Od konca maja bodo tekoči trakovi tovarne Lada tri tedne mirovali. Foto: EPA
Od konca maja bodo tekoči trakovi tovarne Lada tri tedne mirovali. Foto: EPA

Ruski avtomobilski proizvajalec Avtovaz zaradi akutnih težav z dobavo od konca maja pošilja delavce na kolektivni tritedenski dopust. "Spomladi 2023 je več dobaviteljev sestavnih delov Avtovaz obvestilo o koncu dobav," je po poročanju tiskovne agencije Interfax sporočila skupina. Podjetje je od lani spet v lasti ruske države. Avtomobilska industrija je eden izmed sektorjev, ki so ga po začetku vojne v Ukrajini zahodne sankcije v državi najbolj prizadele.

V Avtovazu bi morali šele konec julija za tri tedne ustaviti tekoče trakove, prisilni dopust pa se zdaj pomika za dva meseca naprej in bo predvidoma trajal od 29. maja do 19. junija. V nasprotnem primeru nemotena proizvodnja tako ali tako ne bi bila mogoča, so sporočili iz Avtovaza.

Ni prvi prisilni odmor

Lani je morala skupina zaradi težav z deli za več mesecev ustaviti proizvodnjo. Ker so se tako rekoč vsi zahodni avtomobilski proizvajalci umaknili iz Rusije, je Avtovaz še povečal svoj tržni položaj, vendar zaradi omenjenih težav ni mogel izkoristiti umika svojih konkurentov. Ob splošnem padcu trga v Rusiji, ki je bil leta 2022 kar 59-odstoten, je tudi prodaja lade padla za 46 odstotkov.