Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 21. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 21. feb.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Katarina Marinčič je poimenovala svoj novi roman Ženska s srebrnim očesom in postavila dogajanje v kraje v bližini svojega doma. Kot pravi pisateljica, je to njen najbolj avtobiografski roman doslej. Protagonist je pisatelj Emil, ki se na lep poletni dan s kolesom odpravi na prelaz, ki povezuje Gorenjsko in Štajersko. Po dramatičnih dogodkih, ki jih povzroči nenadni vihar, se ne more več zanesti na svoje čute. Pisateljica s tenkočutno psihološko karakterizacijo raziskuje človeško duševnost in kompleksnost dojemanja sveta. Ajda Bračič, avtorica mlajše generacije, se predstavlja s knjigo kratke proze Leteči ljudje. Čeprav je v vešče napisanih zgodbah veliko pozornosti posvečene formalnemu eksperimentu, pa ta ni ključni element pripovedi, ampak je to vselej v različnih življenjskih situacijah osvetljena krhka človeška eksistenca. V sklepnem delu oddaje bosta prevajalca Brane Senegačnik in Matej Venier spregovorila o dvojezični antologiji nemške romantične poezije Tišji glasovi, ki zapolnjuje vrzeli v naši prevodni književnosti.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiser: Valentin Pečenko

Prifarski muzikanti so v Cankarjevem domu v Ljubljani marca 2022 pripravili že 14. veliki gala koncert z gosti – ženskim zborom Carmen Manet iz Kranja in 5-člansko skupino IL Divji s Štajerske. Koncert je vodil Boštjan Romih, za presenečenje pa je poskrbela Folklorna skupina Dragatuš s pesmijo in špalirjem, ki ga je naredila za sveže poročenega bračista Prifarcev Dejana Šuštarja in njegovo Nino. Tokrat je bil koncert glasbeno popolnoma slovensko obarvan – s slovensko narodno in ljudsko pesmijo, popevkami in zimzelenimi melodijami. Tudi takimi, ki jih je njihovo zvesto občinstvo dobro poznalo in se jim je pri petju tudi pridružilo. Za instrumentalno podporo so poskrbeli zdaj že vsem dobro poznani prifarski instrumenti, kot so tamburica, brač in bugarija.
Prifarci so na slovenskih glasbenih odrih že 34 let in tudi na tokratnih dveh razprodanih koncertih v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma niso razočarali.

Leta 2015 sta k lastniku gradu Štatenberg prišla tujca v baročnih oblačilih, ki bi rada postala grof in grofica Štatenberška.

Ostaja vsaj delna neznanka, zakaj je gospod privolil, a oktobra 2015 sta se vselila. V enem samem mesec sta zapuščen in ponekod zanemarjen dvorec preuredila v objekt, ki je pričel privabljati ljudi. Celotno krilo sta posvetila različnim tematskim razstavam ter v pičlem mesecu dvorcu vdihnila novo življenje. Dosežek, ki je Makolčane prepričal, da sta prišleka iz Ljubljane resnična garača.
Grofica, v civilu ji je ime Tanja, je v mladosti oslepela. Ostal ji je en odstotek vida. Preživela je raka. In od nekdaj je sanjala, da bi bila rada grofica. Zaljubljena je v literarne like in resnične osebnosti šestnajstega in sedemnajstega stoletja, v opero, barok. Nič od tega ji ni bilo dano, dokler ni srečala svojega grofa, ki je preživel kap in bil nekaj tednov v komi. Ko se je srečal z grofico je bil neotesan, a dobro stoječ lastnik prevozniškega podjetja. Preklinjal je in hodil na podeželske veselice. A imel je strast, ki je ni delil skoraj z nikomer. Privlačilo ga je starinsko pohištvo. Brez razloga ga je kupoval, restavriral in zbiral. Skladiščil v nekem predmestnem skladišču. Grofica je Grofa, ko ju je usoda združila, pričela preoblikovati. Grof in Grofica sta imela vse, le dvorca ne. Tu vstopi v zgodbo Štatenberg. Ko sta se grof in grofica naselila na dvorcu, sta odprla bistveno vprašanje, s katerim se ukvarja dokumentarni film: »Ali je bolje, da stavbna/grajska dediščina propade, ali pa je bolje, da jo zasebni kapital, čeprav strokovno nekoliko manj dosledno, spravi v funkcijo?«
Danes je Štatenberg turistična točka v velikem vzponu in zbirka grofa ter grofice Štatenberške je pomembna turistična točka v porečju Dravinje.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Priložnost osvojiti 20.000 evrov v kvizu Joker bo imel Bojan Jurko iz Celja. Je mlad upokojenec, ki ima najraje naravo, kolesarjenje in dobro hrano. Bojan ima dva otroka in štiri vnuke in prav vnuki bodo najbolj veseli osvojene nagrade, saj jo bo v celoti namenil njim. Za sotekmovalca je izbral partnerja svoje hčerke Jana Potočnika.

