Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 9. nov. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 9. nov.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Stalnica torkovih juter, v katera vas bodo izmenično pospremili Matej Zemljič, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar, so prometne minute, pregled dogajanja v sodnih dvoranah, delimo pa tudi nasvete za dom in vrtnarske nasvete.

Huberto Široka živi in ustvarja na Bledu. Je potomec slavne stare zlatarske trgovske družine in že četrti v rodu, ki se ukvarja z zlatarstvom.
Je sodobni oblikovalec nakita, ki pa obvlada stare obrtne spretnosti – cizelira, tolče baker, vliva in brusi srebro, kuje mašne kelihe, predvsem pa oblikuje očarljive rokodelske mojstrovine.
Suhozidno gradnjo, nekoč zelo razširjeno po vsej Furlaniji - Julijski krajini, so na nekaterih območjih pred pozabo rešili s pomočjo vztrajnih prostovoljcev.
Tako je tudi v mestecu Artegna, kjer občina in muzej že več kot šest let usklajujeta restavratorska in konservatorska dela, ki potekajo pod vodstvom Giannija Leporeja, mojstra obrtnika italijanske šole za suhozidno gradnjo.
Česen je kot začimba nepogrešljiv v kulinariki in je eno najučinkovitejših naravnih zdravil. Posebno aromo in lastnosti ima domači, istrski rdeči česen, ki ga pridelujeta zakonca Silvija in Dario Antonac v vasi Kaligarići v redko naseljeni občini Oprtalj.
Smreke v Srednji Evropi že več let napada lubadar. Škoda na drevesih je pogosto vidna šele, ko se populacija lubadarja tako poveča, da je ni mogoče več ustaviti. Odločilno vprašanje torej je, kako lubadarja pravočasno izslediti.
Izvirno so se tega lotili na Bavarskem, kjer lubadarje iščejo z letalniki.

V tokratni Avtomobilnosti bomo ugotavljali, kdaj električni avto postane ekološki, vozili pa land roverja defenderja, DS9, citroena C3 aircrossa, toyoto yaris cross, mercedes benza serije C in nissana qashqaija.

Priznani slovenski bioterapevt in športni trener Marjan Ogorevc živi na Malem vrhu v tesni povezanosti z naravo in v sozvočju z letnimi časi.

Dokumentarni portret sledi njegovi pripovedi o zemlji, ki je dar življenja in o naravi, ki je vir zdravja. Narava je inteligentna in od nje se lahko vedno učimo. Smisel življenja vidi Ogorevc v razvoju človekove zavesti. Čeprav človeška evolucija poteka spontano, se mu zdi, da je kljub tehnološkemu napredku začela nazadovati. Prav Marjanove delavnice samozdravljenja, kot je na primer tista na otoku Ižu, povezovanje z zdravniki uradne medicine in uspešna sodelovanja z vrhunskimi športniki, na primer s Primožem Kozmusom, dobitnikom zlate olimpijske medalje v metu kladiva, atletinjo Brigito Langerholc in drugimi, pričajo o tem, da je civilizacijske vzorce možno spremeniti in da imamo v sebi moč, ki nas zdravi in nam bogati življenje.
Marjana Ogorevc je zagovornik nove paradigme, ki pravi, da nismo žrtve ampak da tvorno sodelujemo pri kreiranju našega življenja. Če smo pasivni, se za nas in v našem imenu odločajo drugi. Ko to ugotovimo, je že prepozno. Imamo moč, da stvari spremenimo.
Dokumentarni portret je posnet po scenariju Nataše Kelhar, direktor fotografije je bil Rado Likon, skladatelj Andraž Polič, montaža in režija pa je bila v rokah Jasne Hribernik. Producent filma je White Balance, nastal je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, koproducenta RTV Slovenija in v sodelovanju z Mednarodno atletsko zvezo.

Družabno življenje se ugaša, čas je, da prižgete televizijo!
V Kaj dogaja? o čisti vesti in umazanih poslih ministra Vizjaka. Koga je tokrat koordinator cepljenja obtožil za slabo koordinacijo cepljenja in kako bomo s spanjem na sestankih rešili Zemljo? Z napovedovanjem podnebnih sprememb se bo tokrat spopadel tudi Vedeževalec Vlaž, v Besedi tedna pa bo magister Baltić predstavil nove dodatke domačemu vokabularju. Na PUP TV-ju bo frčalo perje, saj se nocoj predstavlja Visoko leteča stranka, kako je s PCT-jem pri medvedih, pa nam bo razložil Aleš Hojs. Naša gostja bo zmagovalka letošnje Popevke, pevka in glasbenica Sara Briški – Raiven, ki bo z nami zapela tudi v prvi uprizoritvi domače opere La Tragiata.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V naši družbi bo Filip Tomšič iz Ljubljane. Diplomant fizike in še pred srečanjem v studiu naš uspešen tekmovalec v kvizu Joker doma. Vsak vikend se poda v hribe, zato v svoji knjižici hrani že okoli 150 žigov slovenskih vrhov. Navdušuje se tudi na spremljanjem kolesarstva, njegova želja pa je, da bi leta 2024 videl popolni sončni mrk v Ameriki. Na pomoč mu je priskočila sestra Iza, trenerka in članica slovenske reprezentance v agilityu.

