Krim je od začetka ruske invazije februarja 2022 pogosta tarča ukrajinskih napadov. Foto: AP
Krim je od začetka ruske invazije februarja 2022 pogosta tarča ukrajinskih napadov. Foto: AP

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je Ukrajina v "terorističnem napadu na civilno infrastrukturo" uporabila rakete, ki so ji jih dobavile ZDA. "Odgovornost za napad na miroljubne prebivalce Sevastopola nosi predvsem Washington," je na omrežju Telegram zapisalo rusko obrambno ministrstvo.

Razdejanje v Harkovu po sobotnem napadu ruskih sil na mesto. Foto: Reuters
Razdejanje v Harkovu po sobotnem napadu ruskih sil na mesto. Foto: Reuters

Guverner Sevastopola Mihail Razvožajev je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da so v napadu umrli trije otroci in dva odrasla. Po njegovih besedah je Ukrajina nad Sevastopol izstrelila pet raket, štiri so ruske zračne sile sicer prestregle, ena pa je spremenila smer in eksplodirala nad mestom. Na obalne predele mesta so, kot trdi Razvožajev, padli nevarni ostanki raketnih izstrelkov in poškodovali več kot sto ljudi. Zagorela naj bi tudi hiša in gozd.

Rusija si je polotok Krim in večji del teritorialnih voda v bližini priključila leta 2014. Krim, nadzor nad katerim si tako kot na drugih zasedenih ukrajinskih ozemljih želi Kijev pridobiti nazaj, pa je od začetka ruske invazije februarja 2022 pogosta tarča ukrajinskih napadov.

Ukrajina je sicer ponoči izvedla tudi zračne napade na rusko Brjansko oblast, je sporočil tamkajšnji guverner Aleksander Bogomaz. Kot je pojasnil, je ruski zračni obrambi uspelo sestreliti skupno več kot 20 ukrajinskih letalnikov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ukrajinska vojska pa je sporočila, da ji je uspelo uničiti vojaške objekte za brezpilotne letalnike v pokrajini Krasnodar. Satelitski posnetki, ki so jih ob sporočilu za javnost objavili na Telegramu, potrjujejo uničenje skladišč. Napad je ukrajinska vojska izvedla v petek zvečer skupaj z obveščevalno službo SBU. V napadu naj bi umrli inštruktorji in vojaki, povzema DPA, ki opozarja, da teh podatkov ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Več mrtvih ob ukrajinskem napadu na Krim

Zelenski poziva k čimprejšnji dobavi vojaške pomoči

Po sobotnem napadu ruskih sil na ukrajinsko mesto Harkov, v katerem je umrlo več ljudi, pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozval k čimprejšnji dobavi vojaške pomoči, predvsem zračne obrambe.

Zelenski je v tradicionalnem večernem nagovoru priznal, da je Ukrajina sicer okrepila vojaško zmogljivost na področju uničevanja ruskih oporišč tik za mejo, od koder ruske sile izstreljujejo rakete. Kljub temu pa so od začetka junija zaznali 2400 napadov na Ukrajino z ruskimi vodenimi jadralnimi bombami, je dodal.

Prepričan je, da bi moral Zahod sprejeti več odločitev glede dobave opreme, s katero bi Ukrajina okrepila zračno obrambo. Zelenski si želi predvsem ameriške sisteme patriot.

Ob tem je Zelenski obsodil sobotni napad na stanovanjsko stavbo v središču Harkova, v katerem so po njegovih besedah umrli trije ljudje. Po podatkih lokalnih oblasti pa jih je bilo še 56 ranjenih.