Ruska vojaška ladja Cezar Kunikov pluje skozi Bosporsko ožino, marec 2020. Foto: Reuters
Ruska vojaška ladja Cezar Kunikov pluje skozi Bosporsko ožino, marec 2020. Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je sporočila, da je bila v času napada ladja v ukrajinskih ozemeljskih vodah v bližini črnomorskega letovišča Alupka, nedaleč od Jalte na jugu Krima, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Ukrajinska vojaška obveščevalna agencija GUR je sporočila, da je bila vojaška ladja ob napadu natovorjena in da so jo napadli brezpilotniki.

Na omrežju Telegram so objavili posnetke, na katerih je videti več brezpilotnikov, eksplozijo in močno poškodovano ladjo Cezar Kunikov.

"Ladja Cezar Kunikov je bila kritično poškodovana na levi strani in se začela potapljati," je v izjavi zapisala ukrajinska vojska.

V Rusiji, ki je pred tem sporočila, da je v Črnem morju uničila šest brezpilotnikov, niso podali komentarja.

Po podatkih na spletni strani ruske črnomorske flote je desantna ladja razreda Projekt 775 dolga 112,5 metra in široka 15 metrov. Poimenovali so jo po sovjetskem junaku iz druge svetovne vojne. Ukrajinska vojaška obveščevalna agencija je zapisala, da je ladja Cezar Kunikov s 87-člansko posadko že sodelovala v vojnah v Gruziji, Siriji in Ukrajini.

Cezar Kunikov je bil že poškodovan v ukrajinskem napadu marca 2022 na pristanišče Berdjansk na severu Azovskega morja.

Pri napadu na ladjo Cezar Kunikov so ukrajinske sile uporabile brezpilotnike Magura V5, ki so izdelani v Ukrajini in drsijo po vodi s hitrostjo 80 km/h. Foto: Reuters
Pri napadu na ladjo Cezar Kunikov so ukrajinske sile uporabile brezpilotnike Magura V5, ki so izdelani v Ukrajini in drsijo po vodi s hitrostjo 80 km/h. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk je dejal, da ima Rusija v Črnem morju še pet velikih desantnih ladij.

Lanske satelitske fotografije so pokazale, da je večina ruske flote zapustila Krimski polotok in odplula v rusko pristanišče Novorosijsk.

Decembra je ukrajinska vodena raketa zadela še eno večjo rusko vojaško ladjo na Krimu. Ukrajina je v skoraj dveh letih, kar traja ruska invazija, z raketami in droni potopila ali močno poškodovala več ruskih vojaških ladij, s čimer želijo odpreti ključne izvozne poti.

Ukrajinska vojska pravi, da je do zdaj uničila 25 ruskih vojaških plovil in eno podmornico.

Z napadi brezpilotnikov skuša Ukrajina zmanjšati velika razhajanja z Rusijo v pomorskih zmogljivostih. Visoki uradnik ameriškega zunanjega ministrstva je ukrajinsko uporabo brezpilotnikov opisal kot "asimetrični način uravnoteženja položaja na Črnem morju" in dodal, da je Ukrajina že uničila 20 odstotkov ruske črnomorske flote.