Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je zatrdil Zelenski kmalu po tem, ko je Vladimir Putin podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij in Ukrajino pozval, naj položi orožje, se Kijev z Rusijo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Putin.

"Ukrajina se ne bo pogajala z Rusijo, dokler bo Putin predsednik Ruske federacije. Pogajali se bomo z novim predsednikom," je dejal Zelenski v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih. Po besedah Zelenskega Putin namreč "ne ve, kaj sta dostojanstvo in poštenost".

"Dejansko smo že v Natu. Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva, ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču. Drug drugemu zaupamo, si pomagamo in se ščitimo. To je zavezništvo," je dejal Zelenski.

"Pravzaprav danes Ukrajina zahteva, da se to zgodi de iure. Pospešeno. S podpisom prošnje Ukrajine za pospešeno članstvo v Natu bomo naredili odločilen korak," je ponovil ukrajinski predsednik.

Sorodna novica V Moskvi slavje ob priključitvi štirih regij, Zahod Rusiji žuga s prstom

Napad na konvoj v Zaporožju

Po trditvah ukrajinskih oblasti so ruske sile v mestu Zaporožje napadle civilni konvoj vozil. Umrlo je najmanj 30 ljudi, še približno 88 je ranjenih.

Z vozili so želeli Ukrajinci pobrati domačine, ki bežijo z območja Zaporožja, ki ga je Putin danes tudi uradno priključil Rusiji.

Guverner Zaporožja Oleksandr Staruh je dejal: "Sovražnik je izvedel napad na civilni konvoj. Ljudje so v vrsti čakali, da gredo lahko z avtomobili pobrat svoje sorodnike, ki živijo na okupiranem ozemlju, ali da jim dostavijo pomoč. Veliko žrtev in ranjenih je, na terenu so reševalne službe." Krilo Timošenko, svetovalec ukrajinskega predsednika, pa je dejal: "Teror in ubijanje se nadaljujeta. Izstreljenih je bilo 16 raket."

Proruski predstavniki v regiji so obtožbe ukrajinskih oblasti zavrnili. "Režim v Kijevu poskuša prikazati to, kar se je zgodilo, kot obstreljevanje ruske vojske, in se zateka k ogabni provokaciji," je dejal vodja proruskih oblasti, ki jih je nastavila ruska stran, v Zaporožju Vladimir Rogov in ukrajinske sile obtožil terorizma.

Na napad se je odzval tudi Zelenski, ki je Moskvo obtožil maščevanja za neprekinjen in uspešen ukrajinski odpor proti invaziji. "Tako delujejo le absolutni teroristi, ljudje, za katere v civiliziranem svetu ni prostora," je dejal in hkrati opozoril, da Putin miroljubne Ukrajince cinično pobija, ker da je že zdavnaj izgubil vso svojo človečnost.

Napad na konvoj v Zaporožju. Foto: Reuters
Napad na konvoj v Zaporožju. Foto: Reuters

Ruske sile v Limanu obkoljene

Napeto je tudi na bojiščih v drugih delih Ukrajine. Ukrajinska vojska nadaljuje protiofenzivo v vzhodnem delu države. Tuji mediji poročajo, da so ruske sile tik pred porazom v strateško pomembnem mestu Liman na severovzhodu Ukrajine, kar bi ukrajinski vojski omogočilo, da ogrozi položaj ruskih sil ob zahodnem delu regije Lugansk. Ruski vojaki naj bi bili v Limanu obkoljeni.

Poleg tega je ukrajinska vojska utrdila položaj v mestu Kupjansk.

Ruske sile so predtem izvedle zračne napade na več mest, med drugimi tudi na mesto Dnipro, poroča Guardian.

V ukrajinskem napadu v regiji Herson pa naj bi bil danes ubit proruski uradnik, poroča ruska tiskovna agencija Tass. "Aleksej Kateriničev je umrl v raketnem napadu sistema Himars. Dve raketi sta zadeli hišo, v kateri je bil," je pojasnil predstavnik proruskih okupacijskih oblasti v Hersonu Kiril Stremusov.

Vojna v Ukrajini dobiva nove razsežnosti
Putin podpisal dokumente o priključitvi štirih pokrajin