Gašenje rafinerije v Krasnodarju. Foto: Reuters
Gašenje rafinerije v Krasnodarju. Foto: Reuters

Po navedbah oblasti v Lugansku je v napadu na vas Karpati, 35 kilometrov zahodno od regionalnega glavnega mesta, ukrajinska vojska s štirimi raketami poškodovala perutninsko farmo in začasno prebivališče za delavce.

Ubitih je bilo najmanj pet ljudi, še 19 je ranjenih, so sporočile varnostne oblasti, ki jih je nastavila ruska stran.

Regija Lugansk je skoraj v celoti pod nadzorom ruskih sil in je ena od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Moskva enostransko priključila septembra lani.

Napad v Rusiji

Tudi iz ruske regije Krasnodar, ki leži vzhodno od polotoka Krim, lokalne oblasti poročajo o napadu, in sicer na rafinerijo nafte. Po navedbah guvernerja Venjamina Kondratjeva je bila rafinerija tarča napada z brezpilotnim letalnikom, pri čemer je izbruhnil požar, ki pa je bil medtem že pogašen.

Nekateri ruski mediji poročajo, da je bil ponoči izveden napad še na eno tamkajšnjo rafinerijo, a tam naj ne bi izbruhnil požar.

Ruske oblasti za zdaj za napad niso neposredno obtožile Kijeva, kot to storijo po navadi. Ukrajina uradno ne priznava, da je odgovorna za relativno pogoste napade znotraj Rusije.

Posledica napada v mestu Šebekino. Foto: Reuters
Posledica napada v mestu Šebekino. Foto: Reuters

Rusija iz Belgoroda evakuira otroke

Rusija je medtem sporočila, da bo zaradi okrepljenega obstreljevanja evakuirala več sto otrok iz vasi v obmejni pokrajini Belgorod, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Razmere so precej skrb vzbujajoče," je o vse pogostejšem obstreljevanju dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Danes začenjamo evakuacijo otrok iz okrožij Šebekino in Grajvoron," je na Telegramu sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Dodal je, da bodo prvih 300 otrok odpeljali proti notranjosti Rusije v mesto Voronež, ki je od ukrajinske meje oddaljeno približno 250 kilometrov.

Gladkov je dejal še, da se razmere slabšajo predvsem v vasi Šebekino, ki jo je okrog 3. ure ponoči po krajevnem času zadela raketa. Objavil je več fotografij posledic zračnega napada in dodal, da smrtnih žrtev ni bilo, štiri osebe pa so bile ranjene.

Ruska vojska potopila zadnjo ukrajinsko ladjo

Ruska vojska je ob tem sporočila, da je uničila zadnjo večjo vojaško ladjo ukrajinskih oboroženih sil, ki je bila zasidrana v Odesi na jugu Ukrajine.

"29. maja je rusko letalstvo z zelo natančnim napadom na privez ladij v pristanišču Odesa uničilo zadnjo vojaško ladjo ukrajinske mornarice Jurij Olefirenko," je v dnevnem poročilu navedla ruska vojska. V Kijevu teh navedb še niso komentirali.

Ladja Jurij Olefirenko je sicer srednje velika desantna ladja, kar pomeni, da je med drugim namenjena izkrcanju vojakov in vozil na kopnem. Sprva se je imenovala Kirovograd, leta 2016 pa so jo preimenovali v čast ukrajinskemu vojaku, ki je bil leta 2015 ubit v bližini Mariupolja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je junija lani odlikoval posadko ladje.