Znameniti direktor Triglav filma je imel vizijo in ljubezen do filma, snemal je koprodukcijske filme in pospešil razvoj domačega filma.

Branimir Tuma (1904 - 1991) je s svojimi drznimi in vizionarskimi pogledi pomembno širil možnosti slovenskega filma. Kot direktor nekdanjega Triglav filma je rešitve za negotov finančni položaj in krhke ustvarjalne možnosti slovenskega povojnega filma videl v koprodukcijah in v ponujanju storitev tujim producentom. V najbolj svinčenih časih so se tako slovenske dejanske in filmske meje na stežaj odprle. K nam je pripeljal Františka Čapa in številne tuje producente ter skrbel za čim večji angažma domačih avtorjev. V času, ko so se pri nas množično snemale koprodukcije s tujci, so nastajali tudi najboljši slovenski celovečerni filmi. Branimir Tuma je namreč imel vse, kar je potrebno za razvojno vodenje dejavnosti, ki je stremela k širitvi domače filmske produkcije: vizijo, ljubezen in strast. Imel je visoke standarde, velika pričakovanja, zavedal se je, da je za vsak premik treba vlagati v kadre in izobraževanje, pa tudi v tehnično infrastrukturo. Prizadeval si je za vzpostavitev nacionalne filmske produkcije tudi z dvigom produkcijskih standardov in s posodobitvijo tehnične opreme. Uspešnemu mednarodnemu sodelovanju je v tistem času botrovalo tudi podjetje Filmservis, ki je imelo svojo tehnično bazo v piranskem ateljeju na Fornačah. Filmske ateljeje so v poznih petdesetih letih uredili sami filmski delavci. V dokumentarnem portretu ob različnih pričevanjih sorodnikov, zgodovinarjev, filmskih delavcev in drugih poznavalcev spoznamo izjemno zanimivo življenjsko zgodbo njegove družine, še posebej očeta Henrika Tume, tragično povojno usodo bratov Tuma in razmere ob nastajanju slovenske kinematografije, ki jih je v veliki meri zaznamoval prav Branimir Tuma.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mednarodna raziskava na Kitajskem, v Dubaju, Kongu, Peruju, Kanadi, Veliki Britaniji in v ZDA razkriva ozadja pridobivanja zlata in posledice izkoriščanja te žlahtne kovine na mednarodno gospodarstvo, lokalna, tudi staroselska prebivalstva in okolje. V zadnjih 15. letih se je dejavnost razmahnila bolj kot kdaj koli prej, zlato je postalo celo vodilni izvor nezakonitega napajanja kriminalnih združb in terorističnih organizacij.

Prvi film mojstra Hirokazuja Koreede, posnet zunaj Japonske, je iskriva in igriva refleksija o razmerju med materjo in hčerko, v kateri prvič skupaj zaigrata legendarni Catherine Deneuve in Juliette Binoche.

Fabienne je velika zvezda francoskega filma. Da bi proslavili izid njene avtobiografije, iz New Yorka prispe igralkina hči Lumir z možem in hčerko. A ko se izkaže, da je v knjigi z naslovom Resnica več laži kot resnice, privrejo na dan spomini in dolgo zamolčana čustva.

Originalni naslov: LA VERITE
Leto produkcije: 2019
Država: koprodukcija
Žanr: drama
Režija: Hirokazu Koreeda
Scenarij: Hirokazu Koreeda
Igrajo: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Clémentine Grenier

Gost v oddaji je tokrat dramaturg in scenarist Milan Ramšak Marković, ki zadnja leta živi med Ljubljano, Beogradom in Malmöjem. Izvedeli boste, zakaj je jugonostalgija nekonstruktivno čustvo, kdo so švedski čefurji in kako te imenujejo v Srbiji. V oddaji tudi o letos preminulem pesniku, pisatelju, esejistu in povezovalcu bosansko-hercegovske in slovenske kulture Josipu Ostiju. O tem »svečeniku knjige«, kakor so ga mnogi imenovali, sta spregovorila njegova prijatelja Boris A. Novak in Mirsad Begić. Slednji je po Ostijevem naročilu izdelal tudi prvi kip Srečka Kosovela v njegovem Tomaju – kraju, kjer je drugo polovico svojega življenja preživel tudi v Sarajevu rojeni Josip Osti.

Lima − na drugi strani zidu:
V Limi stoji 10-kilometrski zid, ki ločuje revnejše predele od bogatejših. Pravijo mu tudi zid sramote. Od kod so ljudje, ki živijo na nepravi strani zidu? Kakšne so njihove možnosti za uspeh? Zakaj morajo za vodo plačevati več kot bogati? Razmere v Limi razkriva avtorica oddaje Noemí Redondo.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov