Uničenje v Bahmutu je nepredstavljivo. Foto: Reuters
Uničenje v Bahmutu je nepredstavljivo. Foto: Reuters

"Iz Bahmuta umikamo enote. Od današnjega jutra do 1. junija se bo večina enot preselila v tabore na obrobju. Svoje položaje smo predali vojski," je v videonagovoru dejal vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Kot smo poročali, je Prigožin v soboto sporočil, da so zavzeli Bahmut. To je bila najdaljša in najbolj krvava bitka v vojni v Ukrajini. Prigožin je danes še dejal, da so se njegovi borci pripravljeni vrniti v Bahmut, če ruski vojski ne bo uspelo nadzorovati položaja.

Zelenski: Ukrajinski sistemi zračne obrambe so uničili 36 letalnikov

Zračna obramba je nad ukrajinsko prestolnico med triurnim zračnim napadom, že dvanajstim v tem mesecu, uničila vse brezpilotne letalnike, so sporočili ukrajinski vojaški poveljniki.
Moskva "še naprej terorizira Ukrajino" in je ponoči izstrelila 36 letalnikov, je ob tem na Telegramu sporočil Zelenski. "Nobeden od njih ni dosegel svojega cilja," je dodal in se zahvalil ukrajinski zračni obrambi.

Vodja kijevske vojaške uprave Sergij Popko je v sporočilu na Telegramu zapisal, da je Rusija ponovno napadla Kijev iz zraka. Dodal je, da je bil napad obsežen. "Sovražnik še naprej uporablja taktiko napada v več valovih s presledki med skupinami napadalnih brezpilotnih letalnikov," je še zapisal in dodal je, da so ukrajinski sistemi zračne obrambe uničili "vse zaznane zračne cilje, ki so se gibali proti Kijevu".

Rusija je napade izvedla z iranskimi brezpilotnimi letalniki šahed. O alarmih in opozorilih na zračne napade so poročali tudi iz ukrajinskih mest Harkov in Černivci, poroča AFP.

Rusija prijela Ukrajinca, ki naj bi načrtovala napade na jedrske elektrarne

Ruska varnostna služba FSB je danes sporočila, da so prijeli Ukrajinca, ki naj bi načrtovala napade na jedrske elektrarne v Rusiji. Cilj teh napadov naj bi bil povzročiti resno gospodarsko škodo Rusiji, izjavo FSB povzemajo ruske tiskovne agencije. Ruske oblasti so napade pripisale ukrajinskim obveščevalcem. "Diverzantska skupina ukrajinske zunanje obveščevalne službe je v začetku maja poskušala razstreliti približno 30 daljnovodov jedrskih elektrarn v Leningradu in Kalininu", da bi ustavila jedrske reaktorje v elektrarnah, je sporočil FSB. Cilj je bil povzročiti "resno gospodarsko škodo Rusiji in škodovati njenemu ugledu", so še dodali po poročanju ruskih tiskovnih agencij.

Kitajski odposlanec v EU-ju na temo Ukrajine

Politični direktor Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) Enrique Mora je medtem v Bruslju sprejel kitajskega posebnega odposlanca Li Huja. Razpravljala sta predvsem o vojni v Ukrajini ter načinih za spodbujanje pravičnega in trajnostnega miru.

Mora je v pogovoru s kitajskim odposlancem ponovil, da je Rusija v celoti odgovorna za neupravičeno agresijo nad Ukrajino, ki predstavlja ključen izziv za svetovno stabilnost, varnost in blaginjo.

Opozoril je, da Kijev uveljavlja pravico do samoobrambe in da je EU zavezan dolgoročni podpori Ukrajini. Ob tem je poudaril, da mora biti vsak smiseln način za končanje ruske invazije skladen z Ustanovno listino ZN-a. Prav tako je pozdravil nedavne obiske kitajskega odposlanca v več evropskih državah, zlasti v Ukrajini.

Li je Ukrajino obiskal 16. maja v okviru turneje po Evropi, katere cilj je promocija kitajskega načrta za rešitev konflikta v Ukrajini. Kitajska, strateška zaveznica Rusije, ni obsodila ruske invazije in se skuša predstaviti kot nevtralna posrednica, ki bi lahko pomagala končati konflikt.

EU sicer pričakuje, da bo Kitajska kot stalna članica Varnostnega sveta ZN-a igrala konstruktivno vlogo in izkoristila vsako priložnost za opozarjanje na nujnost spoštovanja načel suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti, so sporočili iz EEAS-a.

Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva bo kitajski odposlanec v petek obiskal tudi Moskvo, kjer se bo predvidoma sešel z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in njegovim namestnikom Mihailom Galuzinom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.