Ukrajinski verniki so se na pravoslavno veliko noč odpravili k bogoslužju v cerkve, od katerih so mnoge močno poškodovane zaradi napadov. Foto: Reuters
Ukrajinski verniki so se na pravoslavno veliko noč odpravili k bogoslužju v cerkve, od katerih so mnoge močno poškodovane zaradi napadov. Foto: Reuters

"Danes praznujemo vstajenje Kristusa. Glavni simbol je zmaga – zmaga dobrega, resnice, življenja. Veliko noč praznujemo z neomajno vero v nepovratnost teh zmag," je dejal Zelenski v objavljenem videoposnetku.

Zelenski je dejal, da so lani ob veliki noči, kmalu po začetku ruskega napada, molili, da bi Ukrajina preživela. Od takrat so Ruse pregnali z območij okoli Kijeva in drugje, čeprav spopadi na vzhodu države ostajajo srditi. "Danes molimo za zmago Ukrajine. Prišli smo že daleč in skupaj bomo doživeli zoro," je dodal.

Glede območij pod nadzorom ruskih sil je povedal, da bo "sonce posijalo na jugu in na vzhodu ter na Krimu". "Rumeno sijoče sonce na mirnem modrem nebu – to bo svetloba pravice," je poudaril.

V sobotnem večernem nagovoru je Zelenski je pozval k učinkovitim varnostnim zagotovilom zveze Nato, še preden bi se njegova država pridružila severnoatlantskemu zavezništvu, kar bi se moralo po njegovih besedah zgoditi čim prej.

Ukrajinske sile se še naprej trudijo ustaviti napredovanje ruskih sil pri Bahmutu. Foto: Reuters
Ukrajinske sile se še naprej trudijo ustaviti napredovanje ruskih sil pri Bahmutu. Foto: Reuters

"Učinkovita varnostna jamstva za Ukrajino so potrebna, še preden se pridružimo zavezništvu," je dejal Zelenski v soboto zvečer, a ni povedal, kakšna varnostna zagotovila konkretno pričakuje od Nata.

Ukrajina si že več let prizadeva za članstvo v Natu in generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je februarja dejal, da bo država postala članica, a poudaril, da to ostaja dolgoročna perspektiva. Eden od pogojev za članstvo v Natu je, da država kandidatka ne sme biti vpletena v mednarodne konflikte in mejne spore.

Rusija je vojaško agresijo v Ukrajini februarja lani med drugim utemeljila tudi s skrbmi za lastno varnost, če bi se njena zahodna soseda pridružila Natu.

Članice Nata se bodo julija srečale na vrhu v Litvi, kjer bodo razpravljale o nadaljnji vojaški pomoči ukrajinskim silam in krepitvi političnega sodelovanja s Kijevom.

Putin sprejel kitajskega obrambnega ministra

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo v Moskvi sprejel kitajskega obrambnega ministra Li Šangfuja. Oba sta pozdravila vojaško sodelovanje med državama.

Putin z ruskim in kitajskem obrambnim ministrom. Foto: Reuters
Putin z ruskim in kitajskem obrambnim ministrom. Foto: Reuters

"Aktivno delujemo z našimi vojaškimi oddelki, redno si izmenjujemo koristne informacije, sodelujemo na področju vojaško-tehničnega sodelovanja in izvajamo skupne vaje," je dejal Putin.

Ukrajinski visoki uradnik je v petek sporočil, da ukrajinske sile v ruskem orožju, ki ga uporabljajo v Ukrajini, odkrivajo vse več sestavnih delov iz Kitajske. Peking je že večkrat zanikal pošiljanje vojaške opreme Rusiji, tudi Nato in ZDA pa trdijo, da do zdaj še niso opazili znakov dobave orožja.

Bruselj po prepovedih uvoza ukrajinskega žita: Enostranske poteze nesprejemljive

Po Poljski in Slovaški je tudi Madžarska začasno prepovedala uvoz žita iz Ukrajine zaradi domnevne nelojalne konkurence.

Evropska komisija je v odzivu sporočila, da so takšne enostranske odločitve "nesprejemljive" . "V tako zahtevnih časih je ključnega pomena usklajevanje vseh odločitev znotraj EU-ja," so še sporočili iz Bruslja.

Prepoved uvoza na Madžarskem velja za žito, oljnice in druge kmetijske proizvode, v veljavi pa bo do 30. junija, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Nadaljevanje zdajšnje tržne dinamike bi madžarskemu kmetijstvu povzročilo tako veliko škodo, da je treba sprejeti izredne ukrepe," so v soboto zvečer sporočili s kmetijskega ministrstva v Budimpešti.

Ukrajinski izdelki so po trditvah Budimpešte zaradi proizvodnih postopkov, ki v EU-ju niso več dovoljeni, in tudi zaradi njihovega brezcarinskega statusa v EU-ju na voljo po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere na Madžarskem in v drugih srednjeevropskih državah.

