Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pramila Patten je Varnostnemu svetu ZN-a povedala, da obstaja razkorak med resolucijami organizacije, uperjene v preprečevanje posilstev in drugih spolnih napadov na konfliktnih območjih ter realne slike na terenu za najranljivejše – ženske in otroke.

Kot je poudarila, je urad ZN-a za človekove pravice do 3. junija prejel 124 prijav spolnega nasilja, povezanega z aktualnim konfliktom v Ukrajini – od tega se jih je 97 nanašalo na ženske in dekleta, 19 na moške in sedem na fante. Urad primere še vedno preverja in potrjuje, poroča AP.

Po besedah Patten jo je ukrajinski generalni tožilec med obiskom maja obvestil, da so od začetka ruske invazije 24. februarja zaznali primere posilstev, skupinskih posilstev, nosečnosti kot rezultat posilstva, poskuse posilstev, groženj s posilstvom, prisilno spremljanje dejanja spolnega nasilja nad partnerjem ali otrokom in prisilne golote.

Kot je povedala, zgodovina konfliktov kaže, da je "spolno nasilje kršitev, o kateri se najmanj poroča", ob tem pa dodala, da je prav zato tako kritično, da se od samega začetka oboroženega konflikta okrepita preprečevanje in zaščita ter zagotovi ustrezna pomoč žrtvam.

Rusija krivdo pripisuje ukrajinskim silam

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzja je kategorično zavrnil in obsodil vse navedbe spolnega nasilja s strani ruskih sil kot "laži". Kot je dejal, so ruski vojaki podvrženi strogim pravilom, ki prepovedujejo mučenje in nasilje nad civilisti, česar pa da ne bi mogli trditi za ukrajinske nacionalistične bataljone.

"Mednarodna skupnost bo kmalu dobila polno resnico o teh zločinih, vključno z zločini spolne narave, ki so jih zagrešile enote ukrajinskih nacionalistov in ukrajinske oborožene sile," je še dodal.

Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislica je dejal, da ukrajinski organi kazenskega pregona, mediji in nevladne skupine "še naprej poročajo o vrsti primerov spolnega nasilja, zagrešenih od ruskih sil", pri čemer da so bile "žrtve ruskih posiljevalcev tudi mladoletniki in starke".

Rusija trdi, da se njeni vojaki držijo pravila, da se vzdržijo vsakršnega nasilja nad civilisti. Foto: Reuters
Rusija trdi, da se njeni vojaki držijo pravila, da se vzdržijo vsakršnega nasilja nad civilisti. Foto: Reuters

Ameriška veleposlanica pri ZN-u Linda Thomas Greenfield trdi, da obstaja "gora kredibilnih poročil o grozodejstvih ruskih sil proti civilistom", vključno s "srhljivimi poročili spolnega nasilja". "Vse več navedb kaže, da so ruski vojaki spolno napadali ženske in dekleta, pa tudi moške in fante. Slišali smo od namestnika ukrajinskega premierja, da so ruski vojaki po več ur posiljevali ukrajinske ženske – nato pa jih ubili."

Patten, ki je obiskala tudi sprejemne centre in mejne prehode na Poljskem in Moldaviji, je navedla več primerov poskusov trgovine z belim blagom in izrazila resno zaskrbljenost nad "pomanjkanjem doslednega preverjanja ponudb nastanitev in prevozov" za ukrajinske begunce. Kot je povedala, je več kot 90 odstotkov teh beguncev žensk in otrok (Ukrajina moškim preprečuje odhod iz države).

Ukrajina je sicer vzpostavila začasno enoto za trgovino z belim blagom, a po mnenju Patten je enako ključnega pomena, da se zagotovijo zaščitni sistemi za begunce v vseh tranzitnih in končnih destinacijah ter mejnih prehodih.

Primer razrešene varuhinje buri duhove

Prejšnji teden je sicer ukrajinski parlament razrešil varuhinjo za človekove pravice Ljudmilo Denisovo – poslanci so menili, da je njeno delo, v katerem se je osredotočala na posilstva Ukrajincev od ruskih sil, ki "jih ni bilo mogoče potrditi z dokazi", zgolj škodilo Ukrajini in "zamotilo mednarodne medije glede pravih potreb Ukrajine".

Poleg tega so Denisovi očitali še, da ni organizirala humanitarnih koridorjev in izmenjav vojnih ujetnikov ter da je med invazijo čas preživljala "v topli zahodni Evropi, ne pa v Rusiji ali Belorusiji, kjer bi njen status in moč lahko pomagala vojaškim zapornikom".

Pri ZN-u so takrat razrešitev Denisove obsodili, češ da je v nasprotju z mednarodnimi standardi in spodkopava neodvisnost pomembnih institucij za človekove pravice v Ukrajini. "Oblasti pozivamo, da sprejmejo korake, da bi zagotovile neodvisnost varuha ter se držijo mednarodnih standardov v pravu in praksi."