Ukrajinec Vladimir Kličko je eden najboljših boksarjev vseh časov, njegove dvoboje si je preko televizijskega prenosa širom sveta ogledalo tudi po 500 milijonov gledalcev hkrati. Danes 46-letni Kličko bije drugačne boje. Foto: Osebni arhiv
Ukrajinec Vladimir Kličko je eden najboljših boksarjev vseh časov, njegove dvoboje si je preko televizijskega prenosa širom sveta ogledalo tudi po 500 milijonov gledalcev hkrati. Danes 46-letni Kličko bije drugačne boje. Foto: Osebni arhiv

Kariero je večkratni svetovni prvak v težki kategoriji, ki je slovel po svojih inteligentnih strategijah v ringu, končal leta 2017. Svetovna javnost ga je oboževala in milijoni sledilcev še zdaj spremljajo vsak njegov korak. "O stvareh je treba odkrito poročati, povedati na glas, videti realnost in ne gledati stran," so njegova močna sporočila svetu.

Posnela sva ekskluzivni intervju za Slovenijo, v čustvenem pogovoru je razkril marsikaj. "Ko gre za tvoj dom, ne moreš ostati pasiven in opazovati od daleč," odgovarja na vprašanje, zakaj šampion njegovega kova aktivno deluje sredi vojnega območja, ko bi lahko bil kjer koli drugje.
Vsak teden preko svojega Instagram profila objavlja dogajanje iz prve roke. Na njih gledalec vidi tudi trupla ljudi, ki jih pušča za sabo sovraštvo, ki mu je svet priča že več mesecev, in še veliko več. "To zlo se mora ustaviti v Ukrajini, sicer se bo širilo naprej. Nihče ne ve, kako daleč gre lahko," opozarja Kličko.

Kaj ta vojna govori o človeštvu 21. stoletja, sprašujem in se tem nadaljujem njegova razmišljanja iz družbenih omrežij, kjer se sprašuje o človeštvu tega veka. "Neverjetno je," odgovarja Kličko, "ne morem verjeti svojim očem in ušesom, ko slišim člana ruskega parlamenta, da je naš narod zgodovinska napaka in da nimamo pravice obstajati. To je tako moteče, to nima nobene zveze s silo življenja in kreacijo, to je zlo."

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Kličko je odgovoril tudi na vprašanje, ali je mogoče ostati človeški v tako kruti situaciji. Kako se pripraviti do tega, da ne sovražiš. "Ne smeš izgubiti zdravega razuma, kar je težko reči nekomu, ki je izgubil otroka ali bil priča grozljivim življenjskim izkušnjam med to vojno. A verjamem, da nas sovraštvo ne bo vodilo. Nisem njegov pristaš, sovraštvo te zaslepi, predvsem pa napačno vodi tvoje odločitve."

Ponosen je na ukrajinske ženske, ki stojijo ob strani svojim možem in držijo skupaj družine.
Poudaril je še velik problem lažnih novic in propagande, ki so skupaj z mediji lahko zelo nevarne. Spreminjajo zgodovino, ki ne sme biti spremenjena.

Ne smeš izgubiti razsodnosti. Težko je potolažiti nekoga, ki je izgubil sorodnike ali otroke, ki je zaradi vojne doživel grozljive stvari. Mislim, da Ukrajinci delno tudi sovražimo, a ne bomo dovolili, da bi to vplivalo na naše odločitve med obrambo domovine. Nisem pristaš sovraštva, saj te sovraštvo zaslepi, usmerja te k napačnim odločitvam.

Vladimir Kličko

Odgovoril je tudi na vprašanje o bojkotu ruskih umetnikov in športnikov s strani mnogih tujih držav: "Očitno svet stoji za nami, vidi resnico. Mislim, da morajo Rusi prevzeti posledice, brez izjem. Namesto da razmišljamo o globalnem segrevanju in odkrivanju drugih planetov, moramo ustaviti vojno."

Več v nadaljevanju.

Kaj vas je prignalo do odločitve za tako aktivno vlogo v vojni? Ste eden najboljših športnikov na svetu, lahko bi odšli kamor koli.

Kot noben Ukrajinec ali Ukrajinka nisem mogel trpeti te nesmiselne vojne in ruskega napada, uničenja, posilstev, umorov, mučenja Ukrajincev, popolnega opustošenja države in uničevanja naše infrastrukture. Če nekdo napade tvoj dom, ne moreš stati križem rok in to pasivno gledati od drugod. Tukaj so tvoji prijatelji, tu so pokopani tvoji sorodniki, tu se šolajo tvoji otroci, nato pa nenadoma ostaneš brez vsega tega zaradi želja nekega norca in njegove karkoli že hočejo, posebne operacije, denacifikacije, boja proti Natu – izgovori se kar vrstijo, laž sledi laži, nič nima smisla. Uničenje širijo vsepovsod, ne le v Ukrajini, ta vojna ogroža ves svet, ne le Evropo, in tudi samo Rusijo. Zaradi vojne bo trpljenje povsod, zato vztrajam, da je bila to poteza norca, ki je ne moremo sprejeti. Odzval sem se enako kot vsi.

