrajine

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je medtem sporočil, da je Ukrajina izstrelila rakete proti Belorusiji, a so jih sestrelili sistemi zračne obrambe, poroča Al Džazira.

"Pred približno tremi dnevi, morda več, so iz Ukrajine skušali zadeti vojaške tarče v Belorusiji. Naši protizračni sistemi Pancir so prestregli vse izstrelke," je sporočil Lukašenko in dodal, da gre za provokacijo.

Belorusija podpira Rusijo pri njeni invaziji v Ukrajini, ruske sile so v Ukrajino na začetku invazije vstopile tudi z ozemlja Belorusije. Lukašenko sicer zanika vpletenost v vojno, saj v Ukrajini naj ne bi bilo beloruskih vojakov.

Uničenje v Lisičansku. Fotografije je bila prvič objavljena 18. junija. Foto: EPA
Uničenje v Lisičansku. Fotografije je bila prvič objavljena 18. junija. Foto: EPA

Zelenski poziva k mednarodni pomoči za obnovo Ukrajine

Ukrajinski predsednik je v svojem rednem nočnem nagovoru mednarodno skupnost pozval k pomoči za obnovo Ukrajine. "Treba je ne le popraviti vse, kar so okupatorji uničili, ampak tudi ustvariti nove temelje našega življenja: varne, moderne, udobne, dostopne," je dejal Zelenski in dodal, da za Ukrajino to pomeni "ogromne naložbe, milijarde".

Pri tem bodo potrebne tudi "nove tehnologije, najboljše prakse, nove institucije in reforme", Zelenskega navaja Deutsche Welle.

V Luganu se začenja konferenca za obnovo Ukrajine

V švicarskem mestu Lugano bo v ponedeljek in torek potekala konferenca več deset svetovnih voditeljev, na kateri naj bi postavili temelje za obnovo Ukrajine.

Letos so dogodek zaradi ruske invazije preimenovali v Konferenco za obnovo Ukrajine. Sicer gre že za peto izvedbo konference o reformah v Ukrajini, ki je doslej potekala v Londonu, Københavnu, Torontu in Vilni.

Rusija trdi, da je zavzela Lisičansk