Vladlen Tatarski. Foto: Reuters
Vladlen Tatarski. Foto: Reuters
Sorodna novica Kijev načrtuje tudi porušenje mosta, ki Krim povezuje z Rusijo, in "program razstrupljanja"

Tatarski, čigar pravo ime je bilo Maksim Fomin, je imel na Telegramu več kot 560.000 sledilcev in je veljal za enega najvplivnejših vojaških blogarjev, ki je bil tudi kritičen do ruskih oblasti glede vojne v Ukrajini. Lani septembra je bil med več sto udeleženci na slovesnosti ob razglasitvi priključitve štirih okupiranih ukrajinskih pokrajin. "Vsakogar bomo premagali, vse bomo ubili, vse bomo oropali, kar je potrebno. Vse bo tako, kot bomo želeli," je takrat dejal.

Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da je odprl preiskavo umora.

Denis Pušilin, voditelj doneške oblasti, ki ga je nastavila Moskva, je krivdo za smrt pripisal Ukrajini. "Grozovito je bil ubit. Teroristi ne znajo drugače. Kijevski režim je teroristični režim. Treba ga je uničiti, ni drugega načina, da jih ustavimo."

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je dejala, da neodziv Washingtona, Londona in Pariza na smrt "govori sam zase, če upoštevamo njihovo siceršnjo veliko skrb za novinarje in svobodo izražanja". Obregnila se je tudi ob odziv ukrajinskega vrha, ki ga je označila za neverjetnega.

Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika, je na Twitterju namreč zapisal, da je bilo le vprašanje časa, kot je vznik velikega mozolja, kdaj bo Rusijo zaobjel domači terorizem. "Pajki v kozarcu jedo sami sebe."

Ena od lokalnih spletnih strani je poročala, da je eksplozija odjeknila v baru, ki je bil nekoč v lasti Jevgenija Prigožina, ustanovitelja skupine Wagner. Za zdaj ni znano, kdo je odgovoren za eksplozijo. Če bi bil Tatarski tarča napada, potem bi bil to drugi primer atentata vidne osebe, povezane z vojno v Ukrajini, na ruskih tleh. Lani avgusta je v bombnem napadu blizu Moskve umrla Darja Dugina. Rusija je za umor okrivila Ukrajino, kar je ta zanikala.

Blinken govoril z Lavrovom glede Gershkovicha

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v telefonskem pogovoru pozval svojega ruskega kolega Sergeja Lavrova k takojšnji izpustitvi ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, ki ga ruske oblasti sumijo vohunjenja. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Vedant Patel, je Blinken izrazil veliko zaskrbljenost ZDA zaradi nesprejemljivega prijetja novinarja časopisa Wall Street Journal. Blinken je pozval k takojšnji izpustitvi Gershkovicha in zahteval tudi izpustitev ameriškega državljana Paula Whelana.

 Evan Gershkovich zapušča moskovsko sodišče. Foto: Reuters
Evan Gershkovich zapušča moskovsko sodišče. Foto: Reuters

Lavrov je Blinknu dejal, da je nesprejemljivo, da Washington politizira primer novinarja. Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva je ruski zunanji minister ameriškemu kolegu po telefonu dejal še, da bo o novinarjevi usodi odločilo sodišče. Ponovil je še trditev Moskve, da so Gershkovicha ujeli pri delu.

31-letnega novinarja so ruske oblasti priprle zaradi suma vohunjenja za vlado v Washingtonu. Okrožno sodišče v Moskvi je zanj odredilo dvomesečni pripor. Ruska varnostna služba FSB je sporočila, da je Gershkovich po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so predmet državne skrivnosti, in sicer o dejavnostih enega od podjetij ruske vojaške industrije.

Menjava "slovenskih" vohunov za Whelana in Gerschkovicha?

Nekateri mediji poročajo, da bi bila lahko aretacija ameriškega novinarja povezana z nedavnim prijetjem dveh ruskih vohunov v Sloveniji. Rusija in Zahod naj bi neformalno razpravljala o zamenjavi prijetih oseb. Jutarnji.hr je poročal, da ruski neodvisni preiskovalni novinar Andrej Zaharov predvideva, da je prijetje Gerschkovicha povezano s prijetjem dveh ruskih vohunov, ki sta imela dokumenta na imeni Maria Mayer in Ludwig Girsch, v Sloveniji. Ameriškega novinarja naj bi tako ruska stran, tako je poročal Guardian, skupaj s Paulom Whelanom, nekdanjim ameriškim marincem, obtoženim vohunjenja, zamenjala za "slovenska" vohuna.