Porušena Borodjanka. Foto: EPA
Porušena Borodjanka. Foto: EPA

Nekako ste že odgovorili na moje naslednje vprašanje. Na Instagramu ste zapisali, da vojna v Ukrajini napada idejo človečnosti. Kaj pomeni ta krvava vojna za človečnost v 21. stoletju?

To je preprosto neverjetno. Nisem mogel verjeti lastnim ušesom, ko sem slišal izjavo ruskega poslanca, da je ukrajinski narod zgodovinska napaka, da bi nas morali vse pobiti, da sploh ne smemo živeti ... V bistvu Rusija potrebuje Ukrajino, ne pa tudi Ukrajincev. Take besede leta 2022 so nesprejemljive.

To ni povezano z življenjem in ustvarjanjem, to je čisto zlo in uničenje. To zlo je treba ustaviti v Ukrajini, drugače se bo širilo naprej. Povedali so, da je Ukrajina šele začetek in da bodo šli naprej. Ruska vojska pod Putinovim poveljstvom se ne bo ustavila. Nihče ne ve, kako daleč bodo šli, zato je tako pomembno, da postavimo enotno fronto svobodnega sveta proti tej agresiji, proti tej vojni.

Borimo se za svobodo, to je naša izbira, ljubimo svobodo in borimo se za svoje pravice. To nas motivira, izjemno je biti obdan s somišljeniki, to pa je tudi del naše zgodovine, ki nas je oblikovala. Taki občutki, posebej, ko si obdan z ljudmi, ki delijo tvoja prepričanja, je čudovit.

Vladimir Kličko

Imate odločno osebnost in zmagovito miselnost. Kako se pripravite do tega, da ne sovražite? Je v tako krutih razmerah mogoče ostati človek?

Ne smeš izgubiti razsodnosti. Težko je potolažiti nekoga, ki je izgubil sorodnike ali otroke, ki je zaradi vojne doživel grozljive stvari. Mislim, da Ukrajinci delno tudi sovražimo, a ne bomo dovolili, da bi to vplivalo na naše odločitve med obrambo domovine. Nisem pristaš sovraštva, saj te sovraštvo zaslepi, usmerja te k napačnim odločitvam. Mislim, da nas je večina ohranila trezno glavo. Težko je krotiti čustva, posebej, če vidiš vse, kar smo jaz in številni drugi videli v Buči, predvsem zaradi sorodnikov žrtev, ki prestajajo vse to. V Bučo sem šel takoj zatem, ko so ruski vojaki zapustili mesto, in ne pozabimo Irpina, Borodjanke in številnih drugih mest, ki so bila povsem porušena, kjer so morili in mučili civiliste ... Ob vseh zgodbah in dejstvih o množičnih umorih ne moreš ostati neprizadet. Prevevajo te mešani občutki, ne moreš razumeti, kako lahko nekdo to stori sočloveku.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Morda bo to vprašanje zvenelo nenavadno, a kaj je pravo orožje slehernega Ukrajinca namesto pušk in bomb?

Kaj je pravo orožje? Človeška volja. Človeška volja je močnejša od katere koli vojske ali orožja. Vsi stojimo z ramo ob rami, še posebej pa sem ponosen na Ukrajinke. Ves čas poudarjam, kako ponosen sem na Ukrajinke, saj so odločno skupaj z moškimi pograbile orožje in se bojujejo za svoje družine in otroke. Neverjetno je, kako se je narod povezal in kako enoten je proti napadalcem.

Na to sem ponosen, to me navdaja z nacionalnim ponosom. Tega ničvredna propaganda ne more premagati. Obtožujejo nas neumnosti, sploh se ne splača ponavljati ruskih obtožb, saj so popolne laži. Karkoli Rusi rečejo, storijo ravno nasprotno.

Kaj pričakujete od svetovnih medijev? Je veliko lažnih novic o vojni v Ukrajini?

Nekaj bi še dodal k prejšnjemu vprašanju o glavnem orožju. Poleg pomena odločnosti ljudi smo se zavedali, kako nevarni bi bili lahko populizmi in lažne novice in propaganda v medijih. Posledica vsega tega je, da Rusi verjamejo svoji televiziji. Ne verjamejo spletnim virom, verjamejo le novicam, s katerimi jim vlada pere možgane prek državnih televizij. Verjamejo, da se bojujejo proti nacistom. Za Ruse je čas obstal, očitno mislijo, da smo leta 1944. To je zelo žalostno. Nujno se je zavedati, da so propaganda, lažne novice in populizem izjemno nevarni.

