UNRWA ima oziroma je imela v Gazi številne centre in šole, v katere so se na begu pred izraelskim bombardiranjem zatekli številni Palestinci. Foto: EPA
UNRWA ima oziroma je imela v Gazi številne centre in šole, v katere so se na begu pred izraelskim bombardiranjem zatekli številni Palestinci. Foto: EPA

Vodja agencije Philippe Lazzarini je v petek dejal, da so izraelske oblasti agencijo obvestile "o domnevni vpletenosti več njenih zaposlenih v napad Hamasa na Izrael". Da bi zaščitil sposobnost agencije, da še naprej dostavlja humanitarno pomoč, jih je takoj odpustil, uvedli pa so tudi preiskavo, da bi čim prej ugotovili resnico. Zagotovil je, da bodo vsi zaposleni, ki so bili vpleteni v teroristična dejanja, za to odgovarjali, tudi na sodišču.

Agencija je ob tem ponovila najostrejšo obsodbo napada Hamasa 7. oktobra ter pozvala k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh še pridržanih izraelskih talcev. Pri tem je spomnila, da sta od njene humanitarne pomoči od začetka vojne med Hamasom in Izraelom 7. oktobra odvisna dva milijona prebivalcev območja Gaze. Poudarila je še, da se "vsakdo, ki se izneveri temeljnim vrednotam Združenih narodov, izneveri tudi tistim, ki jim služi v Gazi, regiji in drugod po svetu".

Iz Washingtona so zatem sporočili, da bodo ZDA zaradi domnevne vpletenosti 12 uslužbencev UNRWA-ja v omenjeni napad Hamasa začasno ustavile dodatno financiranje agencije, medtem ko preučujejo te obtožbe in ukrepe Združenih narodov. Izrazile so izredno zaskrbljenost zaradi teh obtožb.

Izrael je po napadu Hamasa sprožil obsežno vojaško ofenzivo v Gazi. Foto: Reuters
Izrael je po napadu Hamasa sprožil obsežno vojaško ofenzivo v Gazi. Foto: Reuters

Guterres: Zgrožen sem nad obtožbami

Ameriški zunanji minister Antony Blinken se je o zadevi pogovarjal z generalnim sekretarjem Antoniom Guterresem in poudaril potrebo po čimprejšnji in temeljiti preiskavi. Izrazil pa je zadovoljstvo, da mu je Guterres zagotovil "celovit in neodvisen" pregled UNRWA-ja.

Poudaril je ključno vlogo agencije pri zagotavljanju življenjsko pomembne pomoči Palestincem. ZDA so bile leta 2022 največja država donatorica agencije z več kot 340 milijoni dolarjev.

Guterres je v odzivu izrazil zgroženost nad obtožbami in zagotovil "nujen in celovit neodvisen pregled UNRWA-ja".

Sorodna novica Direktorica UNRWA: Česa takšnega v Gazi še nismo videli, povsod je kaos, obup, strah

Nato je tudi Italija sporočila, da začasno ustavlja financiranje agencije, je na omrežju X zapisal zunanji minister Antonio Tajani. Evropska unija pa je sporočila, da je "zelo zaskrbljena" zaradi obtožb, zato bo preučila morebitne nadaljnje ukrepe, ko bodo znani izsledki preiskave.

Financiranje so začasno ustavili tudi Združeno kraljestvo, Finska, Kanada in Avstralija.

ZDA, Nemčija in EU so sicer največji donatorji agencije, ki zagotavlja izobraževanje, zdravstveno oskrbo in humanitarno pomoč vsem Palestincem, ki živijo v Gazi, na Zahodnem bregu, v Jordaniji, Siriji in Libanonu.

V napadu Hamasa na Izrael je bilo 7. oktobra ubitih 1140 ljudi, večinoma civilistov. Zajeli so okoli 250 talcev, od katerih jih je 132 še vedno v ujetništvu. V povračilnih napadih Izraela je bilo doslej na območju Gaze ubitih več kot 26.000 Palestincev.

Izrael želi ustaviti delovanje UNRWA-ja

Izrael si bo po vojni prizadeval ustaviti delovanje UNRWA-ja v Gazi, pa je dejal izraelski zunanji minister Izrael Kac. Pomoč za ustavitev delovanja UNRWA-ja v Gazi bo Izrael iskal pri ZDA, EU-ju in drugih večjih donatorjih agencije, je še dodal Kac.

Odločitev nekaterih držav, da prekinejo financiranje, pa je kritiziral generalni sekretar Organizacije za osvoboditev Palestine (PLO) Husein Al Šejk. Dejal je, da to "predstavlja veliko politično in humanitarno tveganje", zato je pozval vse, naj odločitev spremenijo.

"V tem času in zaradi trajajoče agresije zoper palestinsko ljudstvo potrebujemo maksimalno podporo za to mednarodno organizacijo, ne pa končanja podpore in pomoči," je sporočil.

Tudi Hamas je obsodil izjave Izraela in ZN pozval, naj ne popuščajo izraelskim grožnjam in izsiljevanju.

V Gazi je bilo od 7. oktobra lani ubitih več kot 26.000 ljudi, okoli 65.000 je ranjenih, Izrael pa onemogoča dobavo ustreznih količin humanitarne pomoči, zaradi česar na območju vsega primanjkuje.

Izrael v Gazi ubil tudi 153 pripadnikov osebja ZN-a.

Irska in Norveška izrazili nadaljnjo podporo UNRWA

Za razliko od več zahodnih držav pa Irska in Norveška izražata pripravljenost na nadaljnjo podporo UNRWA. Agencija opravlja ključno delo v Gazi, sporočata. Irsi minister za zunanje zadeve je ob tem spomnil, da je bilo v Gazi od začetka vojne ubizih več kot 100 delavcev UNRWA.

Večina prebivalcev Gaze beguncev iz obdobja ustanovitve Izraela

Gaza je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, od leta 2007 pa tudi pod zaporo, ki jo je Izrael po 7. oktobru zaostril v obleganje. Več kot dve tretjini prebivalcev Gaze je beguncev (in njihovih potomcev) iz leta 1948, ki so jih sionistične sile pregnale z njihovih domov na ozemlju današnjega Izraela z namenom zagotovitve judovske večine nove države. Zaradi tega Izrael palestinskim beguncem tudi ne dovoljuje vrnitve.

Temeljito preiskavo očitkov pričakuje tudi Slovenija

Zaskrbljenost zaradi očitkov o vpletenosti UNRWA-ja v napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael so izrazili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. "Pričakujemo temeljito preiskavo in odločno stališče UNRWA-ja proti vsem oblikam sovraštva in nasilja," so na ministrstvu zapisali na omrežju X.

Ob tem je ministrstvo izreklo pohvalo vodji agencije Philippu Lazzariniju, ki je odpustil domnevno vpletene sodelavce in uvedel preiskavo očitkov izraelskih oblasti. "Glavna naloga UNRWA-ja je zagotavljanje življenjsko pomembne pomoči Palestincem," so še poudarili na ministrstvu.