Posledice napada na stanovanjski blok. Foto: Reuters
Posledice napada na stanovanjski blok. Foto: Reuters

Ruske sile so v noči na nedeljo znova obstreljevale stanovanjske predele mesta Zaporožje na jugu Ukrajine. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sprva navedlo, da je bilo ubitih najmanj 17 ljudi, med njimi tudi otrok, a so število kasneje popravili na 13. Hospitalizirali so več kot 80 ranjencev, od tega deset otrok.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za "absolutno zlo". Zatrdil je, da bodo odgovorni "odgovarjali pred zakonom in pred ljudmi".

Ukrajinski guverner pokrajine Oleksandr Staruk je sporočil, da je 12 ruskih raket delno uničilo devetnadstropno stavbo in zrušilo pet drugih stanovanjskih zgradb. Na terenu poteka iskalna akcija preživelih.

V Zaporožju v ruskem napadu ubitih 17 ljudi

Mesto je bilo že v četrtek tarča ruskega raketnega napada, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 19 ljudi.

Zaporožje, prestolnica istoimenske pokrajine, je pod nadzorom Kijeva in leži blizu frontne linije. Rusija si je večino preostalega dela pokrajin, priključila po spornih referendumih.

Prevzeli so tudi lastništvo nad jedrsko elektrarno v kraju Energodar, največjo v Evropi, ki je od mesta Zaporožje oddaljeno okoli 50 kilometrov. Nuklearka je od sobote spet brez zunanjega napajanja in je odvisna od generatorjev. Čeprav je šest reaktorjev v hladni ustavitvi, potrebujejo elektriko za zagotavljanje jedrske varnosti in zaščite, vključno s hlajenjem.

ZDA: Ukrajini bomo še naprej nudili varnostno pomoč

Bela hiša v nedeljo ni želela komentirati sobotne eksplozije na mostu na Krim, vendar je zatrdila, da bodo ZDA še naprej oskrbovala Ukrajino z orožjem in da je ruski predsednik Vladimir Putin začel vojno, ki bi jo lahko končal, če bi se tako odločil.

Obe strani morata najti način za pogajanja o koncu vojne, vendar Putin ni pokazal zanimanja za to. "Ravno nasprotno, z vpoklicem na sto tisoče rezervistov, s politično priključitvijo ali vsaj poskusom priključitve štirih območij Ukrajine je pokazal vse znake, da se umika," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby.

Kirby je v veliki meri ponovil pripombe Bele hiše iz prejšnjega tedna, ko je ameriški predsednik Joe Biden omenil možnost jedrskega "armagedona". Dejal je, da ZDA trenutno nimajo nobenega znaka, da bi se Putin odločil za uporabo jedrskega orožja in da ni razloga za spremembo ameriške strateške drže.

Slovaška "za Putinov rojstni dan" Ukrajini poslala dve havbici

Slovaška je Ukrajini dobavila dve samovozni havbici Zuzana 2 "za praznovanje" 70. rojstnega dne ruskega predsednika Putina, je na Twitterju sarkastično sporočil slovaški obrambni minister Jaroslav Nad.

Dobava je del komercialnega naročila, ki ga je Slovaška z Ukrajino junija podpisala za skupno osem havbic, od katerih dve še nista dobavljeni. Poleg tega želijo Danska, Norveška in Nemčija skupaj financirati proizvodnjo še 16 tovrstnih oborožitvenih sistemov za Kijev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Havbica Zuzana je vodilni izdelek slovaške obrambne industrije in edini težki oborožitveni sistem, ki se proizvaja v državi. Po navedbah proizvajalca lahko strelja z vsemi vrstami Natovega streliva kalibra 155 mm.

Promet po nepoškodovanem delu mostu ni oviran. Foto: Reuters
Promet po nepoškodovanem delu mostu ni oviran. Foto: Reuters

Putin: Napad na most dejanje terorizma

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem Ukrajino obtožil napada na most, ki Rusijo povezuje z nezakonito priključenim polotokom Krim, in dejal, da gre za "teroristično dejanje". Ukrajinske obveščevalne sile so po njegovih besedah nameravale uničiti kritično pomemben del ruske civilne infrastrukture.

