Kijev si želi predvsem dobave modernih tankov in raket dolgega dosega. Foto: Reuters
Kijev si želi predvsem dobave modernih tankov in raket dolgega dosega. Foto: Reuters

Zelenski je priznal, da ima Rusija še vedno prednost v oborožitvi, ruske napade na energetsko infrastrukturo pa je označil za teror, ki sili Ukrajino v višjo porabo plina. Po skoraj desetih mesecih ruske invazije v Ukrajini je Zelenski pozval k sklicu "svetovnega mirovnega vrha", posebnega srečanja, na katerem bi se dogovorili, "kako in kdaj izvesti točke ukrajinske mirovne formule".

Zelenski je Rusijo pozval, naj umakne svoje sile iz Ukrajine še pred božičem, da bi tako lahko dosegli trajno prekinitev sovražnosti.

Nemški kancler je po videokonferenci dejal, da bodo države skupine G7 podpirale Ukrajino, kolikor dolgo bo potrebno. Pri tem je poudaril, da bodo še naprej izvajali gospodarski pritisk na Rusijo. Scholz je pred torkovo mednarodno konferenco o pomoči pri obnovi civilne infrastrukture v Ukrajini, ki bo potekala v Parizu, dejal, da so voditelj G7 sprejeli dogovor glede ključnih elementov platforme za koordinacijo finančne podpore za Ukrajino.

Nemški kancler je ob tem dejal, da bo obnova Ukrajine primerljiva z Marshallovim načrtom, ko so ZDA izdatno pripomogle k obnovi v drugi svetovni vojni uničene Evrope.

Zelenski govoril s tremi predsedniki

"Nenehno sodelujemo s partnerji," je dejal ukrajinski predsednik Zelenski, potem ko se je v nedeljo pogovarjal s predsedniki ZDA, Turčije in Francije. Poudaril je, da pričakujejo v tem tednu "pomembne rezultate" v povezavi z mednarodnimi dogodki.

Čeprav je imel Zelenski v preteklih mesecih veliko pogovorov z Joejem Bidnom, Emmanuelom Macronom in Tayyipom Erdoganom, pa ni običajno, da bi imel (ločene) pogovore z vsemi tremi v enem dnevu.

Ameriški predsednik se je v nedeljskem pogovoru zavezal k nadaljnji podpori Washingtona Kijevu, v ospredju pa bodo prizadevanja za krepitev ukrajinske zračne obrambe, so sporočili iz Bele hiše. Zelenski se je na Twitterju zahvalil za vso obrambno in finančno pomoč ZDA in dodal, da sta se z Bidnom med drugim pogovarjala o nadaljnjem obrambnem sodelovanju, zaščiti in vzdrževanju ukrajinskega energetskega sektorja.

Predsednika sta razpravljala tudi o želji Ukrajine po pravičnem miru z Rusijo, ki bi temeljil na načelih, zapisanih v Ustanovni listini Združenih narodov, je sporočila Bela hiša in dodala, da je ena od prednostnih nalog to, da Rusija odgovarja za svoje vojne zločine in grozodejstva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Francoska prva dama Brigitte Macron je danes v Elizejski palači sprejela ukrajinsko prvo damo Oleno Zelensko. Foto: Reuters
Francoska prva dama Brigitte Macron je danes v Elizejski palači sprejela ukrajinsko prvo damo Oleno Zelensko. Foto: Reuters

"Delamo vse, kar je v naši moči, da bi v Odesi ponovno zagotovili elektriko," je v nedeljo še sporočil Zelenski. Ruske sile so v soboto z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave napadle Odeso in povzročile izpad elektrike v mestu in po vsej okolici. Približno 1,5 milijona gospodinjstev je ostalo brez elektrike, regionalno podjetje za oskrbo z električno energijo pa je sporočilo, da bi popravila lahko trajala do dva meseca,

Zelenski se je v nedeljo pogovarjal tudi s francoskim predsednikom, kot je dejal, je bil več kot uro dolg pogovor zelo vsebinski. Kot smo poročali v nedeljo, je govoril tudi s turškim predsednikom Erdoganom o mogoči razširitvi dogovora o izvozu žita.

Spopadi se nadaljujejo, frontna črta ostaja nespremenjena

Za zdaj ni videti, da bi se lahko med Kijevom in Moskvo začela mirovna pogajanja. Kijev zavrača vsakršno možnost, da bi se odpovedal ukrajinskemu ozemlju, ki si ga je nezakonito prisvojila Moskva.

Ukrajinske oblasti so medtem prevzele odgovornost za vrsto raketnih napadov na poveljniške točke in skladišča na ozemlju, ki ga zaseda Rusija. V izjavi najvišjih vojaških uradnikov niso navedli konkretnih ciljev, vendar so zapisali, da so bili napadi izvedeni s topništvom in z raketami.

Kljub nenehnim spopadom pa bojna črta še vedno ostaja nespremenjena. Po besedah ukrajinskega ministra za obrambo Oleksija Reznikova naj bi se to spremenilo s protiofenzivo, takoj ko bodo vremenske razmere ugodne.

"Sedanji prehod iz suhe jeseni v še ne mrzlo zimo ne ponuja ugodnih razmer za delovanje niti kolesnih niti goseničnih vozil. Menim, da je trenutno zmanjšanje delovanja na bojiščih posledica vremena, toda ukrajinske oborožene sile ne razmišljajo o tem, da bi se ustavile," je zatrdil.

Razdejanje v Donecku. Foto: Reuters
Razdejanje v Donecku. Foto: Reuters