Nov ukrajinski vojaški vrh. Foto: Reuters
Nov ukrajinski vojaški vrh. Foto: Reuters

General Pavliuk bo tako na tem mestu zamenjal generala Oleksandra Sirskega, ki ga je Zelenski ta teden postavil za vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske.

Sorodna novica Zelenski zamenjal vojaški vrh in napovedal spremembo bojne taktike

Zelenski je v soboto napovedal pet novih vojaških imenovanj in tako izpolnil svojo napoved po rošadi v vojaškem vrhu dve leti po začetku vojne.

Zelenski je zamenjal tudi več drugih visokih vojaških častnikov v vrstah kopenskih sil in vojaškega letalstva.

Reorganizacijo vodstva ukrajinske vojske je Zelenski napovedal pred slabim tednom, razlog zanjo pa naj bi bil spor z nekdanjim vrhovnim poveljnikom vojske Valerijem Zalužnim.

Spor med njim in Zelenskim naj bi bil sicer star že več mesecev, zaostril pa naj bi se po spodleteli ambiciozni ukrajinski ofenzivi lani poleti.

Nedavno je Zalužni v prispevku za ameriški CNN ocenil, da ima Rusija prednost pred Ukrajino med drugim pri mobilizaciji vojakov, pri čemer je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti nepriljubljenih ukrepov za povečanje števila vojakov.

Da so Zalužnega odstavili s položaja in da je Zelenski na mesto vrhovnega poveljnika vojske imenoval Oleksandra Sirskega, so iz Kijeva sporočili v četrtek. Zalužni je v odzivu priznal, da je prišel čas za spremembo vojaške strategije s ciljem, da bo Ukrajina zmagala v boju proti ruski agresiji.

Ukrajina se sicer spopada s kroničnim pomanjkanjem vojakov in opreme, ko se podaja v tretje leto vojne. Za nameček pa so še ZDA Kijevu začasno ustavile vojaško pomoč.

Ukrajina sestrelila več deset ruskih brezpilotnih letalnikov

Ukrajinsko vojno letalstvo pa je sporočilo, da je sestrelilo 40 od 45 brezpilotnih letalnikov, ki jih je Rusija ponoči izstrelila na več delov Ukrajine.

Zelenski z novim poveljnikom ukrajinske vojske, Oleksandrom Sirskim. Foto: Reuters
Zelenski z novim poveljnikom ukrajinske vojske, Oleksandrom Sirskim. Foto: Reuters

"Ponoči so okupatorji izstrelili 45 brezpilotnih letalnikov. 40 sovražnikovih šahedov (iranskih dronov) smo sestrelili," je na družbenem omrežju Telegram sporočilo ukrajinsko vojno letalstvo.

Rusija naj bi z letalniki napadla Odeso, Mikolajiv in Kijev. V prestolnici so sestrelili vse drone, saj je mesto dobro opremljeno s sistemi zračne obrambe.

V napadu z enim izmed letalnikov, ki ga ukrajinski vojski ni uspelo sestreliti, je v vasi Vodijane blizu Harkova na vzhodu Ukrajine umrla 56-letna ženska. V južni regiji Dnipro pa je bil v napadu z brezpilotnim letalnikom po navedbah tamkajšnjega guvernerja Sergija Lisaka lažje poškodovan 39-letni moški.

Rusija je letalnike izstrelila le dan po tem, ko je bilo v regiji Harkov v napadu z brezpilotnim letalnikom ubitih sedem ljudi, med njimi trije otroci. Ruski letalniki so v soboto zadeli bencinsko črpalko, pri čemer se je požar zaradi goriva razširil na 14 stanovanjskih stavb in jih uničil.