Ukrajinski vojaki zapuščajo vozilo v bližini mesta Avdijivka. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki zapuščajo vozilo v bližini mesta Avdijivka. Foto: Reuters

Predmet preiskave bosta incidenta v mestu Avdijivka in vasi Vesele pri Bahmutu, poroča portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform. Novico o preiskavi, ki jo bo vodila ukrajinska varnostna služba SBU, je dan po ruski zasedbi Avdijivke na Telegramu sporočilo tožilstvo.

Na enem od kanalov na omrežju Telegram je bil v nedeljo objavljen zapis o "usmrtitvi šestih ujetnikov" v Avdijivki, kot pa je pozneje navedlo tožilstvo, so "branilci huje ranjeni in čakajo na evakuacijo", piše Ukrinform.

Nadalje se je tožilstvo seznanilo tudi s posnetkom brezpilotnega letalnika iz vasi Vesele pri Bahmutu, na katerem je videti enega od pripadnikov ruskih oboroženih sil, kako iz neposredne bližine ustreli dva ukrajinska vojaka.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Dmiter Lihovija je za ukrajinsko radiotelevizijo Suspilne sporočil, da še vedno ni mogoče potrditi ali ovreči pobojev v Avdijivki, vendar to ne bi bilo prvič, da je Rusija zagrešila vojne zločine.

Urad tožilca je ob tem navedel, da ujetnike "okupator namerno pokončuje z avtomatskim orožjem".

Rusija prevzela nadzor nad tovarno koksa

Ruske sile so prevzele popoln nadzor nad tovarno koksa v uničenem mestu Avdijivka in tako utrdile največjo zmago na bojišču v devetih mesecih po eni najintenzivnejših bitk v vojni. Padec Avdijivke je največja ruska zmaga, odkar je Rusija maja lani zavzela mesto Bahmut, skoraj dve leti po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil ofenzivo na Ukrajino.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske enote na tem delu 1000 kilometrov dolge frontne črte napredovale približno devet kilometrov.

Ukrajina je sporočila, da je umaknila svoje vojake, da bi enote po mesecih srditih spopadov rešila pred popolno obkolitvijo. Putin je padec Avdijivke pozdravil kot pomembno zmago.

"Skupina vojakov je z napadom prevzela popoln nadzor nad tovarno koksa v Avdijivki," je zapisalo rusko ministrstvo in objavilo videoposnetek, ki prikazuje vrsto eksplozij v tovarni. Ruska državna televizija je prikazala, kako so vojaki sneli ukrajinske in razobesili ruske zastave.

Rusija je ukrajinski umik označila za hiter in kaotičen, saj so nekateri vojaki in orožje ostali v ozadju. Ukrajinska vojska je dejala, da so bile žrtve, vendar so se razmere po umiku nekoliko stabilizirale.

Avdijivka, ki leži na bojni črti v neposredni bližini Donecka, je bila v primežu silovitih spopadov že več mesecev in skoraj popolnoma uničena. Pred vojno je bila tovarna koksa iz obdobja Sovjetske zveze ena največjih v Evropi.

Napredovanje ruskih sil tudi na jugu

Ukrajinski vojaki v pokrajini Zaporožje na jugovzhodu države se soočajo z intenzivnimi napadi ruskih sil, je medtem sporočila ukrajinska vojska. Po zavzetju Avdijivke so ruske sile tudi na jugu prešle v ofenzivno fazo.

Eden višjih poveljnikov ukrajinskih sil Oleksandr Tarnavski je dejal, da ruska vojska izvaja več vzporednih napadov v okolici vasi Robotine – enega redkih krajev, ki ga je Ukrajini lani poleti uspelo zavzeti med svojo pretežno neuspešno protiofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ruska vojska je poskušala napredovati z majhnimi napadalnimi skupinami, ki so vključevale več enot z oklepnimi vozili. Ti ofenzivni poskusi so bili ustavljeni, sovražnike na obrobju vasi Robotine smo odstranili," je v objavi na Telegramu zapisal Tarnavski.

Zelenski obiskal enote na fronti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je medtem danes obiskal eno od ukrajinskih brigad na fronti v pokrajini Kupjansk na severovzhodu države.

"Vesel sem, da sem danes tukaj in da vas vidim," je dejal ob podelitvi medalj ukrajinskim borcem. Velik del svojega nagovora je sicer v času, ko Ukrajini primanjkuje orožja in streliva, posvetil oskrbi enot z opremo, strelivom in drugimi nujnimi potrebščinami, so navedli v njegovem uradu.

Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Rdeči križ preverja, kaj se je zgodilo s pogrešanimi

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je medtem sporočil, da še naprej poskuša izvedeti, kaj se je zgodilo s približno 23.000 ljudmi, ki ob bližajoči se drugi obletnici začetka vojne v Ukrajini še vedno ostajajo pogrešani. Gre za največjo tovrstno operacijo ICRC-ja po drugi svetovni vojni.

ICRC je kmalu po ruski invaziji v Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022, v okviru svoje Centralne agencije za poizvedovanje (CTA) odprl poseben urad, namenjen zbiranju informacij in iskanju pogrešanih med vojno v Ukrajini, tako na ukrajinski kot na ruski strani.

"Ne vedeti, kaj se je zgodilo z ljubljeno osebo, je neznosno. Toda to je tragična realnost za več deset tisoč družin, ki živijo v stalni stiski. Družine imajo pravico izvedeti, kaj se je zgodilo z njihovimi svojci, in če je mogoče, z njimi vzpostaviti stik," je dejal vodja urada Dušan Vujašanin.

ICRC je v preteklih dveh letih prejel več kot 115.000 klicev, pisem in osebnih prošenj obupanih družin iz Rusije in Ukrajine, ki iščejo pogrešane sorodnike. Do konca januarja so skupaj z mednarodnimi partnerji pomagali zagotoviti informacije 8000 družinam, je sporočil urad.

Mednarodni odbor Rdečega križa je ob tem poudaril, da imajo družine v skladu z mednarodnim pravom pravico izvedeti, kje so njihovi pogrešani sorodniki in kakšna je njihova usoda. "Z ljudmi, ki jih zadržuje ena od strani v vojni, je treba ravnati humano, z mrtvimi pa je treba ravnati dostojanstveno," so sporočili.

ICRC je sistem CTA vzpostavil pred več kot 150 leti, rusko-ukrajinski urad pa je prvi posebni urad CTA v več kot 30 letih, ustanovljen za točno določen mednarodni konflikt. Predstavlja tudi največjo tovrstno operacijo v okviru CTA-ja po drugi svetovni vojni. Urad deluje kot nevtralen posrednik med Rusijo in Ukrajino, ki zbira, centralizira, hrani in prenaša informacije med sprtima stranema.

V Ukrajino naj bi se vrnilo 11 otrok

Enajst otrok, ki jih je Rusija premestila iz zasedenih delov Ukrajine, bo danes po posredovanju Katarja zapustilo Rusijo, v torek pa naj bi se vrnili k svojim družinam v Ukrajini. Oblasti v Kijevu so večkrat obtožile Rusijo, da v Ukrajini ugrablja otroke, v Moskvi pa trdijo, da so otroke na rusko ozemlje prepeljali zaradi varnosti.

Enajst otrok, starih od dveh do 16 let, je iz katarskega veleposlaništva v Moskvi v spremstvu katarskih uradnikov odpotovalo na dolgo pot prek Belorusije proti severozahodnemu delu Ukrajine, kjer bodo ponovno združeni s svojimi najbližjimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Katar tesno sodeluje z Rusijo in Ukrajino ter dosega napredek pri pobudi za ponovno združitev družin, išče pa tudi načine za krepitev zaupanja na drugih področjih," je ob tem povedala predstavnica katarskega zunanjega ministrstva Lolva Al Kater.

Gre za shemo vračanja ukrajinskih otrok iz Rusije pod okriljem Katarja, ki se je začela oktobra lani. Ruske oblasti trdijo, da so v okviru omenjene sheme v Ukrajino doslej vrnili 59 otrok. "Še naprej bomo posredovali med obema stranema v upanju, da bo to sčasoma privedlo do umiritve spora," je dodala al Kater.

Oblasti v Kijevu so že večkrat obtožile Rusijo, da razdvaja družine in ugrablja otroke iz delov Ukrajine, ki so pod ruskim nadzorom, ter jih nato premešča v Rusijo, da bi jim "oprala možgane". Oblasti v Moskvi na drugi strani trdijo, da otroke v Rusijo premeščajo zgolj zaradi njihove varnosti.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu je zaradi nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij v Ukrajini marca lani izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove. Moskva obtožbe zanika in poudarja, da nalog nima pomena, saj Rusija ne priznava pristojnosti ICC-ja.