Rakete ATACMS imajo 150 kilometrov dosega. Foto: Reuters
Rakete ATACMS imajo 150 kilometrov dosega. Foto: Reuters

"V noči na 30. oktober so ukrajinske oborožene sile napadle strateško poslopje zračne obrambe na zahodni obali začasno zasedenega Krima," je prek Telegrama sporočila ukrajinska vojska, a ni navedla podrobnosti.

Vplivni ruski kanal Ribar na omrežju Telegram je poročal, da je Ukrajina izstrelila dve raketi ameriške izdelave ATACMS, ki sta padli blizu vasi Olenivka na zahodu Krima. Kot še poroča kanal, ki je blizu ruski vojski, ruskim silam ni uspelo prestreči ukrajinskih raket, a vseeno ni bilo večje škode zaradi prej sprejetih ukrepov.

Glede na poročanja na družbenih medijih so pozneje pripadniki ruske črnomorske flote našli tri morske brezpilotnike v bližini Sevastopola.

Ruski uradni kanali ukrajinskega napada na Krim niso uradno potrdili, je pa o nočnih dejavnostih zračne obrambe nad Sevastopolom poročal guverner Sevastopola Mihail Razvožajev.

Rusko obrambno ministrstvo v Moskvi ni navedlo podatkov o nočnih napadih, je pa sporočilo, da so pri Krimu ob 13. uri po krajevnem času uspešno prestregli osem manevrirnih raket britanske izdelave Storm Shadow.

Kot navajajo tamkajšnji ukrajinski uradniki, Rusija medtem nadaljuje napade na ukrajinsko ozemlje, od koder poročajo o poškodovanih v regijah Herson in Odesa.

Guverner ruskega obmejnega mesta Belgorod Vjačeslav Gladkov po drugi strani trdi, da so ukrajinske sile v zadnjih 24 urah 40-krat ciljale to obmejno regijo.

Od začetka ukrajinske protiofenzive junija letos so se okrepili napadi domnevno ukrajinskih brezpilotnih letalnikov in raket na ozemlje enostransko priključenega Krima in Rusije, vključno z Moskvo. Poleti naj bi ukrajinske sile uspešno izvedle tudi posebno operacijo po kratkotrajnem izkrcanju na Krimu.