Ukrajinska vojska bo prejela nekoliko starejšo različico tankov. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska bo prejela nekoliko starejšo različico tankov. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je novinarjem dejal, da ZDA pričakujejo, da bodo Ukrajini dobavili sistem zračne obrambe Patriot v skladu s pričakovano časovnico. Pri tem je navedel, da je usposabljanje ukrajinskih sil za upravljanje tega sistema potekalo hitreje od pričakovanj.

Da bodo ZDA Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1 abrams, je konec januarja napovedal ameriški predsednik Joe Biden. V govoru v Beli hiši je še poudaril, da gre pri dobavi tankov za zaščito ukrajinskega ozemlja, ne pa za grožnjo Rusiji.

Dobavo naprednega sistema zračne obrambe Patriot je Biden ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu obljubil ob njegovem obisku v Washingtonu decembra lani.

Kišida izrazil ogorčenje ob obisku Buče

Japonski premier Fumio Kišida se je po obisku Kijeva odpravil še v Bučo v bližini ukrajinske prestolnice, kjer je izrazil "močno ogorčenje" zaradi domnevnih ruskih vojnih zločinov, ki so se tam zgodili.

"Ko danes stopam v Bučo in sem priča vsej brutalnosti, ki se je tu zgodila, čutim močno ogorčenje," je dejal japonski premier in poudaril, da je ves svet pretresen zaradi grozodejstev, ki so se zgodila v tem mestu.

Pozneje se je Kišida sešel z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki je pozdravil obisk predsednika japonske vlade ter ga v zapisu na Telegramu označil za "močnega zagovornika mednarodnega reda" in "dolgoletnega prijatelja Ukrajine".

Kišida je med obiskom izrazil "spoštovanje do poguma in vztrajnosti ukrajinskega naroda" ter v imenu Japonske in skupine G7, ki ji Japonska trenutno predseduje, državi ponudil "solidarnost in neomajno podporo".

Zelenski je pozdravil obisk in Kišido označil za
Zelenski je pozdravil obisk in Kišido označil za "močnega zagovornika mednarodnega reda". Foto: Reuters

Japonski premier je sicer zadnji izmed voditeljev skupine G7, ki se je odpravil na obisk v Kijev. Nazadnje se je z Zelenskim februarja sestal ameriški predsednik Joe Biden. Skupino poleg ZDA in Japonske sestavljajo še Kanada, Francija, Nemčija, Italija in Združeno kraljestvo.

Kišida je bil v ponedeljek na obisku v Indiji, od koder naj bi se vrnil v Tokio, a je namesto tega poletel na Poljsko, kjer se je vkrcal na vlak na poti v Ukrajino. V sredo naj bi Kišida opravil srečanje s poljskim državnim vrhom, v četrtek pa naj bi se že vrnil v Tokio.

Japonska se je pridružila zahodnim zaveznicam pri uvajanju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije v Ukrajini in nudi podporo Kijevu. Državi je poslala tudi obrambno opremo in ponudila pomoč tistim, ki bežijo pred vojno. Vendar pa Ukrajini ne nudi vojaške pomoči, saj njena povojna ustava vojaške zmogljivosti države omejuje na strogo obrambne.

"Ta zgodovinski obisk je pomemben znak solidarnosti in sodelovanja med Ukrajino in Japonsko. Japonski smo hvaležni za njeno močno podporo in prispevek k naši prihodnji zmagi," je tvitnila namestnica ukrajinskega zunanjega ministra Emina Džaparova.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sta med njegovim obiskom dva strateška ruska bombnika tupoljev Tu-95MS ob spremstvu bojnih letal preletela Japonsko morje. Kot je še dodalo ministrstvo, je bil polet načrtovan in je potekal v skladu z mednarodnim pravom in nad nevtralnimi vodami, poroča portal Deutsche Welle.

Kišido je sprejel tudi župan Buče Anatolij Fedoruk. Foto: Reuters
Kišido je sprejel tudi župan Buče Anatolij Fedoruk. Foto: Reuters

Ukrajina: V eksploziji na Krimu uničene ruske rakete

Eksplozija v mestu Džankoj na priključenem polotoku Krim je uničila ruske manevrirne rakete, ki so bile namenjene njihovi črnomorski floti, je v ponedeljek sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo, ki za eksplozijo ni prevzelo odgovornosti.

"Z eksplozijami se nadaljuje proces ruske demilitarizacije in pripravlja ukrajinski polotok Krim na deokupacijo," je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Po navedbah proruskega guvernerja Krima Sergeja Aksjonova je ruska zračna obramba sestrelila več ukrajinskih brezpilotnih letal. V napadu naj bi bil ranjen 33-letni moški, ki so ga že odpeljali v bolnišnico. Prav tako naj bi bilo poškodovano električno omrežje, zagorelo naj bi več stavb. O uničenju raket pa ruske oblasti za zdaj niso poročale, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Na polotoku, ki si ga je leta 2014 po mednarodno nepriznanem referendumu priključila Rusija, je od začetka invazije v Ukrajini odjeknilo več eksplozij na vojaških objektih. Izvedenih je bilo tudi več napadov z brezpilotnimi letali. Nazadnje je Rusija poročala, da je ta mesec preprečila obsežen ukrajinski napad z brezpilotnimi letalniki na Krim. Prav tako je oktobra obtožila Kijev, da je z brezpilotniki napadel pristanišče Sevastopol.

Na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo spopadi za Bahmut. Ukrajinski vojaški analitik Oleg Ždanov je sicer na YouTubu sporočil, da je bilo ruskih napadov vzdolž frontne črte v zadnjih 24 urah manj kot običajno, kar je po njegovem mnenju povezano s Šijevim obiskom v Rusiji.