Zelenski je svetovne voditelje povabil na vrh v Švici, ki se začenja 15. junija. Foto: Reuters
Zelenski je svetovne voditelje povabil na vrh v Švici, ki se začenja 15. junija. Foto: Reuters

"Obračam se na voditelje sveta, ki se še vedno držijo ob strani ob prizadevanju za svetovni mirovni vrh: na predsednika Bidna, voditelja Združenih držav, in predsednika Šija, voditelja Kitajske," je v videosporočilu dejal Zelenski.

Sorodna novica Zelenski zaradi "kriznih razmer" kljub izteku mandata (in izgubljanju podpore) ostaja na oblasti

Prosil jih je, naj podprejo vrh s svojim sodelovanjem. Prepričan je namreč, da so prizadevanja svetovne večine najboljše zagotovilo, da se bodo izpolnile zaveze.

"Prosim, pokažite svoje vodstvene sposobnosti pri pospeševanju miru – pravega miru, in ne samo premora med napadi," je voditelje v angleščini pozval Zelenski.

Vrh o Ukrajini bo gostil Luzern med 15. in 16. junijem. Švicarska vlada, ki na prošnjo Ukrajine dogodek organizira, je sporočila, da so povabili 160 delegacij, Rusije ni med njimi. Po navedbah Zelenskega je udeležbo potrdilo več kot 80 držav.

Biden kljub vztrajni podpori Kijevu udeležbe na vrhu še ni potrdil, se je pa po pozivu Zelenskega oglasil neimenovani ameriški uradnik, ki je zatrdil, da "bodo ZDA sodelovale na vrhu", ni pa povedal, ali bo prišel Biden ali kdo drug.

Kitajska pa je sporočila, da morata mirovno konferenco organizirati tako Rusija kot Ukrajina.

Trgovino v Harkovu naj bi zadeli dve vodeni bombi. Foto: Reuters
Trgovino v Harkovu naj bi zadeli dve vodeni bombi. Foto: Reuters

Ši sicer velja za strateškega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Število smrtnih žrtev ruskega napada na Harkov naraslo na 14

Medtem je število smrtnih žrtev sobotnega ruskega bombnega napada na trgovino v Harkovu naraslo na 14, ranjenih je bilo najmanj 40 ljudi.

Sorodna novica Ruske sile v Harkovu zadele trgovino. Šest žrtev, več deset ranjenih.

Najmanj dva moška, ki sta umrla, sta bila zaposlena v trgovini. Med napadom je bilo v trgovini na obrobju mesta okoli 200 ljudi. Po napadu je izbruhnil obsežen požar, ki ga je gasilcem uspelo omejiti, a je stavba popolnoma uničena.

Rusija navaja, da je trgovino z orodjem napadla, ker naj bi Ukrajina tam skrivala orožje.

Zelenski je na družbenem omrežju Telegram sporočil, da je šlo očitno za civilno tarčo, in napad označil za "zlobnega". Napad je kot nesprejemljivega obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na omrežju X zapisal, da "Francija deli bolečino Ukrajincev".

Harkovska oblast je že zadnjih nekaj tednov tarča obsežnega ruskega obstreljevanja in kopenske ofenzive. V ločenem napadu v soboto na istoimensko prestolnico je bilo ranjenih najmanj 14 ljudi.

Rusija je Ukrajino obstreljevala tudi ponoči. Ukrajinska vojska poroča o več napadih z letalniki in raketami, in sicer v Hmelnicki, Viniški in Lvovski oblasti na zahodu države.

Zelenski pozval k udeležbi na mirovni konferenci