Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 21. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Tor, 21. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

08:00
Otroški program: Op!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Včasih je strašno zabavno biti strašen. Kaj pa, če sploh nisi strašen in se ti vsi le smejijo? Nagajiva Črtica bi rada postala Strahulja, pa je samo ljubka in prikupna krtica. Ali obstaja rešitev, morda kdo pozna recept za strašnost? Zatecimo se k dečku Ivanu, strokovnjaku za vse vrste strahov, ki jih zna tudi spretno premagati.

Če ni kruha, ni zajtrka. To je mnenje mnogih, pa tudi naših mladih kuharjev. Ker je lakota huda, si pripravita »kruh« iz ovsenih kosmičev. Ni kaj prida podoben kruhu, zato je Cmokova pomoč dobrodošla.

Kdo živi v tem okolju? Kdo ima tako zanimiv rep in takšna velika ušesa, neskončno dolg vrat in nešteto število nog? Zabavajte se z uganjevanjem živali! Spoznajte jo, naučite se jo narisati in se z njo igrajte skrivalnice!
Živalska uganka je igrivo spoznavanje osnovnih živalskih zanimivosti, namenjeno najmlajši skupini gledalcev, otrokom od 4. – 6. leta starosti. V tretjem sklopu sklopu Živalskih ugank se bomo srečali z medvedom, kamelo, kokoško, polžem in lastovko.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

13:00
Otroški program: Op!

Pipi pade v razpoko in najde zamrznjenca. Z Mandijem ga odneseta domov in čez čas se pred njima pokaže pravi vitez. Sprva mu je sodobni svet tuj, nato pa se privadi nanj in poišče sorodnike.

Rija in Krokodil se gresta sankat. Na strmi vzpetini srečata Borisa, ki ju povabi na tekmovanje, a Rijo je strah. Za vse krivi Krokodila in ga spodi s sani. Ko bi se mu rada opravičila, je Krokodil že zamrznjen kip, ki leži v snegu. Nežno ga strese. Krokodil od sunka začne drseti! Zaleti se v Rijo in skupaj ju nese po hribčku navzdol kot na saneh! Prijatelja zmagata.

Po tekmi z Vidom Rozi ugotovi, da je izgubila svoj najljubši gumb. Išče ga, najde pa samo papirnat zavoj. Kmalu začnejo izginjati tudi priljubljene stvari Rozinih prijateljev in skrivnost je vse večja.

Celestinčin pingvinček Simon je izginil. Vse mesto išče plišasto igračko, da bi potolažilo Celestinco. Pogosto pa je tisto, kar iščemo, prav pred našim nosom.

Govoreči Ben se skuša naučiti voziti avto, da bi napravil vtis na svoje dekle Ksenon, ki prihaja na obisk.

Mikeyju se sanja nekaj nenavadnega – nič čudnega, saj je zaspal! Tiffany Salwi ukrade geslo mobilnega telefona in na njem objavi posnetek gospe Sračkove, ki pleše z nogometnim trenerjem. Zaradi tega Salwa v šoli ne sme igrati žogometa. Mikey ne ve, ali bi bil rezerva na bližnjem turnirju.

Film o obstoju in minljivosti državne meje, ki se v nekem trenutku zdi nepremostljiva politična, psihološka in fizična ovira.

