Ukrajinski predsednik Zelenski pravi, da je bilo v dveh letih vojne v Ukrajini ubitih 31.000 vojakov, ruska stran pa naj bi izgubila po njegovih besedah 180.000 vojakov. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Zelenski pravi, da je bilo v dveh letih vojne v Ukrajini ubitih 31.000 vojakov, ruska stran pa naj bi izgubila po njegovih besedah 180.000 vojakov. Foto: Reuters

Gre za prvo javno navedbo števila ukrajinskih žrtev od leta 2022. Zelenski je ob tem sporočil, da je od pomoči Zahoda odvisno, koliko več žrtev bo imela Ukrajina.

"V tej vojni je umrlo 31.000 ukrajinskih vojakov. Ne 300.000 ali 150.000 ali kar koli že Putin in njegov lažnivi krog trdita," je na novinarski konferenci v Kijevu povedal Volodimir Zelenski in se tako obregnil ob ocene žrtev, ki da prihajajo iz tabora ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ob tem je poudaril, da je vsaka od teh žrtev za Ukrajino velika izguba. Ruska stran je po izjavi Zelenskega izgubila 180.000 vojakov, več deset tisoč jih je ranjenih, poroča BBC.

Dodal je, da je na območjih Ukrajine, ki jih je zasedla Rusija, umrlo več deset tisoč civilistov, čeprav prava številka ni znana. "Ne vem, koliko jih je umrlo, koliko jih je bilo ubitih, koliko umorjenih, mučenih in koliko deportiranih," je po poročanju BBC-ja dejal Zelenski.

Zelenski je državam partnericam na Zahodu sporočil, da sta končni razplet vojne in število žrtev odvisna od njihove podpore. Komentiral je tudi zamude pri odobritvi vojaške pomoči v ZDA, ki je največja podpornica Kijeva. Kot je povedal, verjame, da bo kongres v Washingtonu pomoč vendarle potrdil.

Zelenski je omenil tudi lansko ukrajinsko ofenzivo proti ruskim silam, ki kljub napovedim ni prinesla pričakovanega uspeha. Namignil je, da so načrti za protiofenzivo lani predčasno pricurljali v roke Rusije.

"Naši protiofenzivni akcijski načrti so bili na mizi Kremlja, preden so se protiofenzivne akcije začele," je dejal predsednik in dodal, da ukrajinski vojaški poveljniki zaradi uhajanja informacij pripravljajo "več načrtov" za letošnjo strategijo na bojišču.

Končanje vojne je po besedah Zelenskega mogoče le z zmago Ukrajine. "Ker če Ukrajina izgubi, potem nas ne bo več," je dejal. V primeru poraza bo v Ukrajini veliko žrtev, to pa pomeni, da je za to odgovoren Zahod, je dodal.

Ukrajinski predsednik po dveh letih vojne pričakuje "leto sprememb". Kot je dejal, se bo letos izrisal format konca vojne, pri čemer podrobnosti ni navedel. Kategorično je tudi zavrnil pogajanja z ruskim predsednikom Putinom, poroča DPA.

Ukrajina in Rusija sta leta 2022 prenehali poročati o smrtnih žrtvah med vojaki. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je o vojaških izgubah zadnjič poročal septembra 2022, ko je izjavil, da je bilo ubitih 5937 ruskih vojakov. Kijev pa je avgusta 2022 poročal o 9000 mrtvih ukrajinskih vojakih. Vse ocene od takrat dalje podajajo predvsem tuje obveščevalne službe.

Ameriški časopis New York Times je avgusta lani ob sklicevanju na ameriške uradnike poročal, da naj bi med rusko invazijo umrlo 70.000 ukrajinskih vojakov, od 100.000 do 120.000 pa naj bi bilo ranjenih. Na ruski strani naj bi po ocenah uradnikov umrlo 120.000 vojakov, ranjenih pa naj bi jih bilo približno 170.000.

Podobno oceno je podal britanski minister za oborožene sile James Heappey, ki je 29. januarja zatrdil, da je mrtvih in ranjenih več kot 350.000 ruskih vojakov.

Moskva poroča o napredku ruskih sil na vzhodu Ukrajine

Posledice ruskega raketnega napada v Kostjantinivki, kjer je bila uničena železniška postaja, en človek pa je bil poškodovan. Foto: Reuters
Posledice ruskega raketnega napada v Kostjantinivki, kjer je bila uničena železniška postaja, en človek pa je bil poškodovan. Foto: Reuters

Kot navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform, je ukrajinsko letalstvo na Telegramu sporočilo, da je ukrajinska zračna obramba uspešno sestrelila 16 od skupno 18 ruskih brezpilotnih letalnikov tipa šahed.

V Nikopolu v Dnipropetrovski oblasti pa je bil po navedbah tamkajšnjih oblasti v napadu z letalnikom na tovornjak ubit moški.

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so sestrelili dva ukrajinska letalnika nad obmejno pokrajino Belgorod in še štiri nad Črnim morjem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ministrstvo v Moskvi je tudi sporočilo, da je ruska vojska dosegla napredek na vzhodu Ukrajine in nazaj potisnila ukrajinske sile blizu Kliščivke, Dilejevke in Kurdiumivke v pokrajini Doneck ter da je zavzela boljše položaje blizu Avdijivke, ki jo je Rusija zasedla ta mesec.

Ruske sile naj bi odbile sedem ukrajinskih protinapadov na območju. Uničenih naj bi bilo 77 ukrajinskih letalnikov. Reuters poudarja, da ni mogel preveriti navedb obeh strani glede razmer na bojišču.

V soboto sta minili natanko dve leti, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil invazijo v Ukrajini. Rusija nadzira skoraj petino ozemlja Ukrajine, za 1000-kilometrsko frontno črto pa so ruske sile vkopane za minskimi polji, območje nadzirajo z letalniki in topništvom.

Kot poroča Reuters, je Zahod Ukrajini pomagal premagati Rusijo s pomočjo v vrednosti 271 milijard dolarjev.

Medtem je ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov dejal, da približno 50 odstotkov zahodnih dobav orožja Ukrajina ne dobi pravočasno.

Minister za strateške industrije Oleksandr Kamišin pa je dejal, da je Ukrajina lani potrojila lastno proizvodnjo orožja in da na vojaškem področju zdaj deluje 500 podjetij, 100 državnih in 400 zasebnih. Dodal je, da Ukrajina za letos načrtuje "precejšnje povečanje proizvodnje streliva".