Ukrajinski vojaki med vajami na meji z Belorusijo. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki med vajami na meji z Belorusijo. Foto: Reuters

Reznikov je sicer v četrtek posvaril pred previsokimi pričakovanji glede načrtovane spomladanske protiofenzive ukrajinskih sil. Kot je dejal, so se pričakovanja precej dvignila po uspehih ukrajinske vojske, čeprav so po ruskem napadu sprva le upali, da bo država nekako preživela.

"Na splošno smo v visokem odstotku že pripravljeni," pa je danes dejal Reznikov in pojasnil, da je potrebna tehnologija "pripravljena in delno dobavljena".

Vendar pa za nekatere oborožitvene sisteme usposabljanja ukrajinskih vojakov še niso končana. "Poleg tega, da je orožje na voljo, ga je treba tudi obvladati," je dejal minister in dodal, da bodo ofenzivo tudi izvedli, "če bo Bog dal, če bo vreme sodelovalo in bo taka odločitev poveljnikov".

V ruskih napadih najmanj 25 žrtev

Posledice napada v Umanju. Foto: Reuters
Posledice napada v Umanju. Foto: Reuters

Medtem pa so v petek zgodaj zjutraj ruske sile izvedle niz napadov na mesta po Ukrajini. Gre za prve obsežnejše ruske zračne napade v skoraj dveh mesecih.

V mestu Umanj v osrednji Ukrajini je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 23 ljudi, več je ranjenih, ko je raketa zadela stanovanjsko stavbo, je dejal notranji minister Igor Klimenko.

V Dnipru sta bili po besedah župana Borisa Filatova ubiti dve osebi – mlajša ženska in triletni otrok. Trije ljudje so bili ranjeni.

Tudi Kijev so stresle eksplozije. Kot so sporočile oblasti v prestolnici, je ukrajinska vojska nad mestom sestrelila 11 manevrirnih raket in dve brezpilotni letali. Napadi niso zahtevali žrtev ali večjega uničenja.

Ruska tiskovna agencija Interfax poroča o eksplozijah po polnoči v Dnipru, Kremenčuku in Poltavi v osrednji Ukrajini ter v Mikolajivu na jugu.

Na Poljsko prispeli prvi španski leopardi za Ukrajino

Na Poljsko je na krovu transportne ladje prispelo prvih šest od desetih španskih bojnih tankov leopard, je sporočila španska obrambna ministrica Margarita Robles. "Z obrambo Ukrajine ne branimo samo ozemeljske celovitosti in suverenosti države, ampak podpiramo tudi pravico do legitimne samoobrambe, ki je zapisana v Ustanovni listini ZN-a," je dejala.

Španija bo Ukrajini dostavila tanke leopard 2A4 - gre za starejšo različico nemških tankov leopard 2A6. Tankov, ki jih pošilja v Ukrajino, španska vojska ne uporablja že več kot deset let. Pred pošiljanjem v Ukrajino so jih temeljito obnovili in testirali za uporabo. V zadnjih nekaj tednih se je za njihovo uporabo v Španiji usposabljalo 55 Ukrajincev.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je sestrelila 21 od 23 manevrirnih raket, ki jih je izstrelila Rusija.

Medtem so iz Moskve sporočili, da so rakete med obstreljevanjem zadele vse zastavljene cilje, vključno s položaji ukrajinskih rezervistov.

Zelenski: Rusko zlo je mogoče ustaviti z orožjem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju obsodil "še eno noč ruskega terorja".

"Rusko zlo je mogoče ustaviti z orožjem – naši branilci to počnejo. In ustaviti ga je mogoče s sankcijami, te je treba okrepiti," je zapisal Zelenski, ki zaveznice že dolgo poziva k dobavam bistveno večjih količin orožja ter zaostritvi in boljšemu nadzoru nad izvajanjem doslej uvedenih sankcij proti Rusiji.

