Foto: Reuters
Foto: Reuters

Namen misije, ki bo sprva trajala dve leti, je okrepiti zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil, da se bodo lahko še naprej učinkovito branile pred rusko agresijo, so sporočili s Sveta EU-ja.

"Danes krepimo podporo Ukrajini v obrambi pred rusko nezakonito agresijo. Misija bo urila ukrajinske oborožene sile, da bodo lahko nadaljevale svoj pogumni boj. Ne gre samo za misijo urjenja, ampak za jasen dokaz, da bo EU Ukrajini stal ob strani, dokler bo treba," je ob tem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Misija, imenovana EUMAM Ukrajina, bo nudila urjenje tako na ravni posameznikov kot tudi enot do ravni brigade. Uriti nameravajo tudi posebne enote. Obenem bo zagotavljala usklajevanje dejavnosti držav članic, ki že usposabljajo ukrajinske vojake. Odprta bo tudi za sodelovanje tretjih držav. Delovala bo na ozemlju EU-ja, urjenje pa bo potekalo v ukrajinskih sosedah, med drugim na Poljskem.

Za misijo 106,7 milijona evrov

Operativni sedež misije bo na sedežu Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) v Bruslju, kar bo omogočalo usklajevanje na strateški ravni. Vodil jo bo direktor vojaške zmogljivosti za načrtovanje in izvajanje v okviru EEAS-a, francoski viceadmiral Herve Blejean. Mandat misije, za katero je zaprosila Ukrajina, bo sprva trajal dve leti, namenjenih pa ji bo 106,7 milijona evrov za skupne stroške.

Vzpostavitev misije urjenja približno 15.000 ukrajinskih vojakov in poveljnikov je že ob prihodu na zasedanje podprla tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija bo po neuradnih informacijah pri izvajanju misije verjetno tudi sodelovala.

"Slovenija podpira odločen in enoten odziv EU na nezakonite priključitve okupiranih območij ter najostreje obsoja napade na Ukrajino, še posebej na civilno prebivalstvo," je med drugim povedala ministrica Fajon. Poudarila je, da bo Slovenija še naprej pomagala Ukrajini, ki je naš glavni prejemnik pomoči.

Zunanji ministri EU-ja so na zasedanju v Luxembourgu podprli tudi dodatno finančno podporo v vrednosti 500 milijonov evrov evropskih sredstev za dobavo vojaške opreme Ukrajini. Skupaj bo tako podpora znašala že več kot tri milijarde evrov.