V prvi oddaji nove sezone bomo zapeli kar dvakrat, vmes pa bomo analizirali razmere na političnem parketu in razmerje med premierjem in lepo lobistko. Na terenu smo na delu ujeli specialno enoto za povrnitev Prešernove nagrade Svetlani Makarovič, naš občasno redni profesor Magister Baltić pa bo predstavil čisto svežo Besedo tedna. Kaj se v resnici dogaja za zaprtimi vrati poslanskih pisarn, nam bo tudi tokrat izdala politična telenovela Palomar, premierno pa se bo predstavil naš novi sodelavec Robert Petan v Redni rubriki, ki bo tokrat posvečena prihrankom. Naša gostja bo multinagrajena režiserka in scenaristka Urška Djukić, kako zaslužiti s prodajo rabljene robe, pa nam bo izdal Borut P. Na Mali Terasi bo zapel sam vodja opozicije, ki bo v pesmi podal svoj akcijski načrt za postavitev novega muzeja.

S tretjim delom letošnje serije bomo 15. februarja zaokrožili zabaven trojček interesnih govoric. Lani smo ob glasbi in nogometnem navijaštvu spoznali argo in sleng, letos nas čaka še žargon – govorica obrtnikov, strokovnjakov s specifičnih področij.
Ob glasbi bomo spoznali gradbeni žargon, ki ga obvladuje naš najbolj znani keramičar – raper 6PACK ČUKUR, rudarski oz. knapovski žargon se najlepše zrcali v glasbi ORLEKOV, skupni imenovalec mizarskega žargona in žargona glasbene produkcije pa smo odkrili pri priljubljenih rokerjih, članih skupine MRFY.
Tudi tokrat nam je s strokovnim znanjem slikovito in življenjsko priskočil na pomoč etnolog in kulturni antropolog dr. RAJKO MURŠIČ, vizualno podobo filma pa bodo znova obogatile animacije karikiranih golobov, ki jih je mlada ilustratorka MINA PAVLIN NARDIN oblekla v delavca, rudarja, rokerja, metalca in raperja.

43. svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah se bo začelo s slavnostno otvoritvijo. To bo prvi vrhunec letošnje Planice, ki bo gostila športnike in navijače z vsega sveta. Dolina pod Poncami bo zaživela v vsej polnosti, v dveh tednih pa bodo najboljšim podelili kolajne snežinke, ki so ene najbolj čislanih priznanj za dosežke.

V torek, 21. februarja 2023, bo ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani osrednji dogodek Kajuhovega leta, slavnostna akademija Samo en cvet. Slavnostna govornika na prireditvi bosta ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in predsednik Ustanove Franca Rozmana - Staneta Marijan Križman. Dogodek organizirata Ministrstvo za kulturo in Ustanova Franca Rozmana – Staneta. Slavnostna akademija Samo en cvet je nastala po scenariju in v režiji Nine Šorak ter ob sodelovanju vrhunskih dramskih igralk in igralcev, glasbene zasedbe Bossa de Novo, Mešanega pevskega zbora Svoboda Šoštanj s solistko Ditko Čepin in pianistom Gorazdom Čepinom ter drugih.

Vlada je leto 2023 razglasila za Kajuhovo leto. Počastitev Kajuhovega leta na najvišji državni ravni je poklon pesnikovi družbeno angažirani ustvarjalnosti in povezovalni vlogi njegove poezije.
Literarnega dela Karla Destovnika Kajuha ni mogoče ločiti od zgodovinskih okoliščin, v katerem je nastalo, a vendar njegova poezija ni le dokument takratnega časa. Kajuhova poezija upora proti vojaškemu okupatorju in kritike družbeno-ekonomske neenakopravnosti nosi sporočila, ki so aktualna tudi danes. V njegovem delu je navzoča tudi večno človeška tema ljubezni.
Posnetek prireditve si bo mogoče ogledati v torek, 21. februarja, ob 22. uri na 2. programu Televizije Slovenija.

Med Pietrom in Eleno je vse bolj napeto. Rodila se jima je še druga hči, poleg tega se Elena pogosto udeležuje feminističnih shodov in prebira knjige s tovrstno tematiko, kar Pietru ni všeč. Nekega dne se pred vrati njunega stanovanja nenapovedano prikažeta Pasquale in Nadia, njun obisk pa še poglobi razdor med zakoncema. Lila Eleno prosi, ali lahko Gennarino pri njih preživi poletne počitnice. V Firence ga pripelje Enzo, ki Eleni, čeprav nerad, pove, kaj se v resnici dogaja v soseski.

L'AMICA GENIALE (III.) / My Brilliant Friend (III.) / Italija / 2021
Scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Constanzo
Režija: Daniele Luchetti
V glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa,
Antonio Milo, Alessio Gallo, Giovanni Amura, Francesco Serpico

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov