Na družbenih omrežjih je zakrožil posnetek, ki naj bi prikazoval domnevni napad z brezpilotnim letalom na Kremelj. Foto: Reuters
Na družbenih omrežjih je zakrožil posnetek, ki naj bi prikazoval domnevni napad z brezpilotnim letalom na Kremelj. Foto: Reuters

Rusija je sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, ki naj bi poskušala napasti Kremelj, in Kijev obsodila poskusa atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kot so sporočili iz Kremlja, so v torek zvečer "z uporabo radarskih sistemov" onesposobili "dva brezpilotna letalnika, ki sta ciljala Kremelj". "Ta dejanja označujemo kot poskus terorističnega dejanja in poskus atentata na predsednika Vladimirja Putina," so dodali.

Kremelj je napad označil za "načrtovano teroristično akcijo", zaradi česar si pridržuje pravico do povračilnih ukrepov. Putin ni bil poškodovan, materialna škoda na poslopjih Kremlja pa ni nastala, so še sporočili iz Kremlja.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pozneje za ruske medije pojasnil, da Putina v času poskusa napada ni bilo v Kremlju.

Zelenski: Ne napadamo Putina in Moskve

"Ukrajina nima nič opraviti z napadi brezpilotnih letalnikov na Kremelj," je v sporočilu novinarjem dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Ukrajina ne napada Kremlja, ker to ne rešuje nobenih vojaških ciljev," je dodal.

Podoljak meni, da je napad "zrežirala" Moskva. "Takšna zrežirana poročila Rusije je treba obravnavati izključno kot poskus priprave informacijskega ozadja za obsežen teroristični napad na Ukrajino," je povedal predsednikov svetovalec.

Podoljak je ob napovedanih pripravah na veliko ukrajinsko protiofenzivo še dejal, da bi bil napad na Kremelj "izjemno neugoden z vidika priprave naših ofenzivnih ukrepov" in bi samo "izzval Rusijo k še radikalnejšim dejanjem".

Pozneje se je oglasil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je med obiskom na Finskem dejal, da njegova država ni napadla Moskve ali Putina. "Ne napadamo Putina ali Moskve, mi se borimo na našem ozemlju," je dejal Zelenski na novinarski konferenci v Helsinkih. Na novinarsko vprašanje, zakaj je Rusija za napad obtožila Ukrajino, je Zelenski dejal, da želi Putin motivirati prebivalce, saj se ne more pohvaliti z zmagami.

Domnevni napad na Kremelj se je zgodil po več sabotažnih napadih v Rusiji v preteklih dneh, med drugim na skladišče goriva na Krimu in na železnici ob meji z Ukrajino. Kijev odgovornosti za te napade ni prevzel.

"Ukrajina vodi izključno obrambno vojno in ne napada ciljev na ozemlju Ruske federacije," je zatrdil Podoljak.

Skeptičen tudi Blinken

O verodostojnosti ruskih poročil o napadu dvomi tudi državni sekretar ZDA Antony Blinken. "Videl sem poročila. Ne morem jih potrditi, preprosto ne vemo," je dejal v Washingtonu. Vse, kar pride iz Kremlja, je treba po njegovem jemati "s precej rezerve".

Zelenski se je v Helsinkih udeležil vrha voditeljev petih nordijskih držav. Foto: Reuters
Zelenski se je v Helsinkih udeležil vrha voditeljev petih nordijskih držav. Foto: Reuters

"Vaša letala so nam všeč"

Zelenski se je med obiskom v Helsinkih zahvalil Fincem za njihovo obsežno podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji. Na skupni novinarski konferenci s finskim predsednikom Saulijem Niinistöjem je izrazil prepričanje, da bo Kijev kmalu dobil zahodna bojna letala za obrambo pred ruskimi silami.

"Zelo sem prepričan o bojnih letalih, ker bomo kmalu imeli protiofenzivo. In povsem prepričan sem, da bomo po tem dobili letala," je dejal Zelenski, ki je nenapovedano obiskal Finsko, kjer se je udeležil vrha voditeljev petih nordijskih držav.