Putin se je sestal z vodjo ruskega preiskovalnega odbora Rusije Aleksandrom Bastrikinom, ki je dejal, da so pri pripravah na napad sodelovali državljani Rusije in nekaterih tujih držav. Tovornjak, ki ga je razneslo na mostu, je potoval skozi Bolgarijo, Gruzijo, Armenijo, Severno Osetijo in rusko pokrajino Krasnodar, poroča BBC.

Ukrajinske oblasti so po eksploziji na mostu sporočile, da je "to šele začetek", vendar niso jasno potrdile niti zanikale odgovornosti za napad. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Mihajlo Podoljak, je danes zanikal Putinove obtožbe.

Zapisal je, da je na območju "samo ena teroristična država" in da "ves svet ve, kdo je to". "Ali Putin obtožuje Ukrajino terorizma? To je videti preveč cinično celo za Rusijo," je sporočil.

Putin: Eksplozija na mostu je teroristično dejanje

Rusija okrepila varovanje mostu na Krim

Putin je sicer po sobotni eksploziji na mostu na Krim podpisal odlok o okrepljenem varovanju mostu in infrastrukture. V soboto zjutraj je na delu 19-kilometrskega mostu, ta je edina povezava Rusije s polotokom Krim, ki ga je Moskva nezakonito priključila leta 2014, odjeknila močna eksplozija.

Ruske oblasti trdijo, da je eksplodiral tovornjak prav takrat, ko je mimo peljal vlak z gorivom. Umrli so trije civilisti. Cestni in železniški promet po mostu je v soboto popoldne po nepoškodovanem delu ceste in tirov znova stekel.

Ruski uradniki so zatrdili, da se bodo popravila na mostu začela takoj. Namestnik ruskega premierja Marat Husnulin je ukazal, naj delavci takoj odstranijo poškodovani del mostu, potapljači pa ves dan preverjajo, kolikšna je škoda na objektu pod morsko gladino.

Poškodbe na mostu. Foto: AP
Poškodbe na mostu. Foto: AP

Guverner Krima Sergej Aksojonov, ki ga je na ta položaj imenovala Moskva, je dejal, da je na Krimu čutiti "željo po maščevanju", a zatrdil, da imajo za mesec zalog goriva in za dva meseca zalog hrane. "Položaj je obvladljiv – neprijeten, a ne usoden. Seveda je dejanje sprožilo mnogo čustev in v zraku je čutiti tisto zdravo željo po maščevanju," je dejal.

Putin je v soboto podpisal ukaz o okrepljenem varovanju mosta in infrastrukture, ki Krimu zagotavlja elektriko in zemeljski plin. Ob tem je naročil temeljito preiskavo dogodka.

Britanski obveščevalci: Sabotaža mostu na Krim otežila oskrbo ruske vojske

Po oceni britanskih obveščevalnih služb pa bo imelo uničenje dela mostu zelo verjetno velik vpliv na oskrbo ruskih sil v vojni z Ukrajino. Po njihovih navedbah sta se dva od štirih pasov ceste zrušila v dolžini 250 metrov, kar bo močno zmanjšalo zmogljivost te povezave. Napad je po njihovi oceni verjetno tudi osebno prizadel ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zgodil se je kmalu po njegovem 70. rojstnem dnevu, gradnjo mostu je osebno podprl in ga slovesno odprl, izvajalec del pa je bil njegov prijatelj iz otroštva Arkadij Rotenberg, so zapisali v dnevnem poročilu britanskih obveščevalcev.

V Kijevu so se prebivalci fotografirali pred umetniško sliko gorečega mostu. Foto: Reuters
V Kijevu so se prebivalci fotografirali pred umetniško sliko gorečega mostu. Foto: Reuters

Most kot simbol okupacije

Ukrajinske oblasti odgovornosti za napad niso prevzele, v izjavah pa ne skrivajo zadovoljstva nad eksplozijo. V preteklosti so most že večkrat skušali napasti, saj trdijo, da je upravičena tarča, ki predstavlja simbol ruske okupacije Krima. Predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem videonagovoru o dogodku dejal: "Danes ni bil slab dan, nad našim ozemljem je bilo precej sončno. A na žalost je bilo nad Krimom precej oblačno, čeprav prav vroče."

Krimski most v Rusiji velja za "gradnjo stoletja", z velikim pompom ga je Putin odprl leta 2018. Most je ključen za tako za preskrbo prebivalcev Krima kot za premike in oskrbo ruskih enot, orožja in opreme na bojiščih na jugu države.