Zdaj vidimo posledice tega. Svet se mora zavedati, da se bo vojna nekoč končala. Ne vemo, kdaj in kako se bo končala, toda vsaka stvar ima svoj začetek in svoj konec. Po koncu vojne, pa tudi že zdaj, se bo moral ves svet zavedati, da sta populizem in propaganda prenevarna, izkrivljata novice in resničnost ter spreminjata zgodovino, ki se je ne da spremeniti. Rusija pa počne ravno to, na novo skuša napisati zgodovino po svojem okusu.

Ne morete ubežati resničnosti, ko hodite po mestih in vidite in snemate prizore neopisljivega uničenja. Od kod črpate moč?

Nisem le jaz, ne gre le zame, ampak za vse nas. Enotni smo in veliko nas je. Po svetu je 65 milijonov Ukrajincev, smo ustvarjalen narod, ki se zavzema za svobodo že vse od leta 2014, ko smo se odločili za prevzem demokratičnih načel Evropske unije in t. i. svobodnega sveta. Borimo se za svobodo, to je naša izbira, ljubimo svobodo in borimo se za svoje pravice. To nas motivira, izjemno je biti obdan s somišljeniki, to pa je tudi del naše zgodovine, ki nas je oblikovala. Taki občutki, posebej, ko si obdan z ljudmi, ki delijo tvoja prepričanja, je čudovit.

Porušeni Irpinj. Foto: Reuters
Porušeni Irpinj. Foto: Reuters

Kaj menite o prepovedi nastopov ruskih športnikov in umetnikov v številnih državah?

Mislim, da morajo vsi Rusi sprejeti posledice, brez izjem. Gospodarska osamitev Rusije je izjemno pomembna, saj vsak cent, ki ga dobijo, porabijo za orožje, ki pobija Ukrajince. Sankcije morajo veljati tudi za športnike, poleg gospodarskih in prepovedi uvoza plina in nafte, prav tako je treba vsa pristanišča zapreti za ruske ladje. Vse to je posledica agresivne politike Putinove Rusije proti Ukrajini in ruska vojska se ne namerava ustaviti. Postaviti se ji moramo po robu. Po dveh mesecih je svet končno spoznal, da so hude posledice nujne. Svetovni voditelji so govorili, da Rusijo čakajo hude posledice, če bo ruska vojska vdrla v Ukrajino. Ukrajinci so hude posledice trpeli dva meseca, šele nato se je svet postavil na našo stran in se zavedel resnice.

Napredujemo, a počasi, sankcije se vrstijo. Mednarodna skupnost mora biti proti ruski agresiji enotna kot še nikoli. Leta 2022 smo, moramo ustaviti vojno in uničevanje. Namesto razmišljanja o globalnem segrevanju in odkrivanja novih planetov, ko sedem v avtomobil, mi radio pove, kakšno je vreme na Marsu, ves čas se učim o svetu, nekdo drug pa je obtičal v preteklosti, hoče osvajati ozemlja in trdi, da so njegova, na novo piše zgodovino – to nima nobenega smisla, to lahko počne le norec. Zato je pomembno, da smo povezani in enotni
in da osamimo Rusijo na vseh ravneh, tudi njene športnike.

Vaš brat Vitalij je župan Kijeva. Kako sodelujeta? In ali imate kakšne informacije o bližnji prihodnosti?

Nihče ne pozna prihodnosti. Kako sodelujem z bratom? Brata sva že 46 let, ko sem se rodil, je bil on že tu, samo on ve, kako je bilo brez mene. Ne bom se spuščal v podrobnosti najinega sodelovanja, toda že 46 let odlično sodelujeva.

Za konec ... Omenili ste lažne in prave novice. Prebrala sem, da razmišljate tudi o vrnitvi v boksarski ring. To drži?

Zdaj razmišljam predvsem o miru v Ukrajini. To je najpomembneje. Iskreno povedano, sanjal sem, da bom postal najstarejši profesionalni boksar, in to so me vprašali tudi v enem od nedavnih intervjujev. To vprašanje me je pretreslo do korenin. Med vojno nisem razmišljal o morebitni vrnitvi, to vprašanje pa me je navdušilo, spomnilo me je nečesa, kar ni vojna, in mi na obraz privabilo nasmeh, o tem sem vedno sanjal. Zdaj pa zaradi vojne ne vem, ali bo to sploh izvedljivo, ne vem, kako bi to dosegel. Redno sem treniral vse do začetka vojne, nisem se polenil. Biti športnik je del tvojega življenja, vedno se trudiš, da si v čim boljši formi. A kot sem rekel, najpomembnejši je mir v državi, temu bo sledilo vse ostalo. Upam, da kmalu.

Intervju z Vladimirjem Kličkom

*Taja Zuccato je voditeljica youtube kanala Kompas Usoda TV