Kljub padcu meja v EU je to vprašanje v Sloveniji trenutno zelo aktualno tako zaradi (že malo pozabljene) žične ograje na naši južni meji, kakor tudi zaradi mejnega spora s Hrvaško. A državne meje in strogi mejni režimi niso večni, zato je avtorsko ekipo zanimalo kaj od njih ostane. V Brezovici pri Metliki nam lokalni prebivalci predstavijo nevidno hrvaško-slovensko mejo, ki poteka naravnost skozi vas. Upali so, da bodo z arbitražnim sporazumom mejo prestavili, vendar se to ni zgodilo. Zato se nekaj krajanov odloči, da realizirajo simbolno dejanje. Kljub zapletom, ki jih prinaša njihovo (namerno in nenamerno) nenehno prehajanje meje, se odločijo prirediti osmico na turistični kmetiji, ki jo je meja izolirala v otoček med obema državama.
Vzporedno dogajanje spremlja življenje kraja Miren pri Novi Gorici, ki je bil v času SFRJ del zelo zastražene in neživljenjske meje z Italijo. Ta je med drugim dobesedno čez trupla presekala vaško pokopališče, Miren pa je postal najbolj pogosta točka za mejne prebege. Kljub odprtosti današnje meje na te čase spominja mnogo fizičnih sledi, še več pa tistih človeških. Pripoved spremljajo različni pričevalci, ki s svojimi anekdotami opišejo pogosto nesmiselnost in nečloveškost birokratskih odločitev.
Film je zgodba tako o minljivosti, kot tudi banalnosti meje. Meja obmejnim Slovencem ne povzroča krize narodne identitete ali odpora do sosedov druge narodnosti. Povzroča zgolj kopico nevšečnosti in birokratskih težav, ki bi bile enostavno rešljive ob večji politični volji. S širše slike te težave lahko delujejo nepomembne. Tako je tudi leta 1947 v Parizu izgledalo nepomembno in neopazno, da postavljena meja poteka čez pokopališče. Ampak če obiščemo Miren in Brezovico, izmenjamo nekaj besed s prebivalci in se postavimo v njihovo kožo, lahko začutimo, da imajo tudi takšne odločitve svojo težo.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Tekmovalec, ki se bo tokrat podal v bitko z Jokerjem, je Tomaž Stajnar iz Kranja. Taborništvo je pomemben del njegovega življenja. Bil je aktiven tabornik, načelnik Zveze tabornikov Slovenije in član Svetovne skavtske organizacije. Aktiven je tudi v Civilni zaščiti, njegova ekipa trenutno postavlja poljsko bolnišnico. Rad ima glasbo, igra kitaro in pleše sving in bugivugi. Za uspeh v Jokerju mu bo v pomoč dolgoletni prijatelj, tudi tabornik, Igor Majcen.
En tekmovalec v bitki s časom, dvanajst vprašanj na poti do visoke denarne nagrade, sedem jokerjev za srečo in eno pravilo: ni umika! Le znanje, strategija in sreča vodijo do vrha. A kako na njem ostati?

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Edina posamična preizkušnja tekmovalcev v nordijski kombinaciji na mladinskem svetovnem prvenstvu v Oberwiesenthalu je prinesla zelo zanimiv razplet. Tekmovalci so po enem skoku morali preteči še 10 kilometrov. Slovenija je v tej starostni kategoriji v zgodovini osvojila 9 odličij. Tokrat je bil od naših tekmovalcev v boju za najvišja mesta Rok Jelen.

Orlando, Angelica, Pietro in Nunzia se pripravljajo na skupno poroko. Nunzia si želi čim razkošnejšo svatbo, da bi se njeni sorodniki izkazali ter njej in Pietru podarili veliko denarja, s katerim bi si finančno opomogla. Francesca je vse bolj zagledana v Luco, a se poskuša brzdati, saj se boji novega razočaranja. Laura se spre z Emanuelejem in Umberto upa, da se bo vrnila k njemu. Bea se še vedno težko spopada z materino boleznijo, a ne more zbrati poguma, da bi obiskala šolsko psihologinjo. Nunzia pri Angelici doma priredi dekliščino in najame slačifante, vendar ji načrte prekriža Orlando.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. Kersnikove Kmetske slike so v suhoparnem pravnem jeziku zemljiške knjige naše pretresljive sgodbe, ki jih piše življenje.
Na prelomnici med romantiko in realizmom, med ganljivo lepoto narave in trdo realnostjo kmečkega življenja, vzniknejo Kersnikove Kmetske slike. V tej zbirki črtic je v idiličnem okolju gradu Brdo pri Lukovici skozi tančico romantike realistično naslikal življenje kmečkega prebivalstva. Toda ob ponovnem prebiranju stoletje kasneje v oddaji iz serije 50 knjig ugotovimo, da življenje še vedno slika podobne slike, ki jih vestno beleži zemljiška knjiga. V oddaji smo skušali priti do samih začetkov zgodbe, mag. Žarko Bizjak iz zgodovinskega arhiva v Ljubljani nam je zato v regionalnih arhivih, ki se merijo v kilometrih, pokazal zapuščino spisov po notarju Janku Kersniku, medtem ko nam je literarno ozadje razsvetlil dr. Igor Grdina.

