Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in vodja jedrske misije Rafael Grossi. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in vodja jedrske misije Rafael Grossi. Foto: Reuters

Zelenski je na srečanju z jedrskimi strokovnjaki pod vodstvom Rafaela Grossija ponovno pozval k takojšnji demilitarizaciji območja nuklearke in njenemu prenosu nazaj pod ukrajinski državni nadzor, saj bi le tako lahko izključili vsa jedrska tveganja.

"Želimo, da ekipa IAEA doseže elektrarno in stori vse, kar je mogoče, da bi se izognili nevarnosti jedrske nesreče," je dejal Zelenski in hkrati dogajanje v elektrarni in njeni okolici označil za eno najpomembnejših varnostnih vprašanj za Ukrajino in svet.

Ekipa strokovnjakov IAEA naj bi v oblegano nuklearko v Zaporožju prispela v prihodnjih dneh in tam ostala do sobote. Misijo sta pozdravila tako Kijev kot Moskva, ki se medsebojno obtožujeta za obstreljevanja v bližini največje jedrske elektrarne v Evropi.

Ruske sile so območje zasedle kmalu po začetku invazije v Ukrajino in nadzirajo nuklearko, s katero pa upravljajo ukrajinski tehniki.

Rusija Ukrajino obtožila novega obstreljevanja

Strokovnjaki IAEA-ja na obisku pri Zelenskem v Kijevu. Foto: Reuters
Strokovnjaki IAEA-ja na obisku pri Zelenskem v Kijevu. Foto: Reuters

Rusija je ukrajinsko vojsko sicer znova obtožila obstreljevanja jedrske elektrarne v Zaporožju. Rusko obrambno ministrstvo trdi, da so ukrajinske sile na ozemlje objekta izstrelile dve topniški granati. Stopnja sevanja sicer ostaja na normalni ravni, poroča Reuters.

Moskva meni, da želi Kijev na ta način onemogočiti delovanje ekipe Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se na začetku tega meseca okrepili spopadi okoli elektrarne.

Rusija in Ukrajina se medsebojno krivita za obstreljevanje. Združeni narodi so večkrat opozorili, da spopadi na območju pomenijo tveganje za jedrsko katastrofo.

EU v Ukrajino pošilja pet milijonov tablet kalijevega jodida

Evropska unija je Ukrajini medtem darovala 5,5 milijona tablet kalijevega jodida kot preventivni varnostni ukrep za zvišanje ravni zaščite v okolici jedrske elektrarne Zaporožje, so sporočili iz Evropske komisije.

Tablete kalijevega jodida sicer nudijo dodatno zaščito ščitnici pred radioaktivnimi izotopi joda, ki bi ga ljudje zaužili ali vdihnili v primeru jedrske nesreče.

Evropska komisija je sporočila, da je prošnjo za dobavo tablet kalijevega jodida prejela v petek, nakar je uspela v zelo kratkem času prek mehanizma RescEU zbrati pet milijonov tablet. Avstrija jih je podarila še dodatnih 500.000. Skupno je pošiljka, namenjena v Ukrajino, vredna okoli 500.000 evrov.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem opozoril, da "jedrska elektrarna nikoli ne bi smela biti vojno območje". Avstriji se je zahvalil za donacijo ter ob tem zagotovil, da bodo v komisiji vedno "pozorni in pripravljeni ukrepati, saj pripravljenost rešuje življenja".

Ruski vojak, ki med vojaškimi vajami spušča protitankovsko raketo kornet. Foto: EPA
Ruski vojak, ki med vojaškimi vajami spušča protitankovsko raketo kornet. Foto: EPA

Ukrajina izvaja protiofenzivo v Hersonu

Ukrajina medtem nadaljuje s protiofenzivo v pokrajini Herson, ki so jo uradno oznanili v ponedeljek. Oleksij Arestovič, svetovalec vodje kabineta ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je zatrdil, da je ukrajinskim silam uspel preboj na več točkah.

Sorodna novica Zelenski na BSF-ju: Ruski teror je nekaj, kar preži na vse nas, tudi na vse državljane EU-ja

Kijev je sporočil, da je bil pri napadu uporabljen raketni sistem himars, s katerim naj bi uničili tri mostove, ki vodijo čez reko Dneper. Himars so Ukrajini dostavile ZDA.

Južno poveljstvo ukrajinskih sil je ob tem dodalo, da so bili v napadu uničeni tudi pontonski mostovi ruskih sil čez reko.

Ruske sile nasprotno trdijo, da je ukrajinska stran v neuspešnem protinapadu utrpela "velike izgube" in da je ruska vojska odbila prvi del ukrajinske protiofenzive na območju Hersona in Mikolajiva na jugu Ukrajine.

BBC trditev ne ene ne druge strani ni mogel neodvisno preveriti.

Ladja z ukrajinskim žitom priplula v Džibuti

Ladja Brave Commader s 23.000 tonami žita je priplula v Džibuti, od koder bodo žito prepeljali v Etiopijo. Gre za prvo ladjo z ukrajinskim žitom, ki je priplula v Afriko po februarskem začetku ruske invazije v Ukrajino.

Svetovni program za hrano (WFP) je sporočil, da zaloge zadoščajo za mesec dni prehrane za 1,5 milijona ljudi. Hrana iz žitaric bo namenjena beguncem, ki so bili zaradi vojn razseljeni po regiji, kar pomeni, da ne bo vplivala na tržne cene hrane na območju.

Ukrajinsko žito v Džibutiju, od koder ga bodo prepeljali v Etiopijo. Foto: Reuters
Ukrajinsko žito v Džibutiju, od koder ga bodo prepeljali v Etiopijo. Foto: Reuters

Na širšem območju vzhodne Afrike sicer pomoč v obliki hrane zaradi ekstremnih vremenskih dogodkov, vse višjih cen in spopadov potrebuje kar 82 milijonov ljudi. "To je začetek, vendar moramo zagotoviti dotok hrane, da bomo v regiji rešili življenja," opozarja direktor WFP-ja za Afriko Michael Dunford.

Združeni narodi, ki so za transport najeli ladjo Brave Commander, so sporočili, da naj bi kmalu sledila nova pošiljka 7000 ton žita v Afriko. Upajo, da bodo s transportom sledila tudi zasebna podjetja.

Jeseni pričakujejo težave s kapacitetami za skladiščenje

V ponedeljek je ukrajinski minister za kmetijstvo Mikola Solski dejal, da bo izvoz pšenice iz Kijeva v obdobju avgust-september verjetno dosegel le delček običajnega, ker so pristaniški silosi še vedno polni koruze. Od začetka avgusta je bilo iz Ukrajine po morju izvoženih 600.000 ton pšenice, v enakem obdobju lani pa 2,9 milijona ton. Oktobra se bodo tudi pojavile težave s skladiščenjem, saj bodo hkrati potrebovali prostor za pšenico, ogrščico in sončnična semena, poroča Reuters.

Solski je še povedal, da je danes črnomorsko obalo zapustila tovorna ladja Karteria, ki bo prepeljala 37.500 ton pšenice v Jemen, kjer lakoto trpi 16 milijonov ljudi.

Zelenski ruskim vojakom: Pojdite domov

Zelenski je v svojem nočnem nagovoru ob tem opozoril ruske sile: "Če želijo preživeti, je čas, da ruski vojaki pobegnejo. Pojdite domov."

Kot navajajo vojaški viri zahodnih držav, naj bi bili nameni Kijeva, da odrežejo ruske sile na desnem bregu reke s ciljem dokončnega prevzema celotne regije Herson.

Herson je bilo eno prvih večjih ukrajinskih mest, ki so ga ob začetku napada zavzele ruske sile iz smeri Krimskega polotoka.

Medtem pa o novih eksplozijah poročajo prebivalci mesta Herson in tudi Nove Kahovke ob reki Dneper, ki sta bila v zadnjih tednih večkrat tarči napada ukrajinskih sil. Ruska tiskovna agencija Ria Novosti je poroča, da naj bi Nova Kahovka ostala brez električne energije in pitne vode.

Herson je bilo eno prvih večjih ukrajinskih mest, ki so ga po napadu zavzele ruske sile. Foto: EPA
Herson je bilo eno prvih večjih ukrajinskih mest, ki so ga po napadu zavzele ruske sile. Foto: EPA

Kitajska in Rusija septembra s skupnimi vojaškimi vajami

Rusija je medtem sporočila, da bo začela obsežne vojaške vaje s kitajskimi silami, da bi državi pokazali vse tesnejše obrambne vezi med Moskvo in Pekingom.

Vojaška vaja se bo imenovala Vostok 2022 ali Vzhod 2022 in bo potekala med prvim in sedmim septembrom na ruskem daljnem vzhodu kot tudi v Japonskem morju. V skupno vojaško vajo bo vključenih več kot 50.000 vojakov, 5000 enot orožja, 140 letal in 60 bojnih ladij, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Hudi spopadi v Hersonu.