Zelenski imenjuje polovico članov radiotelevizijskega sveta. Foto: Reuters
Zelenski imenjuje polovico članov radiotelevizijskega sveta. Foto: Reuters

Polovico od osmih članov ukrajinskega radiotelevizijskega sveta imenuje predsednik, polovico pa parlament. Trajne prepovedi in odvzemi dovoljenj za medije so še vedno mogoči le po sodni poti, vendar sodišča v Ukrajini ne veljajo za neodvisna, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

"S sprejetjem novega zakona o medijih se izvaja klavzula o približevanju nacionalne zakonodaje na avdiovizualnem področju evropski zakonodaji," so v torek sporočili z radiotelevizijskega sveta. To je bila ena od zahtev, potem ko je bil junija Ukrajini podeljen status kandidatke za članstvo v EU-ju. Za spremembo medijske zakonodaje je v parlamentu glasovala tesna dvotretjinska večina.

Eden od razlogov za sprejetje novega zakona naj bi bila prilagoditev novim tehničnim možnostim internetne dobe. Zakon poleg televizije, radia in tiskanih medijev zdaj naslavlja tudi spletne medije.

Kot je za Radio Slovenija poročal Matej Hrastar, nekatere organizacije v Ukrajini in tudi tuje organizacije, na primer britanski Open Democracy in ameriški Komite za zaščito novinarjev, izražajo pomisleke, da novi zakon omogoča omejevanje medijske svobode in v tem pogledu Ukrajino pravzaprav odmika od evropskih standardov. Medijski nadzorni organ, v katerem bo polovico članov imenoval predsednik, drugo polovico pa vlada, naj bi namreč dobil prevelika pooblastila, za nespoštovanje etičnega kodeksa pa je zagrožena celo ukinitev medija. Omenjene organizacije svarijo tudi pred nevarnostjo državnega monopola nad mediji, v ozadju pa je zaznati tudi prikrito težnjo, da se omeji ali povsem izniči uporaba ruskega jezika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že pred rusko invazijo ukinil nekatere televizijske postaje, ki so veljale za proruske, in ukazal onemogočenje določenih spletnih strani z novicami, pri tem pa je zaobšel vse pravne postopke.

Po začetku vojne so v Ukrajini omejili tudi razširjanje novic na kanalih, ki jih nadzoruje politični nasprotnik Zelenskega in nekdanji predsednik Petro Porošenko. Na seznamu nevladne organizacije Novinarji brez meja, ki razvršča države glede na svobodo medijev, je Ukrajina na 106. mestu od 180.