Domnevni ruski izstrelek, ki naj bi ga sestrelila ukrajinska protizračna obramba. Foto: Reuters
Domnevni ruski izstrelek, ki naj bi ga sestrelila ukrajinska protizračna obramba. Foto: Reuters

V glavnem mestu Kijev in drugih delih države so se oglasile sirene, ki so jim sledili ruski zračni napadi. "Ne ignorirajte alarma," je sporočil vodja predsednikovega osebja Andrij Jermak.

V Zaporožju so ruski izstrelki zadeli več stavb in ubili najmanj dva človeka, tri pa ranili, med njimi tudi otroka. Mestne oblasti so sporočile, da so bile zadete stavbe v predmestju, pri čemer so nekaj ruskih raket razstrelili.

Iz ukrajinskega državnega energetskega podjetja Ukrenergo so sporočili, da so ruske rakete zadele infrastrukturo, a niso pojasnili, katere objekte in kje. Kot so še povedali, so delavci že na prizorišču napadov, kjer so se lotili popravila poškodovane infrastrukture.

Po besedah Zelenskega je ukrajinska protizračna obramba prestregla večino ruskih raket, medtem ko energetski delavci že poskušajo znova vzpostaviti električno oskrbo.

Eksplozije na letališčih v Rusiji

Na vojaškem letališču v bližini ruskega mesta Rjazan je eksplodiral tovornjak s cisterno z gorivom, pri tem so umrli trije ljudje, v eksploziji na vojaškem letališču v Saratovu pa sta bila ranjena dva človeka. Poškodovanih je več letal.

"Neidentificiran brezpilotni letalnik je napadel letališče v regiji Saratov," je poročal spletni portal Baza. Dva človeka so morali zaradi poškodb prepeljati v bolnišnico.

Na vzletni stezi v regiji Rjazan južno od Moskve je eksplodiral tovornjak za prevoz goriva, pri tem pa so umrli trije ljudje, pet je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija DPA, medtem ko BBC, sklicujoč se na ruske državne medije, poroča o šestih ranjenih.

Ruski strateški bombnik Tu-95. Takšna letala Moskva uporablja v napadih na Ukrajino. Foto: EPA
Ruski strateški bombnik Tu-95. Takšna letala Moskva uporablja v napadih na Ukrajino. Foto: EPA

Poškodovani strateški bombniki?

Na letališču v Rjazanu naj bi bilo poškodovano letalo, na letališču Engels-2 pri Saratovu pa prav tako dve letali, poroča DPA, ki ob tem dodaja, da naj bi bila to strateška bombnika dolgega dosega Tu-95.

Te bombnike Rusija uporablja za raketne napade na Ukrajino, kjer je bila v preteklih tednih v raketiranju uničena kritična infrastruktura, zaradi česar so brez vode in elektrike ostali številni Ukrajinci.

Kaj je povzročilo eksploziji, za zdaj ni znano. Obe območji sta od ukrajinske meje oddaljeni več sto kilometrov. Po besedah guvernerja regije Saratov varnostne sile preverjajo, kot je dejal, "poročila o incidentu na vojaških objektih".

Pozneje je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je "režim v Kijevu poskušal z brezpilotnimi letali sovjetske izdelave" napasti letališči v regiji Rjazan in Saratov, in dodalo, da so bili pri tem ubiti trije vojaki.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so bili sovražni letalniki prestreženi, vendar pa so njihovi ostanki padli in eksplodirali na letališčih. Pri tem naj bi bili skupno ranjeni štirje vojaki, ki so jih prepeljali v bolnišnico. Prizorišči napadov sta od ukrajinske meje oddaljeni več sto kilometrov.

Kijev je v preteklih mesecih priznal napade na več ruskih vojaških oporišč na polotoku Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014.

Poročila o zadnjih eksplozijah na dveh različnih vojaških lokacijah v Rusiji še podžigajo ugibanja, da za njimi morda stoji Ukrajina.

Putin se je sprehodil po Krimskem mostu. Foto: Reuters
Putin se je sprehodil po Krimskem mostu. Foto: Reuters

Putin za volanom mercedesa prečkal obnovljeni most na Krim

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes obiskal most, ki celinsko Rusijo povezuje z anektiranim ukrajinskim polotokom Krim in na katerem je na začetku oktobra odjeknila eksplozija ter ga močno poškodovala. Po mostu, ki je zdaj delno odprt za promet, se je ruski predsednik zapeljal za volanom mercedesa, je razvidno z videoposnetka na spletu.

To je bil prvi obisk ruskega predsednika v bližini vojne vihre v Ukrajini, odkar je 24. februarja v Ukrajino napotil vojsko. Kot je vidno na videoposnetku, je Putin med vožnjo prisluhnil poročilu podpredsednika ruske vlade Marata Hušnulina o popravilih na mostu, pozneje pa se je pogovarjal tudi z gradbenimi delavci.

8. oktobra je na mostu na Krim odjeknila eksplozija in ga močno poškodovala. Za ta incident je Moskva obtožila Ukrajino.

Putin obiskal Krimski most