Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsedniki vlad Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske so se strinjali, da gre pri ruski agresiji za grobo kršitev mednarodnega prava, vendar med četverico voditeljev obstajajo tudi razlike pri vprašanju vzrokov za rusko agresijo in pri iskanju rešitev konflikta.

"Obstajajo razlike glede tega, na kakšen način naj pomagamo Ukrajini," je na skupni novinarski konferenci dejal češki premier Petr Fiala. Pojasnil je, da Češka in Poljska zagovarjata pošiljanje vojaške pomoči Ukrajini, Slovaška in Madžarska pa ne, vendar sta pripravljeni Kijevu pomagati na humanitarnem področju.

Po mnenju slovaškega premierja Roberta Fica vojna v Ukrajini nima vojaške rešitve. "Zagotovimo lahko več orožja in denarja, vendar bomo čez dve leti v enakem položaju kot zdaj," je poudaril in dodal, da bo razlika le v tem, da bo na obeh straneh konflikta še več mrtvih.

Po mnenju poljskega predsednika vlade Donalda Tuska mora Višegrajska skupina tudi v odnosu do vojne v Ukrajini upoštevati evropske vrednote, na katerih je bila ustanovljena – svobodo, človekove pravice in pravno državo. Po njegovem mnenju bi moralo biti kljub razlikam mogoče najti skupni jezik za sodelovanje pri pomoči Ukrajini.

Madžarski premier Viktor Orban je medtem poudaril, da se Madžarska želi izogniti ponovni skupni meji z Rusijo, saj je imela v preteklosti slabe izkušnje, pri čemer je najverjetneje imel v mislih sovjetsko vojaško posredovanje na Madžarskem leta 1956.

"Eden od najpomembnejših temeljev madžarske nacionalne varnosti je imeti nekoga med nami in Rusijo. Ukrajini pomagamo tudi zaradi lastnega nacionalnega interesa," je dodal. Ob tem je ponovil, da Madžarska Ukrajini ne bo dobavljala orožja, je pa pripravljena zagotoviti humanitarno pomoč in oskrbo ukrajinskim beguncem.

Med srečanjem četverice je več deset ljudi protestiralo proti stališčem Fica in Orbana do vojne v Ukrajini. Obnje se je obregnil tudi Fiala, ki je dejal, da ne verjame v "pacifistične rešitve" vojne in da dolgoročnega miru ni mogoče doseči s popuščanjem Rusiji. "Ko gre za neodvisnost ukrajinske države, ni prostora za kompromise," mu je pritrdil Tusk.

Prizor iz razdejane Avdijivke. Foto: Reuters
Prizor iz razdejane Avdijivke. Foto: Reuters

V ruskih napadih na Ukrajino dva mrtva in devet ranjenih

Po navedbah ukrajinskih regionalnih oblasti so bili tarča ruskih napadov Doneck, Dnipropetrovsk, Herson in Zaporožje, v njih pa je bilo v zadnjem dnevu skupno ranjenih devet ljudi, je objavil portal Kyiv Independent. V napadih je bilo poškodovanih tudi več stavb in drugih infrastrukturnih objektov.

Tarča ruskih napadov je bila tudi pokrajina Sumi, v katerih sta bila ubita dva ukrajinska policista, še štirje pa so bili ranjeni, je sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko.

Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so od trinajstih letalnikov po vsej državi uspešno sestrelile enajst, prestregle pa so tudi nekaj raket.

Kot je pojasnil, sta policista obiskala stavbo, ki je bila poškodovana v prejšnjem napadu, a je Rusija zatem znova napadla območje. "Reševalci so izpod ruševin izvlekli trupli dveh policistov. Še štirje preiskovalci so bili ranjeni. Nudijo jim zdravniško pomoč," je dodal.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska zavzela vas Sjeverne blizu Avdijivke. Ob tem so dodali, da je vojska uničila dva tanka, med katerimi naj bi bil tudi ameriški tank abrams. S tem je Moskva prvič uradno sporočila, da je uničila enega od ameriških tankov, ki jih je Washington Kijevu dobavil septembra lani.

Ukrajinska vojska je pozneje potrdila, da se je umaknila iz dveh vasi blizu mesta Avdijivka. "Naše sile so se umaknile iz vasi Sjeverne in Stepove," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Dmitro Likovij in dodal, da je Rusija v tem boju utrpela velike izgube.

Ukrajinska vojska se je morala pred več kot tednom dni po hudih bojih umakniti iz uničene Avdijivke v Donecku na vzhodu države. V ponedeljek pa je ukrajinska vojska sporočila, da se je umaknila iz vasi Lastočkine, ki leži zahodno od Avdijivke, vas pa so zavzele ruske sile.

Napad z bojnim strupom?

Rusija je medtem zatrdila, da je preprečila napad z bojnim strupom, ki naj bi ga pripravile ukrajinske obveščevalne službe v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine, ki je delno pod ruskim nadzorom.

Kot je sporočila ruska varnostna služba FSB, so preprečili "poskus ukrajinskih obveščevalnih agencij, da izvedejo teroristični napad v regiji Zaporožje z uporabo snovi, ki je po klasifikaciji Nata podobna kemičnemu bojnemu sredstvu BZ".

Kot je še dodala, so pri tem aretirali tri ukrajinske državljane, poročanje ruskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.