18:50
Otroški program: Op!

JAZZ

Vas zanima, kako zveni slovenska ljudska glasba v jazz izvedbi? V četrti oddaji V svojem ritmu bodo svoje glasbene moči merili mladi glasbeniki iz skupin Jazzberry Quintet in Freeflight. Njihovo glasbeno znanje in izvirnost bosta ocenjevala priznana glasbenika Primož Grašič in Tomaž Gajšt.

Lepo obnašanje ali olika je nekaj, kar je neločljivo povezano s tem, kar vsak dan počnemo v svojem življenju ter s tem oblikujemo naše medčloveške odnose. To je zelo pomembno in tudi bibe se morajo naučiti lepega vedenja. S spoštljivim pozdravljanjem in prošnjami ali zahvalami drugim smo naredili več kot pa, z recimo, vrečo bonbonov in najčudovitejšo igračo: vzbudili smo zanimanje, spoštovanje in naklonjenost do nas samih. Drevesna zgodba pa bo danes pripovedovala o ptičku, ki je iskal zavetje na drevesih ...

Naš prijatelj Ferenc se ne loči od svoje deske za skejtanje, a na ulici kjer stanuje, ni pravega prostora za vožnje ali posebne vaje. Vsem je v napoto in odveč. Tudi Marta za svoje BMX kolo nima prave proge za vožnjo. Oba«izgnanca« se tako srečata na zapuščenem betonskem igrišču, in se domislita, da bi prostor lahko z malo več volje lahko spremenili v skate park in BMX stezo. Le kdo bo poslušal in pomagal mladim?
V akcijo se takoj vključijo ostali prijatelji – Aktivatorji. Priključijo se mladinskemu /študentskemu/ klubu, kjer takoj prepoznajo željo še mlajših od sebe kot odlično idejo za možnost športnega in rekreacijskega udejstvovanja. Povežejo se v mladinski svet, ki združuje vse mladinske organizacije v občini. Z demokratičnimi sredstvi in postopki se obrnejo na občinski svet ter skupaj najdejo rešitev za ureditev občinskega športnega igrišča.

Televizija Slovenija se je pridružila dvanajstim evropskim partnerjem, ki mlade spodbujajo pri inovativnem delovanju na področju ekologije.
Gre za projekt trajnostnega razvoja in varčevanja energije Energy Bits - Megabiti energije.
Sodelujoči so pripravili 25 dokumentarnih filmov.

EKOzarci
Je reševanje planeta lahko zabavno? Seveda. Potujočo pralnico kozarčkov lahko odpeljejo na množične prireditve, z njo operejo in posušijo kozarčke in ljudem pokažejo, da je ekološko ohranjanje planeta lahko zabavno. V dokumentarnem filmu spremljamo dva člana društva Ekologi brez meja, ki sta pomagala uresničiti idejo o potujoči pralnici kozarčkov, ki se napaja z mešanico biodizla BD20.

Ekozarci je na festivalu ekološkega filma Silafest v Srbiji prejel EKOZLATNI TALAS (Golden Wave), prvo nagrado za najboljši ekološki film.

Več milijard ljudi živi v mestih z nevarno onesnaženim zrakom. Najhujše preglavice s smogom imata Kitajska in Indija. A za človeka so nevarna tudi mesta, v katerih je zrak na videz čist. Nova odkritja dokazujejo, da škodljivi mikroskopski delci, ki prehajajo iz nosu neposredno v možgane, lahko povzročajo demenco, in da onesnažen zrak lahko vpliva celo na človekov DNK.

