Najbolj so na prehod pripravljena podjetja, ki množično kupujejo nova zelena vozila. Foto: Pixabay
Najbolj so na prehod pripravljena podjetja, ki množično kupujejo nova zelena vozila. Foto: Pixabay

V avgustu so avstrijske oblasti med registriranimi vozili zaznale 42,2 odstotka električnih in hibridnih vozil. S tem so ta prvič prehitela bencinske motorje, ki so jih našteli za 35,1 odstotka, in dizelska vozila, ki jih je bilo 22,7 odstotka.

Po poročilu avstrijskega statističnega urada se skupno tako električna vozila približujejo večini novih registracij, kar je kljub vse večji porasti priljubljenosti do okolja prijaznejših jeklenih konjičkov odgovorne presenetilo. Število novih električnih in hibridnih vozil se je namreč v slabem letu več kot podvojilo.

Zanimivo je tudi, da se je število vozil na splošno zmanjšalo, saj so avgusta registrirali približno 15 odstotkov manj vozil kot istega meseca lani. To je najverjetneje posledica pandemije in zmanjšanih potreb po prevozu.

Nad podatki je bila navdušena avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler, ki je za Der Standard povedala, da so podatki znak, "da so Avstrijci pripravljeni na prehod na zelene tehnologije". Zanimivo pa je, da so za omenjeni prehod pripravljena predvsem podjetja in javna uprava. Več kot 80 odstotkov vseh na novo registriranih vozil v zadnjem letu so namreč registrirale pravne osebe.