Velik del odpadnega jekla, recikliranega v projektu, se lahko uporabi za izdelavo novih modelov. Foto: Audi
Velik del odpadnega jekla, recikliranega v projektu, se lahko uporabi za izdelavo novih modelov. Foto: Audi

Današnja zgodba ne govori samo o tem, da so v novih audijih reciklirani materiali, ampak da so novi audiji izdelani iz nekdanjih, odsluženih audijev.

S tem vprašanjem se ukvarja projekt Material Loop, v katerem Audi sodeluje skupaj s 15 partnerji iz raziskovalnega, recikliranega in dobaviteljskega sektorja. Projekt je najprej izmeril trenutne razmere, ki dajejo dragocen vpogled v to, kako je mogoče krožno gospodarstvo prenesti v prakso.

Do zdaj je bilo zelo malo materialov, uporabljenih v proizvodnji novih vozil, pridobljenih iz starih avtomobilov. Jeklo, na primer, po recikliranju izrabljenih vozil običajno konča kot konstrukcijsko jeklo. Audi želi to spremeniti s ponovno uporabo sekundarnih materialov, vzetih iz izrabljenih vozil, in jih uporabiti pri proizvodnji novih avtomobilov. Pri tem se morajo izogniti izgubi kakovosti materialov, ki je lahko posledica postopka recikliranja.

Audi želi v prihodnjih letih stalno povečevati delež recikliranih materialov v svoji modelni floti. Foto: Audi
Audi želi v prihodnjih letih stalno povečevati delež recikliranih materialov v svoji modelni floti. Foto: Audi

Pri Audiju so prepričani, da bo to prihranilo dragocene primarne materiale in zmanjšalo ekološki odtis izdelkov. Neposreden dostop do sekundarnih materialov pa lahko hkrati prispeva k večji zanesljivosti oskrbe proizvodnje, saj surovin ne bi bilo treba več pridobivati.

Oktobra 2022 je bilo v okviru skupnega projekta razstavljenih 100 vozil, vključno z nekdanjimi razvojnimi avtomobili. Samo ciljna demontaža posameznih komponent je omogočila ohranitev kakovostnih sekundarnih materialov, kot so večji plastični kosi za reciklažo. Preostale karoserije so po demontaži v sodelovanju s partnerskimi podjetji razrezali in razvrstili v skupine materialov: jeklo, aluminij, plastika in steklo.

Prvi projektni uspehi so že vidni. Samo reciklirano jeklo bo uporabljeno v do 15.000 notranjih delih vrat za audi A4.

Sama reciklaža bo imela v prihodnosti velik vpliv na ceno avtomobila in celo na naše nakupne navade. Več o tem zanimivem projektu, ki bo pomembno zmanjšal ekološki odtis, pa v videoprispevku iz oddaje Avtomobilnost, kjer smo govorili s tistimi, ki so odgovorni za projekt.