Finski predsednik na vprašanje o morebitni dobavi lovcev F/A-18 Hornet, s katerimi razpolaga Finska, ni želel odgovarjati. Zelenski pa je ob tem z nasmehom dejal: "Ampak vaša letala so nam všeč, samo da veste."

Na današnje srečanje v Helsinkih so bili povabljeni voditelji Švedske, Norveške, Danske in Islandije. Predvideno je bilo, da bo Zelenski ob udeležbi na vrhu opravil tudi dvostranske pogovore z njimi.

Nordijske države so od začetka ruske invazije februarja lani stalno zagotavljale znatno vojaško in finančno pomoč Ukrajini.

Voditelji peterice držav so v današnji skupni izjavi tudi izrazili podporo Ukrajini v prizadevanjih, da postane članica EU-ja in zveze Nato. Nordijske države so sporočile, da bodo nadaljevale politično, finančno, humanitarno in vojaško podporo Ukrajini, dokler bo to potrebno, poroča DPA.

Domnevni napad se je zgodil med pripravami za praznovanje dneva zmage. Foto: Reuters
Domnevni napad se je zgodil med pripravami za praznovanje dneva zmage. Foto: Reuters

V Rusiji letos okrnjena praznovanja dneva zmage

Več ruskih mest je napovedalo, da bodo okrnila letošnje tradicionalne proslave in parade ob dnevu zmage 9. maja. Ruske oblasti kot razlog navajajo varnostna tveganja in nevarnost napadov proukrajinskih sil.

A nekateri menijo, da okrnitev praznovanj kaže, da Kremelj skrbi, da se ne bi proslave sprevrgle v proteste proti vojni v Ukrajini, poroča BBC.

Ob dnevu zmage, ki zaznamuje zmago Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo 9. maja 1945, po mestih po Rusiji običajno priredijo veličastna praznovanja, vključno z razkazovanjem vojaške moči. Eden najprepoznavnejših dogodkov je procesija Nesmrtnega polka, v kateri ljudje korakajo s fotografijami svojcev, ki so se bojevali v drugi svetovni vojni.

Lani je ruski predsednik Vladimir Putin s fotografijo svojega očeta v vojaški uniformi vodil procesijo po Rdečem trgu v Moskvi. A letos bo "iz varnostnih razlogov Nesmrtni polk potekal v drugačnih oblikah", je povedala poslanka in organizatorka Jelena Cunajeva.

Kot je zapisala v izjavi za javnost, svetuje vsem, ki bi si želeli počastiti svojce, da fotografije veteranov raje razpostavijo znotraj svojih vozil, jih natisnejo na majice ali pa z njimi zamenjajo svoje profilne slike. Nekateri komentatorji menijo, da bi procesija Nesmrtnega polka v živo lahko na koncu izpostavila število ruskih žrtev v Ukrajini.

Procesija Nesmrtnega polka. Foto: AP
Procesija Nesmrtnega polka. Foto: AP

Dmitrij Kolezev, novinar in urednik liberalnega novičarskega portala, ki živi v izgnanstvu, je za BBC povedal, da če procesije ne bi odpovedali, bi "se je skoraj zagotovo udeležili ljudje s portreti umrlih vojakov v Ukrajini – kar jih je depresivno veliko". "Zgodovina pozna kar nekaj primerov, ko so se državniške prireditve sprevrgle v proteste," je zapisal na Telegramu.

Foto: AP
Foto: AP

Vojaška parada zaprta za javnost

Svetovno znana parada vojaške opreme na Rdečem trgu pa bo letos strogo zaprta za javnost. Po navedbah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova si ruske varnostne sile prizadevajo zagotoviti varnost parade zaradi "nevarnosti terorističnih napadov".

"Seveda se zavedamo, da namerava režim v Kijevu, ki stoji za vrsto takih napadov, terorističnih dejanj, te nadaljevati. Vse naše posebne sile delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovile varnost," je dejal.

