Zelenski si v svojih vrstah želi le pozitivno misleče posameznike. Foto: Reuters
Zelenski si v svojih vrstah želi le pozitivno misleče posameznike. Foto: Reuters

V pogovoru za Rai News je Zelenski dejal: "Nujno je potrebna ponastavitev, potrebujemo nov začetek. Ko govorim o tem, imam v mislih zamenjavo številnih vodilnih ljudi v državi, ne le na enem področju, kot je vojska. Ni potrebna le menjava enega človeka, ampak celotna smer vodstva države," je dejal Zelenski, ki naj bi Zalužnega pretekli ponedeljek pozval k odstopu, a ga je ta zavrnil. V Kijevu so sicer poziv k odstopu zanikali.

Po mnenju ukrajinskega predsednika bi bilo treba v državi zamenjati "celotno vodstvo, ki poganja državni stroj". Kot je dejal, morajo biti namreč vsi vodilni v državi prepričani o zmagi Ukrajine v boju proti ruski agresiji in z mislijo na to delovati v isti smeri. "Da bi zmagali v vojni, moramo imeti pravo, pozitivno energijo, negativnost moramo pustiti doma. Ne smemo se prepustiti malodušju ali razmišljati o tem, da bi odnehali."

Kakšna bo usoda Zalužnega?

Zalužni, ki je v vlogi vrhovnega poveljnika ukrajinskih sil od leta 2021, med Ukrajinci sicer uživa veliko podporo. Decembrska raziskava je pokazala, da 72 odstotkov prebivalcev ne odobrava njegovega odstopa, navaja ukrajinski časopis v angleškem jeziku Kyiv Independent.

Med ukrajinskimi vojaki ima Zalužni visoko podporo. Foto: Reuters
Med ukrajinskimi vojaki ima Zalužni visoko podporo. Foto: Reuters

Spor med njim in Zelenskim naj bi bil star že več mesecev, zaostril pa naj bi se po spodleteli ukrajinski ofenzivi lani poleti. Nedavno je Zalužni v prispevku za televizijsko mrežo CNN ocenil, da ima Rusija prednost pred Ukrajino med drugim pri mobilizaciji vojakov, pri čemer je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti nepriljubljenih ukrepov za povečanje števila vojakov.

Tuji mediji ugibajo, ali je Kijev Zalužnemu že ponudil drugo službo, morda celo veleposlaniški položaj. Pojavljajo se tudi namigi, kdo bi ga utegnil zamenjati. Dva najvidnejša kandidata sta poveljnik kopenskih sil Oleksandr Sirski in vodja direktorata za obveščevalno dejavnost na ministrstvu za obrambo Kirilo Budanov.

Kličko v bran poveljniku

Ob ugibanjih o domnevni razrešitvi Zalužnega je vrhovnemu poveljniku v bran stopil tudi župan Kijeva Vitalij Kličko. "V mnogih pogledih so Ukrajinci prav po zaslugi Zalužnega resnično verjeli v naše oborožene sile, ki danes uživajo največje zaupanje," je nekdanji svetovni prvak v boksu zapisal na Telegramu.

Poudaril je, da je Zalužni kot vojak v vojni preživel veliko težkih trenutkov in da je danes žal nastopil trenutek, ko lahko politika prevlada nad zdravo pametjo in interesi države. Pozval je h koncu političnih intrig in notranjih bojev za oblast. "Danes se moramo boriti za eno stvar - za zmago Ukrajine," je dodal.

Novo podaljšanje izrednih razmer

Zelenski je medtem ukrajinski parlament zaprosil za podaljšanje izrednih razmer in stanja splošne mobilizacije za nadaljnjih 90 dni. Predsednik je vojno stanje prvič razglasil 24. februarja leta 2022, ko je Rusija napadla Ukrajino in ga od takrat večkrat podaljšal. Nazadnje je ukrajinski parlament izredne razmere podaljšal novembra do 14. februarja 2024.

Po predlogu Zelenskega bi novo podaljšanje trajalo do 14. maja. V skladu z zakonom o mobilizaciji moški med 18 in 60 letom starosti ne smejo zapustiti države, saj morajo biti na razpolago, če jih vpokličejo na služenje vojaškega roka. Ukrajinski poslance Jaroslav Železniak je povedal, da bo to deseto glasovanje o podaljšanju izrednih razmer od začetka vojne.

Ameriški senat odobril sveženj za pomoč Ukrajini

Ameriški senatorji so predtem dosegli dogovor o predlogu nekaj več kot 118 milijard dolarjev vrednega zakona, ki bi zagotovil pomoč Ukrajini, Izraelu in med drugim tudi Tajvanu. Predsednik ZDA Joe Biden je dogovor že pozdravil, vendar pa podpora v predstavniškem domu kongresa po poročanju ameriških medijev ni zagotovljena.

Predlog so pripravili republikanski senator James Lankford, demokrat Chrish Murphy in neodvisna senatorka Kyrsten Sinema, objavila pa ga je predsednica senatnega odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev, demokratka Patty Murray.

Gre za predlog zakona o dodatni proračunski porabi, za katerega je predsednik Biden v delu, ki zadeva 60 milijard dolarjev pomoči Ukrajini, zaprosil že pred štirimi meseci. Republikanci so potrditev pogojevali z zaostritvijo zakonodaje glede migracij oziroma varnosti na južni meji, v kar je Biden skupaj z demokrati privolil.

Senat naj bi predlog potrdil že v prihodnjem tednu, vendar pa republikanska večina v predstavniškem domu še ni gotova. Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump namreč republikance poziva, naj kompromisa ne sprejmejo, ker noče, da ZDA še naprej podpirajo Ukrajino, neurejen položaj na meji pa mu ustreza za pridobivanje podpore volivcev pred letošnjimi predsedniškimi volitvami.

Miha Lampreht o napovedani menjavi vojaškega vodstva v Ukrajini