Lanska žetev v regiji Kijev. Foto: Reuters
Lanska žetev v regiji Kijev. Foto: Reuters

V soboto je Poljska iz podobnih razlogov, ki so sprožili proteste poljskih kmetov in odstop poljskega ministra za kmetijstvo, prepovedala uvoz žita iz Ukrajine.

Slovaška je že v petek prepovedala prodajo ukrajinske pšenice kot živila in krme za živali, pri čemer se je sklicevala na domnevno vsebnost pesticidov, poroča DPA.

Evropska unija je nekaj mesecev po začetku vojne zaradi blokade črnomorskih pristanišč uvedla t. i. solidarnostne pasove, po katerih je Ukrajina svoje pridelke lahko v Unijo izvažala po kopnem.

Zaradi logističnih težav se pri tem kopičijo zaloge, kar znižuje cene in pritiska na domače pridelovalce, je v soboto ob odločitvi Poljske za prepoved uvoza pojasnil vodja poljske konservativne vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski.

Ukrajinsko kmetijsko ministrstvo je izrazilo obžalovanje zaradi prepovedi uvoza. "Zavedamo se, da se poljski kmetje spopadajo s težkimi razmerami, a razmere so za ukrajinske kmete še precej težje," so zapisali in predlagali pogovore o novem dvostranskem dogovoru, "ki bi zadovoljil obe strani".

130 ukrajinskih vojnih ujetnikov se vrača domov

Svetovalec ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je sporočil, da je Rusija izpustila 130 ukrajinskih vojnih ujetnikov v "veliki velikonočni izmenjavi". "Vrnili smo 130 naših ljudi. To je v zadnjih nekaj dneh potekalo v več fazah," je na družbenem omrežju Telegram sporočil vodja kabineta predsednika, ki pa ni pojasnil, koliko ruskih vojnih ujetnikov so izpustili v zamenjavo.

Izmenjava je bila druga večja izmenjava zapornikov v zadnjem tednu, potem ko sta v ponedeljek Rusija in Ukrajina sporočili, da sta izpustili 106 ruskih vojnih ujetnikov v zameno za 100 Ukrajincev.

Vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je medtem sporočil, da so izpustili sto ukrajinskih vojnih ujetnikov. "Vse jih pripravite, nahranite in napojite, preverite ranjence," je Prigožin dejal na videoposnetku, ki ga je na Telegramu objavila njegova tiskovna služba.

"Upam, da ne boste padli nazaj v naše roke," je eden od Wagnerjevih vojakov dejal ukrajinskim ujetnikom, preden so jim ukazali vkrcati se na tovornjak, v katerega so natovorili še nekaj paketov steklenic vode.

Krvava bitka za Bahmut

Medtem se na vzhodu Ukrajine nadaljujejo srditi spopadi za Bahmut, kjer divja ena najbolj krvavih bitk v tej vojni.

"Krvavi spopadi, ki nimajo primere v zadnjih desetletjih, potekajo sredi naseljenega območja mesta," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega vzhodnega vojaškega poveljstva Sergij Čerevati.

"Naši vojaki delajo vse v krvavih in srditih bitkah, da bi zmleli (sovražnikovo) bojno sposobnost in zlomili njegovo moralo," je dejal Čerevati. "Vsak dan, v vsakem kotičku tega mesta to uspešno počnejo," je še dodal.

V soboto je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je ruska vojska dosegla napredek na severnem in južnem obrobju Bahmuta, a stanja na terenu ni mogoče neodvisno preveriti.

"Napadalne enote skupine Wagner so uspešno napredovale ter zavzele dve okrožji na severnem in južnem obrobju mesta," je sporočilo obrambno ministrstvo. Ruska najemniška vojaška skupina je v zadnjem času prevzela glavno vlogo v bitki za Bahmut.

V vzhodnem mestu Slovjansk, kjer je raketa v petek zadela stanovanjsko območje, reševalci pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo najmanj enajst civilistov, tudi majhen otrok, več kot 20 jih je bilo ranjenih.

Putin se je udeležil velikonočnega bogoslužja v moskovski katedrali. Foto: Reuters
Putin se je udeležil velikonočnega bogoslužja v moskovski katedrali. Foto: Reuters

Putin se je zahvalil patriarhu za podporo

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Moskvi ob veliki noči pozdravil "utrjevalno" vlogo Ruske pravoslavne cerkve za družbo in mlade, medtem ko je patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril podprl njegovo ofenzivo v Ukrajini.

"Rad bi vam izrazil globoko hvaležnost za vaše neutrudno in nesebično delo pri ohranjanju trajnih zgodovinskih, duhovnih, moralnih in družinskih vrednot ter pri izobraževanju in razsvetljevanju mladih," je dejal Putin v sporočilu po udeležbi na bogoslužju v znameniti moskovski katedrali Kristusa Odrešenika.

"Vaše modre besede so dolga leta služile utrjevanju družbe. Danes, ko se spopadamo z resnimi izzivi, so še posebej pomembne," je dodal. Patriarh Kiril velja za gorečega podpornika Putinove vojne, saj jo je v pridigah že večkrat zagovarjal, poroča DPA.