Foto: Škoda
Foto: Škoda

Skupina Volkswagen je pred časom napovedala, da želi v Vzhodni Evropi postaviti novo tovarno za več znamk, pri čemer bo pri tem imela glavno vlogo Škoda. Škodin prvi mož, Bernhard Maier je ob tem povedal, da so v ožjem izboru štiri države, a jih ni želel imenovati. Dodal je, da lokacije še vedno proučujejo in da ne gre za enostavno odločitev. Le-ta bi lahko padla že v prvi polovici letošnjega leta.

Proizvodnja naj bi se začela po letu 2022, temu pa bi lahko nasprotovali Volkswagnovi delavci v Nemčiji. Nemški časopis Hadelsblatt je poročal, da bi pri sindikatu IG Metall raje videli, da bi pred gradnjo nove tovarne zapolnili zmogljivosti v nemških tovarnah.

Srbski dnevnik Večernje Novosti je pred kratkim poročal, da je skupina Volkswagen izbrala Srbijo za proizvodnjo Škodinih in Seatovih športnih terenskih vozil. Druga poročila so kot najverjetnejšo izbiro navajala Tučijo, a je le-ta izpadla iz ožjega izbora zaradi ekonomskih težav, ki ogrožajo njen položaj največjega izvoznika vozil v Evropsko unijo.

Lanski padec vrednosti turške lire je povzročil 35-odstotni upad prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil ter 9-odstotno zmanjšanje proizvodnje. Med kandidatkami sta bili tudi Bolgarija in Romunija, ki pa naj bi prav tako že izpadli iz tekme.