V zadnjih dneh sta na jugu Rusije in na Krimu izbruhnila dva ločena večja požara, dve ločeni eksploziji v ruski obmejni pokrajini Brjansk sta povzročili iztirjenje tovornih vlakov, bomba v Leningradu pa je uničila električno napeljavo.

Čeprav Ukrajina ni prevzela odgovornosti za nobenega od teh napadov, pa ukrajinska vojska pravi, da je spodkopavanje ruske logistike del priprav na dolgo pričakovano ukrajinsko protiofenzivo.

Znamenita vojaška parada na Rdečem trgu v Moskvi. Foto: AP
Znamenita vojaška parada na Rdečem trgu v Moskvi. Foto: AP

Saboterji načrtovali napade na Krimu?

Ruska varnostna služba FSB je sporočila, da je aretirala člane ukrajinske sabotažne mreže, ki naj bi na Krimu načrtovali vrsto napadov, vključno z atentati. Kot so navedli, so pridržali sedem ljudi ter zasegli eksplozivne naprave in detonatorje.

Sestavne dele bomb so po navedbah FSB-ja v Rusijo pretihotapili iz Bolgarije prek Turčije in Gruzije. Sporočili so še, da je skupina načrtovala atentate na politične voditelje, med drugim na vodjo ruskih oblasti na Krimu Sergeja Aksjonova. "Nobenega dvoma ni, da so ljudje, ki so naročili te zločine, v Kijevu," je na Telegramu zapisal Aksjonov.

Foto: AP
Foto: AP

Ukrajina prestregla ruske letalnike

Ukrajina pa je bila ponoči znova tarča ruskega obstreljevanja. Sirene, ki so opozarjale na zračne napade, so se oglasile v več mestih, tretjič v zadnjih šestih dneh tudi v Kijevu, od koder sporočajo, da so sestrelili vse letalnike.

V oblasti Herson so bili medtem po navedbah regionalnih oblasti ubiti štirje ljudje, še sedem je bilo ranjenih.

Po navedbah ukrajinskega poveljstva zračnih sil so njene sile prestregle in uničile 21 od 26 ruskih brezpilotnih letalnikov, oblasti v Kijevu pa pravijo, da so njihovi sistemi zračne obrambe prestregli ruske letalnike nad prestolnico. O škodi ali žrtvah ne poročajo.

"Vse sovražnikove tarče smo identificirali in sestrelili v zračnem prostoru okoli prestolnice," je zapisala vojaška uprava Kijeva na Telegramu.

V Hersonu ubitih 16 ljudi

V ruskem obstreljevanju južne ukrajinske pokrajine Herson je bilo ubitih 16 ljudi, približno 22 pa je bilo ranjenih, so sporočile lokalne oblasti. Zaradi napada so oblasti v mestu Herson odredile policijsko uro, ki bo začela veljati v petek in bo predvidoma trajala 58 ur.

"V teh 58 urah bo prepovedano gibanje po ulicah mesta. Mesto bo zaprto tudi za vstop in izstop," je na Telegramu zapisal vodja regionalne vojaške uprave v Hersonu Oleksandr Prokudin in prebivalcem svetoval, naj se založijo s hrano in zdravili.

Ob tem je dejal, da se lahko prebivalci odpravijo na krajše sprehode v bližini svojih domov ali obiščejo trgovine, vendar morajo imeti s seboj osebne dokumente. "Takšne začasne omejitve so potrebne, da lahko uslužbenci organov pregona opravljajo svoje delo in vas ne spravijo v nevarnost," je še dodal.

Napoved policijske ure prihaja tudi v okviru večmesečnih priprav Ukrajine na protiofenzivo, namenjeno ponovnemu prevzemu nadzora nad ozemljem, ki so ga na vzhodu in jugu države zavzele ruske sile. Ukrajinske oblasti so namreč v preteklosti pogosto predpisovale tovrstne omejitve gibanja civilistov, da bi si olajšale premike vojakov in orožja.