Ti napadi Moskvo "približujejo neuspehu in kazni", pa je Zelenski zapisal na Telegramu. "Vsak napad, vsako sprevrženo dejanje proti naši državi in proti našim ljudem približuje teroristično državo neuspehu in kazni. Ukrajina in svet morata na ruski teror pravično odgovoriti," je dodal.

Rusija je skupno 23 raket izstrelila z letala tupoljev Tu-95, ki je letelo nad Črnim morjem, je dejal poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni. Od tega jih je ukrajinska zračna obramba sestrelila 21, kot tudi dve brezpilotni letali, nad Kijevom pa je ukrajinska vojska sestrelila 11 manevrirnih raket.

Ukrajinski predsednik Zelenski poziva k dobavi več orožja. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Zelenski poziva k dobavi več orožja. Foto: Reuters

"Raketni napad je bil izveden, medtem ko so civilisti spali. Tipičen podpis ruskih teroristov," pa je dejal vodja urada Zelenskega Andrij Jermak. "Rusom moramo odrezati kisik. Sankcije bi morale veljati za tiste države, ki Rusiji pomagajo kupovati zahodne mikročipe za proizvodnjo raket in tako zaobidejo omejitve."

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je Zahod pozval k dobavi bojnih letal. "Pot do miru je oborožiti Ukrajino z letali F-16 in zaščititi otroke pred ruskim terorjem," je tvitnil.

Nov val ruskih napadov so obsodili tudi v Bruslju. "Ruski napadi na civiliste in civilno infrastrukturo so vojni zločini," je sporočil tiskovni predstavnik EU-ja Peter Stano in dodal, da "poveljniki, storilci in sostorilci ne bodo ostali nekaznovani".

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je v četrtek v Bruslju dejal, da so zavezniki in partnerji Nata Ukrajini doslej zagotovili 1550 oklepnih vozil in 230 tankov, ter da te dobave predstavljajo več kot 98 odstotkov bojnih vozil, obljubljenih Ukrajini v okviru mednarodne kontaktne skupine pod vodstvom ZDA.

Začele so se priprave na ukrajinsko protiofenzivo

Neskončni boj za Bahmut

Medtem so ruske sile dosegle le majhen napredek v zimski ofenzivi. Že deset mesecev si prizadevajo osvojiti Bahmut oziroma ostanke mesta, ki je imelo nekoč 70.000 prebivalcev.

Rusija Bahmut vidi kot odskočno desko za pohod na druga mesta na vzhodu Ukrajine.

Bahmut je danes obiskal namestnik ruskega premierja Marat Husnulin, ob obisku mesta, ki naj bi bilo po ruskih navedbah v pretežni meri pod nadzorom Moskve, pa je dejal, da bo Rusija mesto obnovila. Husnulin je na Telegramu sporočil, da je zasedena ukrajinska ozemlja obiskal na ukaz predsednika Vladimirja Putina.

"Obiskal sem tudi Artemovsk," je dejal podpredsednik ruske vlade, pri čemer je uporabil rusko ime za Bahmut. "Mesto je poškodovano, vendar ga je mogoče obnoviti. Imamo potrebne izkušnje. Takoj ko bodo operativne razmere dopuščale, bomo prišli in začeli delo, korak za korakom," je dodal.

Sporočilo je pospremil z videoposnetkom, ki prikazuje trg, pokrit z ruševinami, ki spominja na Trg svobode v središču Bahmuta. Če je novica resnična, je to prvi obisk kakega visokega ruskega uradnika od začetka dolgotrajne bitke za Bahmut, ki traja od lanskega poletja.

Nove napade na ukrajinska mesta je Rusija izvedla dan po tem, ko je Kremelj sporočil, da pozdravlja vse pobude, ki bi privedle do konca konflikta. Moskva se je tako odzvala na telefonski pogovor v sredo med predsednikoma Ukrajine in Kitajske, Volodimirjem Zelenskim in Ši Džinpingom. Šlo je za prvi pogovor med voditeljema, odkar je Rusija februarja lani napadla Ukrajino.

V več mestih v Ukrajini so ruske sile izvedle zračne napade