Hannah ureja dokumente za zakonca Gibson, da bi lahko posvojila otroka, toda ker sta vrhunska športnika, se ne moreta dogovoriti, kako bosta uskladila čas za otroka in treninge. Hansenova se sestaneta z odvetniki, da bi se dogovorili glede skrbništva nad otroki. Richiejeva odvetnica zagrozi Fioni z razkritjem družinskih skrivnosti, če bi primer pristal na sodišču, zato ji Hannah pojasni, da ji mora popolnoma zaupati. Ruth dobi nagrado za dosežke, Nathan pa posluša sporočilo na ženinem telefonu in končno izve, da ga je varala.

V današnjem Koncertu doma na Valu 202, koncertu za neomejeno število poslušalcev in gledalcev, sta se pridružila Lamai in Bort Ross, dolenjska glasbenika, ki sta zadnja leta pustila močan pečat na domači sceni. Ogledate si lahko posnetek koncerta, ki ga je povezoval Andrej Karoli.

Klasika novega Hollywooda brez olepšav portretira življenje Newyorčanov z družbenega roba.

Mladostniško naivni Joe Buck sanjari o brezskrbnem življenju kavboja in se iz rojstnega Teksasa odpravi v New York, kjer začne služiti denar kot žigolo. Njegove sanje o lepi prihodnosti se sesujejo, saj ga Newyorčani vsakokrat osleparijo. Potem ko ga opehari zviti goljuf Ratso, Joe pristane na tleh. Nenadoma se Ratso in Joe spoprijateljita in skupaj naselita v stanovanjski luknji, ki jo Ratso nezakonito zaseda. New York je do klatežev posebej neusmiljen. Čeprav drug drugemu pomagata preživeti, njun spopad s stradanjem in ledeno zimo postopoma utira pot življenjsko nevarnim stiskam in Ratsovi bolezni. Znajdeta se tudi na dekadentni, psihedelični zabavi bogate newyorške mladine. Ko Ratsa zdravje popolnoma zapusti, Joe požrtvovalno zasluži nekaj denarja in hirajočega prijatelja odpelje v njegov sanjski kraj, Miami.

Gre za izjemno vpliven, kontroverzen, oblikovno kompleksen film novega Hollywooda, prvega z gejevsko tematiko, ki je prejel nagrado oskar za najboljši film. Film obravnava prostitucijo, brezdomstvo, revščino in bolezen, hkrati je obsodil hipokritsko dekadenco privržencev prevladujoče mladinske »kontrakulture« svojega časa. Izkušnje filma v tem primeru ni mogoče ločiti od inovativnega pristopa h glasbeni in zvočni opremi. Izvirni jazzovski soundtrack je delo (danes velikana) Johna Barryja, ki je svojo avtorsko kompozicijo eklektično zmešal s številnimi popularnimi napevi, rokovskimi pesmimi in kakofonično simfonijo newyorških ulic. Tudi zato si je prislužil naziv hollywoodskega glasbenega inovatorja. Na začetku slišimo rokovsko klasiko Everybody's talking, ki je bila napisana posebej za film. Bob Dylan je za film pripravljal pesem Lay lady lay, a mu je ni uspelo dokončati v roku; čeprav je ni v filmu, velja za enega Dylanovih najlepših spevov.

Izvirni naslov: MIDNIGHT COWBOY / Ameriški film, 1969 / Režija: John Schlesinger / Scenarij: Waldo Salt, James Leo Herlihy / Igrajo: Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles

Z ekipo se v tokratni oddaji mudimo na Hrvaškem, kjer smo v Zagrebu obiskali krovno romsko organizacijo Kali Sara ter se pogovorili s predstavnikom manjšin v hrvaškem parlamentu. Dobre vtise je na nas pustila romska hiša v Bjelovarju, ki služi kot enega boljših primerov ohranjanje romske kulturne identitete Romov Lovarjev. Bili pa smo tudi na čistilni akciji naselja v Kočevju.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov